Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Γκρίνιες και στο ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης για τις επιλογές Βενιζέλου


Κοινή ευχή, ποικίλες αντιδράσεις. Αυτό χαρακτηρίζει την επόμενη μέρα στα κομματικά επιτελεία της Θεσσαλονίκης για τη νέα κυβέρνηση. Είτε θετικά, είτε αρνητικά διακείμενα τα τοπικά κομματικά στελέχη απέναντι στη νέα κυβέρνηση, συμφωνούν πως η... επιτυχία της είναι μονόδρομος. Αλλιώς...

Στα στελέχη της ΝΔ επικρατεί αισιοδοξία για το μέλλον της συγκεκριμένης κυβέρνησης και ο τοπικός κομματικός μηχανισμός δηλώνει ικανοποιημένος με τις επιλογές του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά σε επίπεδο στελέχωσης. «Άλλωστε», έλεγαν, «οι επιλογές της ΝΔ είναι πολιτικές και η κυβέρνηση είναι πρωτίστως νεοδημοκρατική. Την όποια πολιτική υπόσταση σε αυτήν την κυβέρνηση τη δίνουν τα στελέχη της ΝΔ. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ υπό το φόβο του πολιτικού κόστους και κοιτάζοντας το μικροκομματικό όφελός τους επέλεξαν τεχνοκράτες».Τα στελέχη της ΝΔ έκαναν πολλά πικρόχολα σχόλια για τις επιλογές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τη στελέχωση της κυβέρνησης.

Κάτι όμως που δεν απέχει πολύ κι από απόψεις κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, που δεν δίστασαν (ανωνύμως όμως) να κάνουν λόγο για «χλιαρές και εντελώς προσωπικές επιλογές», αποτυπώνοντας μια τάση διαφωνούντων που τείνει να εξελιχθεί και σε τάση ευθείας αμφισβήτησης των επιλογών Βενιζέλου.

Επισήμως, πάντως, τα περισσότερα κομματικά στελέχη επικροτούσαν σήμερα τις επιλογές του προέδρου τους, εξηγώντας ότι αφενός το κόμμα μπορεί πλέον και σε επίπεδο πρώτης γραμμής στελεχών να ασχοληθεί με την ανασύνταξη και τις αλλαγές που πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν, διότι τίθεται θέμα... επιβίωσης, αφετέρου πρόκειται για τεχνοκρατικές και ουσιαστικές επιλογές σε κρίσιμες κυβερνητικές θέσεις, που έχουν μεγάλη σημασία. «Δεν είναι το πολιτικό κόστος που οδήγησε σε αυτές τις επιλογές, αλλά δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να επωμιστεί εκ νέου το κυβερνητικό κόστος, όταν ούτε κυβερνά, ούτε έλαβε λαϊκή εντολή να κυβερνήσει.

Η δική μας θέση ήταν σαφής: εθνική κυβέρνηση συνευθύνης. Για το καλό του τόπου όμως κάναμε άλλον ένα συμβιβασμό. Κι από τη στιγμή, που είναι ξεκάθαρο ότι σχηματίστηκε μια καθαρά κομματική κυβέρνηση ΝΔ, η δική μας πολιτική συνεισφορά ήταν περιττή. Η συνεισφορά του ΠΑΣΟΚ είναι ουσιαστική στο πεδίο της αποτελεσματικότητας και της παραγωγής έργου για τη χώρα και τους πολίτες», επισήμαναν στη Voria.gr. Υπήρξαν όμως και στελέχη που κάνουν λόγο για «προσωπικές επιλογές του προέδρου», δείχνοντας τάσεις αποστασιοποίησης. «Υπήρχαν ικανότατα στελέχη ακόμη κι αν δεν ήθελε ο κ. Βενιζέλος να χρησιμοποιήσει τα στελέχη πρώτης γραμμής για να δώσουν το πολιτικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ στη νέα κυβέρνηση. Εδώ παρέδωσε γη και ύδωρ στον κ. Σαμαρά. Το κόμμα δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Θα δούμε στη διαδικασία της ανασυγκρότησης ποιο θα είναι το μέλλον με αυτές τις κινήσεις. Αλλωστε, είναι προφανές ότι πλέον υπάρχουν πολλοί δυσαρεστημένοι, έστω κι αν δεν είναι η ώρα για να μιλήσουν», είπαν.

Σε ό,τι αφορά πάντως το μέλλον της νέας κυβέρνησης, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τόνιζαν πως δεν αποτελεί συνολικά ένα σχήμα που εμπνέει προοπτική και αποτελεσματικότητα, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση. Αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό παράθυρο για την... έκπληξη.

Φειδωλά τα τοπικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ, σχολίασαν μόνο τις επιλογές του Φώτη Κουβέλη για τη στελέχωση της νέας κυβέρνησης. «Η ΔΗΜΑΡ επέλεξε σοβαρούς ανθρώπους, γνωστούς στους πολίτες μέσα από το πλούσιο έργο τους και την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο. Θα τα πάνε καλά και ελπίζουμε να είναι επιτυχημένη και η κυβέρνηση συνολικά για το καλό της χώρας», δήλωνε τοπικό κομματικό στέλεχος.
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: