Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

«Κλειδώνουν» πρόσωπα και πρόγραμμα σε σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών


Παρά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών για την προγραμματική σύγκλιση, καθώς και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» το κυβερνητικό σχήμα.

Οι ... αντιρρήσεις που υπάρχουν για συγκεκριμένα πρόσωπα ή οι διεκδικήσεις εκ μέρους των κυβερνητικών εταίρων για συγκεκριμένα υπουργεία θα επιχειρηθεί να εξομαλυνθούν σε σύσκεψη κορυφής των τριών πολιτικών αρχηγών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης θα συναντηθούν στις 13:00 στη Βουλή για να εξετάσουν τόσο το ζήτημα της σύνθεσης της κυβέρνησης, όσο και να δώσουν το τελικό «πράσινο φως» στο προγραμματικό πλαίσιο συμφωνίας.

Όπως όλα δείχνουν, το χρονοδιάγραμμα των ανακοινώσεων και της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης μετατίθεται για το απόγευμα.

Κατά τις πληροφορίες που υπάρχουν έως αυτήν την ώρα, η πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να σχηματίσει ολιγομελές σχήμα με περίπου 16 υπουργεία και όχι περισσότερους από 20 υφυπουργούς.

Είναι αποφασισμένος να κάνει συγχωνεύσεις στον κύκλο των οικονομικών υπουργείων (εξετάζεται η συγχώνευση του υπουργείου Ανάπτυξης με το υπουργείο Μεταφορών) όπως και στον τομέα Παιδείας και Πολιτισμού. Υπό εξέταση είναι το ζήτημα της επανίδρυσης υπουργείου Ναυτιλίας.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, που όπως όλα δείχνουν θα είναι ο κ. Βασίλης Ράπανος, αναμένεται να ορκιστεί μετά την επιστροφή του υπηρεσιακού υπουργού Γιώργου Ζανιά από τις Βρυξέλλες, όπου θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο Eurogroup.

Ο κ. Ζανιάς είναι πιθανό να παραμείνει στο οικονομικό επιτελείο στην θέση του αναπληρωτή ενώ για τη θέση του υφυπουργού πιθανότερος είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Για το υπουργείο Ανάπτυξης (μαζί με το υπουργείο Μεταφορών) αν και θεωρείται φαβορί ο Γιάννης Στουρνάρας, τις τελευταίες ώρες ακούγεται περισσότερο το όνομα του Κωστή Χατζηδάκη.

Για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρείται πιθανό να παραμείνει ο Ναπολέων Μαραβέγιας που είναι και πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

Για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπάρχει πρόταση του κ. Κουβέλη να παραμείνει ο κ. Τσάλτας, ενώ ακούγεται το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη αν μείνει εκτός κυβέρνησης η Ντόρα Μπακογιάννη.

Για το υπουργείο Δικαιοσύνης ο κ. Σαμαράς θέλει τον πρώην πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπο Αθανασίου, αν και υπάρχει και ο κ. Ρουπακιώτης πρόταση της ΔΗΜΑΡ ο οποίος αρνήθηκε να παραμείνει στο υπουργείο Εργασίας.

Για το υπουργείο Εξωτερικών ακούγονται ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Σταύρος Δήμας. Ο κ. Αβραμόπουλος ακούγεται και για το υπουργείο Άμυνας αν και υπάρχουν ισχυρές εισηγήσεις για τον Φραγκούλη Φράγκο, ενω πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Αμυνας θέλει και το ΠΑΣΟΚ.

Στην θέση του υπουργού Επικρατείας είναι πιθανό να βρεθεί ο στενός συνεργάτης του Αντ.Σαμαρά, Δημήτρης Σταμάτης.

Για την θέση του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου ακούγεται ο επίσης στενός συνεργάτης του προέδρου, Τάκης Μπαλτάκος και για διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, ο Κώστας Μπούρας.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η θέση του προέδρου της Βουλής λόγω των χειρισμών που απαιτεί η νέα σύνθεση και η τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας.

Για το τρίτο πολιτειακό αξίωμα έχει «κλειδώσει» το όνομα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ο οποίος συμμετείχε στην διαπραγμάτευση για την προγραμματική συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων και επιπλέον θεωρείται ότι έχει την πυγμή, που ενδεχομένως χρειαστεί για το χειρισμό ακραίων καταστάσεων…
Πηγή in.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: