Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Με απαιτήσεις και προσφορές η τρόικα ξανά στην Αθήνα


Στο μικροσκόπιο της τροίκα ξανά η Αθήνα. Οι τροϊκανοί έρχονται εντός της εβδομάδος με σκοπό να αρχίσουν ξανά τον γύρο των εξονυχιστικών ελέγχων προκειμένου να διαπιστώσουν πόσο συνεπής είναι η χλωρα στις δεσμεύσεις της. Η άφιξη των τροϊκανών ήταν... προγραμματισμένη για αύριο. Ωστόσο σύμφωνα και με τις τελευταίες πληροφορίες αναμένεται να καθυστερήσουν λόγω των εξελίξεων στην υγεία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Βασίλη Ράπανου.

Στο στόχαστρο θα τεθούν τα εργασιακά και η φορολογία. Δύο τομείς στους ο οποίους είναι διατεθειμένοι να αφησουν ανοιχτό το παράθυρο διευκολύνσεων για ηπιότερες μεταρρυθμίσεις. Μάλιστα σχεδιάζουν ακόμη και φορολογικές ελεφρύνσεις. Ωστόσο κόκκινη γραμμή θα αποτελέσει ξανά η μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο, ενώ δεν θα διστάσουν να ζητήσουν απολύσεις και περαιτέρω περικοπές στις δαπάνες του Δημόσιου Τομέα.

Επίσης από κόσκινο θα περάσουν η υλοποιήση των διαρθρωτικών αλλαγών καθώς και η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων. Τους δύο όρους που έχουν θέσει ως απαράβατο κανόνα προκειμένου να κάνουν ένα βήμα πίσω στις απαιτήσεις του Μνημονίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τρόικα έχει συνδέσει την ενίσχυση του αναπτυξιακού σκέλους με την εκταμίευση πόρων από το νέο πακέτο των 130 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε στη Ρώμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: