Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012
Κι όμως υπάρχει θέμα Ράπανου
Τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει αν θα δεχθεί την «ηλεκτρική» καρέκλα του υπουργείου Οικονομικών.
Παρά τους χαμηλούς τόνους της κυβέρνησης, ο κ. Βασίλης Ράπανος δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι εν τέλει θα... ορκιστεί υπουργός Οικονομικών.
Η ασθένεια του κ. Ράπανου, που νοσηλεύεται από την Παρασκευή σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, είναι μεν σημαντική παράμετρος, όχι όμως το κύριο εμπόδιο για να αρνηθεί τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση. Ο ίδιος έχει πολύ συγκεκριμένες αντιλήψεις που αφορούν το περιεχόμενο της οικονομικής πολιτικής, τα πρόσωπα που θα την εφαρμόσουν και τα εχέγγυα στήριξης των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση προς τον ίδιο.
Ο καθηγητής Οικονομικών και πρόεδρος της Εθνικής διετέλεσε στενός συνεργάτης του κ. Κώστα Σημίτη, ενώ μέσω των συγκεκριμένων κύκλων ήρθε σε επαφή με πρόσωπα όπως ο κ. Γ. Στουρνάρας και ο κ. Τ. Γιαννίτσης, τους οποίους θα ήθελε να δει σε οικονομικά υπουργεία. Πλην όμως, οι επιλογές του κ. Α. Σαμαρά και του κ. Ε. Βενιζέλου ήταν διαφορετικές.
Οι στόχοι Σαμαρά-Βενιζέλου
Στόχος του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά ήταν η οικονομική πολιτική να έχει τη σφραγίδα της ΝΔ και να αντανακλά τη δική του φιλοσοφία για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο ίδιος άλλωστε πιστεύει ότι οι τεχνοκρατικές λύσεις και επιλογές απλά θα εντείνουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και θα προκαλέσουν προβλήματα στην εικόνα της κυβέρνησης.
Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος ήταν αντίθετος με τη συμμετοχή φίλων του κ. Σημίτη στην κυβέρνηση, μετά και την ψυχρότητα στις σχέσεις των δύο ανδρών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι πρόσωπα που πρόσκεινται στον κ. Σημίτη επιχειρούν να τον υπονομεύσουν.
Οι δεύτερες σκέψεις του κ. Ράπανου
Ο κ. Ράπανος, αμέσως μετά την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, έκανε δεύτερες σκέψεις. Γνωρίζει πολύ καλά ότι οι δανειστές και ιδιαίτερα το Βερολίνο, δεν προτίθεται να προχωρήσουν σε υποχωρήσεις και εκπτώσεις, ενώ εκτιμά ότι ούτε η επιμήκυνση του προγράμματος είναι βέβαιη.
Την ίδια ώρα, έχει πλήρη γνώση των περιορισμένων αντοχών του πολιτικού συστήματος, ενώ γνωρίζει ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει αναγκαστικά να λάβει επώδυνα μέτρα, όπως μειώσεις μισθών και συντάξεων ή απολύσεις στο δημόσιο, κάτι όμως που θα προκαλέσει προβλήματα σταθερότητάς της.
Στα πλαίσια αυτά, ο κ. Ράπανος φοβάται κραδασμούς στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 179 βουλευτών, ενώ διαβλέπει διαφοροποιήσεις και απώλειες σε περίπτωση νέων μέτρων. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για μια πολύ μαχητική αντιπολίτευση, με κινητοποιήσεις και απεργίες.
Πάντως, σε καμία περίπτωση η ασθένεια του κ. Ράπανου δεν είναι διπλωματική. Ο ίδιος αντιμετώπισε στο παρελθόν σοβαρό πρόβλημα υγείας με το πεπτικό του σύστημα και ως εκ τούτου, υποβάλλεται σε εξονυχιστικές εξετάσεις. Φυσικά, το συγκεκριμένο ζήτημα μπορεί να αποτελέσει αφορμή για να μη δεχθεί τη θέση του «τσάρου» της Οικονομίας.
Προκειμένου να δεχθεί να καθίσει στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού Οικονομικών, ο κ. Ράπανος αναμένεται ότι θα ζητήσει εγγυήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τους αρχηγούς των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.
newpost.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου