Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Μέρκελ: «Λιτότητα στην Ελλάδα για να παραδειγματιστεί η Ευρώπη»


Σκληρότερη από ποτέ εμφανίστηκε χθες η Άνγκελα Μέρκελ απέναντι σε χώρες της ευρωζώνης με δημοσιονομικά προβλήματα και ειδικότερα απέναντι στην Ελλάδα, τονίζοντας πως η πολιτική λιτότητας στη χώρα μας πρέπει να... συνεχιστεί χωρίς υποχωρήσεις, ώστε να «παραδειγματιστεί» όλη η Ευρώπη!

«Το ερώτημα είναι αν οι υποχρεώσεις στη μελλοντική Ευρώπη θα τηρούνται», τόνισε η καγκελάριος απευθυνόμενη σε οικονομικά στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, ξεκόβοντας πως «δεν είναι καιρός για ευρωομόλογα, που θα οδηγούσαν την ευρωζώνη προς την εντελώς λάθος κατεύθυνση». Η διέξοδος από την κρίση είναι μόνο οι διαρθρωτικές αλλαγές και όχι οι συνεχείς αναχρηματοδοτήσεις του χρέους διαφόρων χωρών, επανέλαβε η Μέρκελ, φέρνοντας τη Γερμανία ως παράδειγμα προς μίμηση.

Αδιάλλακτος, όμως, απέναντι στην Ελλάδα εμφανίστηκε και ο υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, προειδοποιώντας πως η χώρα μας θα τύχει της έμπρακτης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης μόνο αν «ανταποκριθεί στα εκσυγχρονιστικά της καθήκοντα, όπως η Ισπανία».

Συνεχίζοντας το κρεσέντο του μαστιγίου, η καγκελάριος κάλεσε ουσιαστικά τις χώρες του «μνημονιακού Νότου» να υπομείνουν το γολγοθά τους πριν αξιωθούν την Ανάσταση, ισχυριζόμενη πως «οι μεταρρυθμίσεις δεν φέρνουν αποτελέσματα από τη μια μέρα στην άλλη». Επίσης ζήτησε από τα κράτη-μέλη να παραχωρήσουν την οικονομική τους κυριαρχία στην Ε.Ε., με πρώτο βήμα το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, ενώ χαιρέτισε την απόφαση της Ισπανίας να ζητήσει βοήθεια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Δεν παρέλειψε βέβαια να υπενθυμίσει ότι θα μπουν όροι στη Μαδρίτη για την εκταμίευση της τραπεζικής βοήθειας, εντοπίζοντας ως αιτία της ισπανικής κρίσης τη φούσκα στην αγορά ακινήτων.

Στους αντίποδες της Μέρκελ κινήθηκε η παρέμβαση πολλών Σοσιαλιστών ευρωβουλευτών, που έκαναν έκκληση να αναθεωρηθεί το πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας. «Δεν είναι δίκαιο να κάνουμε διακρίσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας. Θα πρέπει να απαλύνουμε τους στόχους μείωσης του ελλείμματος για το 2013 και το 2014», δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Τζιάνι Πιτέλα, που συνυπέγραψε το κείμενο.

Την ώρα που ακόμη και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας άνοιξε παράθυρο για ευρωομόλογα, η καγκελάριος έδειξε να κωφεύει παντελώς στον τίτλο-έκκληση της μεγαλύτερης οικονομικής εφημερίδας της Ιταλίας «Il Sole 24 Ore», «Schnell, Frau Merkel» (Γρήγορα, κυρία Μέρκελ), που της ζήτησε να συμφωνήσει σε σχέδιο εγγύησης των ευρωπαϊκών καταθέσεων και «αμοιβαιοποίηση» του ευρωπαϊκού χρέους για να μην καταρρεύσει η ευρωζώνη.

«Κυρία Μέρκελ, δεν μπορείτε να συνεχίσετε έτσι. Δεν θα πάτε μακριά αν αντιμετωπίζετε με αδιαφορία την οργή των Ελλήνων, την τραυματισμένη υπερηφάνεια των Ισπανών, τους φόβους των Ιταλών και τις ανησυχίες των Γάλλων», τόνισε το κύριο άρθρο.

Επίθεση κατά της Γερμανίας και της Γαλλίας, επειδή συμπεριφέρονται σαν να είναι μόνες στην Ευρώπη, εξαπέλυσε ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ενώ στο πλαίσιο των εντατικών διαβουλεύσεων, σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του SPD στο Βερολίνο και αύριο θα δει στη Ρώμη τον Μάριο Μόντι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Γάλλος πρόεδρος θα υποβάλει γραπτώς τις θέσεις της χώρας του πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου, θέτοντας ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης και όχι την επιτάχυνση της δημοσιονομικής ενοποίησης.

Μολονότι το κόμμα της Μέρκελ προηγείται με 35% έναντι 31% των Σοσιαλδημοκρατών στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η κυβέρνησή της αντιμετωπίζει και πολλά εσωτερικά προβλήματα. Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε χθες στην Μπούντεσταγκ, με τους Σοσιαλδημοκράτες να κατηγορούν την καγκελάριο ότι δεν πιέζει αρκετά τη Βρετανία και άλλες χώρες να δεχθούν τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στην Ευρώπη.



Δεν ανοίγει ακόμη τα χαρτιά της η Κύπρος



Η Κύπρος διατηρεί όλες τις επιλογές στο τραπέζι αναφορικά με το αίτημα βοήθειας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανακεφαλαιοποίηση της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζάς της, αλλά ως τώρα δεν έχει προβεί σε σχετική κίνηση, διευκρίνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Λευκωσίας, Στέφανος Στεφάνου.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε ό,τι αφορά διάφορα δημοσιεύματα, που υποστηρίζουν ότι η Κύπρος έχει αποφασίσει να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό ή ότι έχουν υπάρξει επαφές για κάτι τέτοιο», δήλωσε ο κ. Στεφάνου, συμπληρώνοντας ότι ως τώρα δεν έχει υπάρξει παρόμοια απόφαση ή εξέταση για κάτι τέτοιο.

Η Κύπρος, που αναλαμβάνει την ευρωπαϊκή προεδρία το β΄ εξάμηνο, έχει διορία ως τις 30 Ιουνίου για να ανακεφαλαιοποιήσει τη Λαϊκή Τράπεζα και χρειάζεται προς τούτο 1,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 10% της ΑΕΠ της.

Γιάννης Παπαδάτος, στον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια: