Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012
Ποια ονόματα έχουν «κλειδώσει» για τις υπουργικές θέσεις
Παρέλαση ονομάτων γίνεται από χθες στα δημοσιογραφικά γραφεία και τα πολιτικά πηγαδάκια, αναφορικά με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης Σαμαρά! Παρά το γεγονός ότι από την Συγγρού επιμένουν μετ’ επιτάσεως ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν μπει ακόμη σε... αυτό το στάδιο –κάτι που αναμένεται επισήμως να αρχίσει από σήμερα σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων- υπάρχουν κάποια ονόματα που δείχνουν να έχουν «κλειδώσει». Κυρίαρχη πάντως είναι η εκτίμηση ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο θα επιδιωχθεί να είναι ολιγομελές –στόχος είναι να υπάρχουν 15 υπουργοί και 20 υφυπουργοί- ενώ ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται πως προτίθεται να προχωρήσει σε ανατροπές ως προς την τελική επιλογή των προσώπων, σε συνεργασία βέβαια με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, με σαφή στόχευση την μακροβιότητα της κυβέρνησης.
Για το κομβικό υπουργείο Οικονομικών αναπτύσσονται πλείστα όσα σενάρια. Από το να κρατήσει την εποπτεία ο νεος πρωθυπουργός, ορίζοντας αναπληρωτή και με τρικομματική εκπροσώπηση, μέχρι του να υπάρχει αυτόνομος υπουργός Οικονομικών.
Για τη θέση έχουν ακουστεί τα ονόματα των κ.κ. Κ. Χατζηδάκη και Βασ. Ράπανου. Σε ρόλο αναμένεται να αξιοποιηθεί και ο Γιάννης Μουρμούρας ενώ δεν αποκλείεται η συμμετοχή σε ρόλο υφυπουργών των κ.κ. Σταϊκούρα και Μηταράκη.
Το όνομα του Κ. Χατζηδάκη «παίζει» όμως και για το Υπουργείο Ανάπτυξης, για το οποίο ακούγεται και εκείνο του κ. Γιάννη Στουρνάρα (κατά πληροφορίες υπήρξε και τηλεφωνική επαφή Σαμαρά- Στουρνάρα γπροκειμένου να βολιδοσκοπηθούν προθέσεις).
Με βάση την ξεκάθαρη από το παρελθόν, θέση Σαμαρά για επανασύσταση του υπουργείο Ναυτιλίας έχει ακουστεί το όνομα του Αλ. Τουρκολιά, στελέχους της Εθνικής Τράπεζας ενώ, αντιστοίχως, εφ’ όσον αυτονομηθεί από το Πολιτισμού ο Τουρισμός, προωθείται η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη. Αξιοποίησή της πάντως θεωρείται δεδομένη ακόμη και στο ενδεχόμενο υφυπουργοποίησής της, υπό το υπουργείο Πολιτισμού.
Από τους βέβαιους προς αξιοποίηση θεωρείται και ο Κων. Αρβανιτόπουλος, πιθανώς στο υπουργείο Παιδείας –όπου διετέλεσε και κατά την πρωθυπουργία Παπαδήμου- εφ’ όσον το χαρτοφυλάκειο διατηρηθεί από την ΝΔ.
Ένα από τα ζητήματα προς αντιμετώπιση είναι αυτό των κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου και Κυριάκου Μητσοτάκη, τα ονόματα των οποίων ακούγονται για το υπουργείο Περιβάλλοντος ή το υπουργείο Υποδομών. Η συμμετοχή, μάλιστα, του κ. Μητσοτάκη εκτιμάται ότι θα επηρεάσει και τη συμμετοχή της κυρίας Μπακογιάννη στην κυβέρνηση.
Το υπουργείο Εσωτερικών ακούγεται ότι ενδέχεται να αναλάβει ο κ. Μεϊμαράκης –το όνομα του οποίου «παίζει» και για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη- έντονα όμως ακούγεται και το όνομα του κ. Μανιτάκη.
Το υπουργείο Εξωτερικών είναι από τα χαρτοφυλάκια που η ΝΔ δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει, με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να ακούγεται ως πιθανότερος υπουργός.
Ενισχυμένο ωστόσο είναι και το σενάριο ο κ. Αβραμόπουλος να προταθεί από την πλευρά της ΝΔ για Πρόεδρος της Βουλής, καθώς είναι μετριοπαθής και η ισορροπιστική, πολιτική του συμπεριφορά εκτιμάται ως η καταλληλότερη για τη διαχείριση του δύσκολου, επτακομματικού χάρτη της νέας Βουλής.
Η τελική λίστα της κυβερνητικής σύνθεσης αναμένεται να κλείσει σήμερα, κυρίως ως προς το θέμα των υφυπουργών, μετά και τις αποφάσεις που θα ληφθούν από τον κ. Βενιζέλο για τη μορφή συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου