Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

«Άνεμος» αισιοδοξίας εν όψει Eurogroup


Αισιόδοξοι ότι στο Eurogroup της Δευτέρας μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας είναι ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, όπως ... ανακοινώθηκε από το γραφείο του κ. Μόντι. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε και με τον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι τρεις ηγέτες εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την επίτευξη συμφωνίας στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχαν σήμερα.

Σημειώνεται ότι η κυρία Μέρκελ είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί τη Ρώμη, για να συναντηθεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό, ωστόσο ακύρωσε το ταξίδι της, λόγω της αιφνίδιας παραίτησης του Γερμανού προέδρου.

Το Βερολίνο παραμένει στα όσα έχουν συμφωνηθεί όσον αφορά στη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI και εργάζεται μόνον προς αυτή την κατεύθυνση, είχε δηλώσει νωρίτερα στην Deutsche Welle στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Χαρακτήρισε μάλιστα «ανοησίες» τα περί δανείου-«γέφυρας» προς την Ελλάδα μέχρι τις εκλογές του Απριλίου. Δεν υπήρχαν ποτέ τέτοια σχέδια, τόνισε, για να προσθέσει ότι έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλές ανοησίες το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ καλύτερο σημείο από την προηγούμενη εβδομάδα. Και όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει απόφαση τη Δευτέρα, εφόσον βεβαίως διευθετηθούν προηγουμένως ορισμένα ανοιχτά ζητήματα.

Αυτά αφορούν στον ειδικό λογαριασμό για την αποπληρωμή του χρέους, μια πρόταση που φέρονται να στηρίζουν όλες οι χώρες της ευρωζώνης, αλλά και η Ελλάδα, τη στενότερη εποπτεία της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής, καθώς και την αξιολόγηση της Τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σε ερώτηση εάν ευσταθούν οι πληροφορίες ότι, μεταξύ άλλων, ζητείται η γραπτή δέσμευση και του ΛΑΟΣ, η ίδια πηγή ανέφερε ότι ζητούμενο παραμένει η αξιοπιστία και βιωσιμότητα του ελληνικού προγράμματος. «Το πρόγραμμα έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα και είναι σημαντικό αυτό να ισχύει και για την υλοποίησή του, ακόμη και μετά από εκλογές. Ως εκ τούτου, όσο περισσότερες οι εγγυήσεις, τόσο το καλύτερο» είπε χαρακτηριστικά.

Εάν δοθεί το πράσινο φως στο Eurogroup της Δευτέρας, θα μπορέσει να ξεκινήσει άμεσα και η διαδικασία για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.
Πηγή protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: