Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Με διαδικασίες εξπρές το «ψαλίδι» σε συντάξεις, ειδικά μισθολόγια και πολυτεκνικά επιδόματα


«Κλείδωσαν» στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο του Σαββάτου οι αποφάσεις για μείωση σε όλες τις κύριες συντάξεις κατά 12% για το ποσό άνω των 1.300 ευρώ, για κλιμακωτή μείωση σε επικουρικές άνω των 200 ευρώ, για... περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και στα πολυτεκνικά επιδόματα. Τη Δευτέρα με τη διαδικασία του κατεπείγοντως έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις νέες περικοπές σε μισθούς, κύριες και επικουρικές συντάξεις.


Με επείγοντα χαρακτήρα όμως θα κατατεθεί και δεύτερο νομόσχεδιο για τα εκκρεμή ζητήματα στον τομέα της Υγείας, τις νέες ρυθμίσεις για τα φάρμακα και την αναδιάρθρωση και ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.

Οι εκκρεμότητες του προγράμματος PSI Plus θα ρυθμιστούν στο νέο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα ρυθμίσει εκκρεμότητες του PSI.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που ορίστηκε, στις 8 Μαρτίου αναμένεται να γίνει η δημόσια προσφορά για την ανταλλαγή των ομολόγων και στις 11 Μαρτίου να πραγματοποιηθεί.

«Η μείωση των συντάξεων δεν μπορούσε να αποφευχθεί» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η επίπτωση είναι ηπιότερη από ό,τι έχει εμφανιστεί και έφερε ως παράδειγμα κάποιον που παίρνει σύνταξη 1.500 ευρώ. «Η σύνταξή του μειώνεται κατά 12% για το ποσόν πάνω από τα 1.300 ευρώ, μειώνεται, δηλαδή, κατά 24 ευρώ» είπε ο πρωθυπουργός.

Στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν πρέπει να έχουν πάγιο και όχι προσωρινό χαρακτήρα, δηλαδή να επηρεάζουν με μόνιμο τρόπο τις δαπάνες.

Παπαδήμος: Δεν μπορούσε να αποφευχθεί η μείωση στις συντάξεις - Δεν συζητάμε για επιτρόπους σε υπουργεία

Οι νέες μειώσεις συμβάλλουν στο κλείσιμο της τρύπας των 325 εκατ. ευρώ που είχε θέσει ως προαπαιτούμενο η τρόικα, για να προχωρήσει το νέο δάνειο και το PSI.

Η Αννα Διαμαντοπούλου, εξέφρασε τη διαφωνία της για τις περικοπές που συμφωνήθηκαν, τονίζοντας ότι η αρχική πρόταση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη για μεσοσταθμική μείωση των επικουρικών συντάξεων κατα 15% θα οφελούσε περισσότερο τα ταμεία. Ωστόσο πρόσθεσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση της κυβέρνησης.

Εκτενής συζήτηση έγινε για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος για το παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. "Πρόκειται για μεγάλο αναπτυξιακό έργο", δήλωσε ο κυβέρνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής και μετέφερε τη φράση του κ. Παπαδήμου, ότι η δέσμευση για την υλοποίηση του έργου θα αναδείξει την αναπτυξιακή προοπτική που χρειάζεται η χώρα.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται το 1/3 των 6200 στρεμμάτων να γίνει πράσινο, το 1/3 να δομηθεί και το υπόλοιπο 1/3 ελεύθεροι χώροι.

Η Αννα Διαμαντοπούλου και η Φώφη Γεννηματά ζήτησαν να ληφθεί πρόνοια ώστε ο συντελεστής πρασίνου που θα προβλεφθεί να μπορεί να ανταλλαγεί με τη διαμόρφωση πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας.

Στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε επίσης και η πορεία του προγράμματος «Ηλιος» και τονίστηκαν οι αναπτυξιακές δυνατότητες που μπορεί να δώσει.
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: