Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Σόιμπλε κατά Σαμαρά


Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ασκεί κριτική στη Νέα Δημοκρατία για τη στάση της έναντι του προγράμματος περικοπών και τονίζει ότι «η ευρωζώνη δεν θα αποτύχει σε καμία περίπτωση».

Σε συνέντευξή του στη... Νοτιοδυτική Ραδιοφωνία (SWR) –όπως αναφέρεται στη σχετική ιστοσελίδα- ο γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι ένα από τα δυσκολότερα σημεία στις παρούσες διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, εντοπίζεται στο γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει υποσχεθεί με σαφήνεια ότι σε περίπτωση εκλογικής της νίκης θα αφήσει ακέραιες τις συμφωνηθείσες αποφάσεις του προγράμματος περικοπών. Και αυτός, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι ένας από τους λόγους της παραπομπής του ελληνικού ζητήματος στην τακτική σύνοδο του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, όπου θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες της ελληνικής κρίσης. Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι η ευρωζώνη είναι σήμερα καλύτερα προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας από ότι πριν από δύο χρόνια. Πρώτον, οι υπερχρεωμένες χώρες ελέγχουν σήμερα καλύτερα τα προβλήματά τους, δεύτερο, υπάρχει στο μεταξύ ένα δημοσιονομικό σύμφωνο και τρίτον υπάρχουν δύο μηχανισμοί στήριξης, οι οποίοι δεν υπήρχαν το 2010, είπε ο κ. Σόιμπλε τονίζοντας ότι «η ευρωζώνη δεν θα αποτύχει σε καμία περίπτωση».

Σε τηλεδιάσκεψη σήμερα το Eurogroup

Μετά την αναβολή του σημερινού Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο τα ανοιχτά ζητήματα.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί νέα καθυστέρηση στα ίδια ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για την έγκριση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα. Ωστόσο, οι δανειστές δια στόματος του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εκτιμούν ότι δεν πληρούνται ακόμη όλοι οι όροι που έχουν θέσει στην Αθήνα προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες και να αρχίσει η εκταμίευση των πόρων του πακέτου. Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup δεν έχει επέλθει ακόμη συμφωνία για τις πρόσθετες περικοπές ύψους 325 εκατομμυρίων ευρώ που θα πρέπει να αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση. «Εκτός αυτού δεν έχω λάβει τις πολιτικές δεσμεύσεις που ζητήσαμε από τους ηγέτες των ελληνικών κυβερνητικών κομμάτων για την εφαρμογή του προγράμματος», αναφέρεται στη γραπτή δήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: