Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Εμπλοκή στο Eurogroup - Αμφισβητούν οι δανειστές τη συμφωνία των αρχηγών


Αρνητικό είναι το κλίμα για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του eurogroup , η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες. Οι Ευρωπαίοι αμφισβητούν τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών και ζητούν έγγραφες δεσμεύσεις.

Σύμφωνα με... πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα tovima.gr, στο euro working group διατυπώθηκαν σοβαρές ενστάσεις τόσο για τη συμφωνία, όσο και για την προθεσμία των 15 ημερών που ζητήθηκε από την Ελληνική πλευρά.

Παράλληλα, υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις που έχουν να κάνουν τόσο με το ίδιο το πρόγραμμα όσο και με το PSI. Οι πιο σοβαρές ενστάσεις διατυπώνονται από την Γερμανία. Να σημειωθεί ότι μεθαύριο κλείνει το Γερμανικό Κοινοβούλιο για δύο εβδομάδες και απομένει μόνο η αυριανή ημέρα για την έγκριση των εγγυήσεων για το PSI.

Θα συζητήσουμε όλα τα θέματα αλλά δεν θα υπάρξει τελική απόφαση απόψε, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή της Ελλάδας να πείσουν τους Ευρωπαίους εταίρους για την ισχυρή δέσμευσή τους σχετικά με την υλοποίηση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο επίτροπος οικονομίας Ολι Ρεν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

O κοινοτικός επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας που ελήφθη «στις καθυστερήσεις», η οποία, όπως είπε, θα αποτελέσει το αντικείμενο λεπτομερούς εξέτασης από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης.

«Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει βάσει του πρώτου προγράμματος προκειμένου να μπορέσουμε να αποφασίσουμε για ένα δεύτερο πρόγραμμα στήριξης. Θα συνεδριάσουμε απόψε, όμως από όσο ξέρω ακόμη δεν έχουμε τις συνθήκες τις οποίες ξεκάθαρα έχουν ζητήσει οι ηγέτες της ΕΕ», δήλωσε προσερχόμενος στο eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν θα υπάρξει τελική κατάληξη στη αποψινή συνεδρίαση, με αντικείμενο το δεύτερο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας.

Εξάλλου, το ίδιο ανέφεραν νωρίτερα και κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, υπενθυμίζοντας τις κοινοβουλευτικές διαδικασίας που είναι υποχρεωμένες να ακολουθήσουν ορισμένες χώρες.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία δεν μπορούν να δώσουν σήμερα οριστικό «πράσινο φως» γιατί οφείλουν να περάσουν τη συμφωνία από τα εθνικά κοινοβούλια ή τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Ωστόσο, μπορεί να επιτευχθεί κατ΄ αρχήν συμφωνία η οποία θα λάβει οριστική μορφή όταν ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασίας στις παραπάνω χώρες.

Την ίδια στιγμή, η Κριστίν Λαγκάρντ, προσερχόμενη στη συνεδρίαση υποστήριξε ότι η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών πρόκειται για μια θετική εξέλιξη.

«Πρόκειται πραγματικά για μία θετική έναρξη της βραδιάς», σχολίασε η Λαγκάρντ, ενώ πρόσθεσε ότι «μένει να γίνουν ακόμη πολλά».

«Έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι, όμως, κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι έχουμε καταλήξει σε συμφωνία», σχολίασε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος προσερχόμενος στο eurogroup, επιβεβαίωσε τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών , ενώ τόνισε ότι υπάρχει συμφωνία και για το PSI:

«Έχουμε επίσης καταλήξει σε συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές ως προς τις βασικές παραμέτρους του PSI. Τώρα χρειάζεται η πολιτική έγκριση των τελευταίων βημάτων από το Eurogroup» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βενιζέλος.


Ελπίδες για συμμετοχή της ΕΚΤ στο «κούρεμα»

Η αισιοδοξία για συμμετοχή της ΕΚΤ στο ελληνικό «κούρεμα», πηγάζει τόσο από τις δηλώσεις που έκανε σήμερα το απόγευμα στη Φρανκφούρτη ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, παραπέμποντας στη συζήτηση που θα γίνει το βράδυ στο Eurogroup, όσο και από τις διεργασίες που γίνονται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η ΕΚΤ θα μπορούσε να εκχωρήσει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) τα ομόλογα που κατέχει στην τιμή που τα αγόρασε στη δευτερογενή αγορά σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής τους αξίας.

Η ΕΚΤ διέθεσε για την αγορά ελληνικών ομολόγων ένα ποσό που εκτιμάται μεταξύ 40 και 55 δισ. ευρώ. Το ΕΤΧΣ θα τα δώσει στη συνέχεια στην Ελλάδα στην τιμή που θα τα πάρει από την ΕΚΤ, εξέλιξη που θα αποφέρει μια μείωση μεταξύ 5 και 7 δισ. ευρω του ελληνικού χρέους.

Πηγή: naftemporiki.gr/ΑΠΕ-ΜΠΕ/tovima.gr .

Δεν υπάρχουν σχόλια: