Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Φεύγουν οι δύο της τρόικας απο την Ελλάδα



Έντονο είναι το παρασκήνιο γύρω από την επικείμενη αποχώρηση τον Τόμσεν και Μαζούν (των δύο εκ των τριών επικεφαλής της τρόικας, από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ αντίστοιχα) από την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, στην ... κρίσιμη σύνοδο του Eurogroup την προηγούμενη εβδομάδα, κυβερνητικός αξιωματούχος είχε συζήτηση με τον Πολ Τόμσεν. Ο Δανός τεχνοκράτης, λοιπόν, αποκάλυψε κάποια στιγμή ότι ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Ελλάδα και από το ΔΝΤ λέγοντας ότι μετά από 30 χρόνια στο Ταμείο (διορίστηκε το 1982) ήρθε η ώρα να πάρει σύνταξη.

Ωστόσο, πληροφορίες, αναφέρουν ότι οι πραγματικοί λόγοι έχουν να κάνουν με την αποτυχία των μεθόδων αλλά και την αλαζονική συμπεριφορά τους. Οι τρεις «τροϊκανοί» συνδέονται με προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα και έχουν να κάνουν όχι μόνο με την παταγώδη αποτυχία στις εκτιμήσεις τους και στην εξοντωτική φορολογική πολιτική που έχει οδηγήσει τη χώρα σε ύφεση, αλλά και με την «αυτοκρατορική» συμπεριφορά τους.

Έτσι, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών φέρονται να έθεσαν διακριτικά το θέμα της συμπεριφοράς των Τόμσεν και Μαζούχ στο ΔΝΤ. Τελικά, φαίνεται ότι και ο δύο ετοιμάζουν βαλίτσες, ενώ ο τρίτος της παρέας, Ματίας Μορς, παραμένει.

Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν χαρακτηριστικά πως άλλο να είσαι σκληρός διαπραγματευτής και άλλο «να συμπεριφέρεσαι όπως ο αφέντης στον μαύρο δούλο στην Αμερική του 19ου αιώνα». Όπως αποκαλύπτεται, μάλιστα, η τρόικα ήταν αυτή που είχε την έντονη συνομιλία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο προ τριών εβδομάδων όπου είχαν μπροστά τους μια λίστα με «ναι ή όχι» και αδιαφορούσαν για το έλεγε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ διαγράφοντας απλά με κόκκινο το «ναι» ή το «όχι» στις ερωτήσεις τους.

Παράλληλα, αναφέρεται από κυβερνητική πηγή ότι σε συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, η συμπεριφορά τους ήταν ανάλογη αφεντικού-υποτακτικού…

Δεν υπάρχουν σχόλια: