Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Εντός του Μαρτίου η απόφαση για την ενίσχυση του ESM δήλωσε ο Β.Σόιμπλε


Η απόφαση για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα ληφθεί εντός του Μαρτίου, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο... περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20 στο Μεξικό, επιβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την 1η και 2α Μαρτίου, καθώς η γερμανική αντίθεση παραμένει σθεναρή.

«Εξηγήσαμε σε όλους τους συναδέλφους μας ότι θα λάβουμε απόφαση τον Μάρτιο, όπως αποφάσισαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Όμως, ο Μάρτιος αρχίζει την 1η και τελειώνει στις 31. Ανάμεσα στην 1η και την 31η Μαρτίου θα εξετάσουμε εάν το εύρος του ESM επαρκεί, βάσει των τελευταίων δεδομένων» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Σόιμπλε χαρακτήρισε «κατάλληλο το χρονοδιάγραμμα» αυτό, εν όψει της απόφασης του ΔΝΤ για την ενίσχυση των δικών του κεφαλαίων, στις 20-22 Απριλίου.

Ορισμένοι μεγάλοι δανειστές της Ευρώπης πιέζουν τους εταίρους τους στην ΕΕ να ανακοινώσουν γρήγορα ενίσχυση του προβλεπομένου «τείχους προστασίας».

«Κάντε το γρήγορα και δυναμικά και φροντίστε οι δεσμεύσεις σας να έχουν αποτελέσματα» δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ.

Από την πλευρά του, ο Σόιμπλε έλεγε το Σάββατο ότι το «τείχος προστασίας» δεν μπορεί να είναι απεριορίστου μεγέθους: «Δεν έχει κανένα νόημα από οικονομικής άποψης να εισακούσουμε τις εκκλήσεις και να διοχετεύουμε επ' αόριστον κεφάλαια στους μηχανισμούς στήριξης ούτε να θέσουμε σε λειτουργία τη μηχανή εκτύπωσης χαρτονομισμάτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Την ίδια ώρα, οι αναπτυσσόμενες χώρες διαμηνύουν ότι σκοπεύουν να βοηθήσουν στο ξεπέρασμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τον Βραζιλιάνο υπουργό Οικονομικών Γκίντο Μαντέγκα, οι κυβερνήσεις των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου έχουν ταυτόσημη άποψη σχετικά με την κρίση χρέους της ευρωζώνης και εξήγησε πως οι αναπτυσσόμενες οικονομικά χώρες θα δώσουν χρήματα για να αντιμετωπιστεί η κρίση μόνον εάν πρώτον, η Ευρώπη διαθέσει περισσότερα κονδύλια για την επίλυση της κρίσης και, δεύτερον, οι αναπτυσσόμενες οικονομικά χώρες αποκτήσουν μεγαλύτερη ισχύ μέσω του ΔΝΤ, το οποίο θα υλοποιήσει το ταχύτερο δυνατό τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση των πόρων του.

Οι BRICS αμφισβητούν τον άγραφο νόμο για την Παγκόσμια Τράπεζα

Ο Βραζιλιάνος υπουργός Οικονομικών Γκίντο Μαντέγκα ανακοίνωσε στο πλαίσιο της διάσκεψης των G20 πως η εκλογή του νέου προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας δεν θα πρέπει να βασίζεται στην εθνικότητα του υποψήφιου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Ν.Αφρική) σχεδιάζουν να καταθέσουν μια κοινή υποψηφιότητα για την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σύμφωνα με τον «άγραφο νόμο» έως σήμερα την ανώτατη θέση στην Παγκόσμια Τράπεζα αναλαμβάνει Αμερικανός και στο ΔΝΤ Ευρωπαίος. Ωστόσο, οι αναπτυσσόμενες οικονομικά χώρες αναζητούν μια καλύτερη θέση στα κέντρα αποφάσεων.
Πηγή in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: