Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Ελπίδες για συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα


Κλείνει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ώς την ερχόμενη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου η συμφωνία για τη δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ με την ευρωζώνη. Σύμφωνα με... κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα θα παρουσιάσει στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των 17 μία «αξιόπιστη πρόταση» για την εξοικονόμηση 325 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2012 - που αποτέλεσε έναν βασικό λόγo για την αναβολή της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Επίσης, η ελληνική πλευρά θα στείλει σήμερα στις Βρυξέλλες τις έγγραφες δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών για την υλοποίηση του Μνημονίου από το 2012-2015.
Η ελληνική πλευρά είναι αισιόδοξη ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει σήμερα επικύρωση της συμφωνίας για την δανειακή σύμβαση και θα απομένει πλέον μόνο η τυπική υιοθέτησή της στο Eurogroup της Δευτέρας.
Πάντως κόκκινο συναγερμό για την ψήφιση μέχρι τις 27 του μηνός (οπότε και κυρώνεται από τη γερμανική Βουλή η νέα δανειακή σύμβαση) ενός πρώτου πακέτου αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν, σήμαναν χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά το μπαράζ των ασφυκτικών πιέσεων που ασκεί ειδικά η Γερμανία, και είχαν ως αποτέλεσμα την αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα σύγκλησης του Eurogroup.
Η αναβολή που προκάλεσε ένα μικρό σοκ στο Υπουργικό Συμβούλιο δεδομένου ότι η Αθήνα ανέμενε πως μετά τη δραματική έγκριση του νέου Μνημονίου από τη Βουλή, το προγραμματισμένο για σήμερα Eurogroup στις Βρυξέλλες θα έδινε πράσινο φως για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI, θέτει καινούργια δεδομένα. Είναι προφανές, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ότι οι δανειστές επιδιώκουν ένα «καθαρό τοπίο» σχετικά με τις δεσμεύσεις της χώρας και σε αυτό το πλαίσιο εξαντλούν κάθε διαπραγματευτική δύναμη πάνω στην Ελλάδα.
Οπως φάνηκε και από τις δηλώσεις γερμανών αξιωματούχων αλλά και παραγόντων των Βρυξελλών, αγκάθι παρέμενε μεχρι αργα χτες το βράδυ η μαύρη τρύπα του 2011, που αντιπροσωπεύει ποσό 625 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 300 εκατ. ευρώ ξεκαθαρίστηκε τελικά ότι θα προέλθουν από την περικοπή των συντάξεων, επικουρικών αλλά και κύριων (για τους συνταξιούχους των «ευγενών» ταμείων των ΔΕΚΟ και του ΝΑΤ).
Αλλα 90 - 100 εκατ. ευρώ συμφωνήθηκε, κατά τις πληροφορίες, με την τρόικα να προέλθουν από την επίσπευση κατά δύο μήνες της περικοπής των ειδικών μισθολογίων κατά 10%. Αρχικώς η περικοπή είχε σχεδιαστεί να ισχύσει από τον Σεπτέμβριο, τελικώς όμως προκρίνεται κατά πάσα πιθανότητα η έναρξή της από τον Ιούλιο.

ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ. Από τα υπόλοιπα 225-235 εκατ. ευρώ ένα μέρος θα κοπεί σύμφωνα με πληροφορίες από τις αμυντικές δαπάνες. Υπενθυμίζεται ότι το κλιμάκιο της τρόικας είχε απορρίψει μία σειρά από προτάσεις όπως η περικοπή περαιτέρω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε ό,τι αφορά τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο Πρωθυπουργός στην εισαγωγική ομιλία του αφού εκθείασε τη στάση των βουλευτών οι οποίοι υπερψήφισαν το νέο Μνημόνιο, κάλεσε τους υπουργούς να κατανοήσουν «τι πρέπει να γίνει τις επόμενες - θα έλεγα - όχι μόνο ημέρες και εβδομάδες, αλλά ώρες, ημέρες και εβδομάδες, γιατί όταν τελειώσουμε τη σημερινή συνεδρίαση πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες». Ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους κ.κ. Βενιζέλο και Κουτρουμάνη, οι οποίοι έχουν αρχίσει ήδη να ρυθμίζουν εκκρεμότητες που απορρέουν από τις δεσμεύσεις της χώρας, και επανέλαβε: «Πρέπει, επομένως, να κινηθούμε πολύ γρήγορα».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι «πρέπει να ξαναδούμε τις ημερομηνίες που μας ζητούνται, έως τον Ιούνιο, διότι αυτές συμπίπτουν με την προεκλογική, την εκλογική, αλλά και τη μετεκλογική περίοδο». Οπως είναι γνωστό, τον Ιούνιο η τρόικα θα κρίνει αν επιτυγχάνονται οι στόχοι με τα μέτρα που αποφασίστηκαν πρόσφατα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα και το «μενού» θα περιλαμβάνει επιπλέον μειώσεις των μισθών στο Δημόσιο, περαιτέρω περικοπή κοινωνικών και αμυντικών δαπανών, ακόμη και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων από τον στενό δημόσιο τομέα. Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν αποκλείεται να επανέλθει στο τραπέζι ο 13ος και 14ος μισθός.
Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα με το νέο Μνημόνιο, η πορεία υλοποίησης του προγράμματος θα ελέγχεται ανά τρίμηνο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής είχε δηλώσει νωρίτερα (στον Antenna) ότι τα 325 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από δαπάνες υπουργείων, ενώ για τις έγγραφες δεσμεύσεις που απαιτεί το Eurogroup από τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: