Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Η απόφαση για την Ελλάδα κλείνει την πόρτα της στάσης πληρωμών, λέει ο Μπαρόζο


Ο κίνδυνος μιας στάσης πληρωμών της Ελλάδας στις προθεσμίες αποπληρωμής των δανείων της αποφεύχθηκε χάρη στη συμφωνία που επιτεύχθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης για .... το νέο πακπετο στήριξης της χώρας, διαβεβαίωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η συμφωνία «κλείνει την πόρτα στο σενάριο μιας στάσης πληρωμών με όλες τις σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που θα είχε αυτή», είπε ο κ. Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε «ουσιαστικό βήμα προς τα μπροστά» τη συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας, σημειώνοντας ότι αυτή θα επιτρέψει στην Ελλάδα «να οικοδομήσει μια πιο σταθερή οικονομία, ικανή να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη».

Παράλληλα, ο κ. Μπαρόζο τόνισε για μία ακόμη φορά τη σημασία της δημοσιονομικής προσαρμογής και της προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Δεν υπήρχε εναλλακτική λύση στη δημοσιονομική σταθεροποίηση και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα [...] Πιστεύω ότι το μήνυμα αυτό πρέπει να είναι σαφές. Και ο καλύτερος τρόπος να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα είναι να πούμε την αλήθεια», προσέθεσε.

Από την πλευρά του ο Φινλανδός επίτροπος, αρμόδιος για Οικονομικές και Νομιασματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, είπε ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας αποτελούν «εξαίρεση» και η διαδικασία συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του χρέους δεν θα εφαρμοστεί σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

«Η Ελλάδα είναι μια μεμονωμένη και μοναδική περίπτωση που δεν θα επαναληφθεί στην περίπτωση άλλων χωρών της Ευρωζώνης», είπε σε συνέντευξη Τύπου. «Εξάλλου, τόσο η Ιρλανδία, όσο και η Πορτογαλίας είναι εντός στόχων στην εφαρμογή των προγραμμάτων τους» συμπλήρωσε.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν (και σίγουρα θα συνεχίσουν στο ορατό μέλλον) να αποκλείουν το ενδεχόμενο του PSI (δηλαδή εν γένει του «κουρέματος» του χρέους για άλλες χώρες της Ευρωζώνης, ωστόσο στις αγορές αυτά τα λόγια δεν έχουν ιδιαίτερη αξία.

Απεναντίας, εκτιμάται ότι η επόμενη χώρα που θα -θελήσει να- ακολουθήσει, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά κάποιους από τους όρους της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, θα είναι η Πορτογαλία και αμέσως μετά η Ιρλανδία...

* Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία αυτή εξέφρασε σήμερα και ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) στις Βρυξέλλες.

Η συμφωνία αυτή αποδεικνύεται «λογική όσον αφορά την κατάσταση της Ελλάδας», εκτίμησε.
Πηγή in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: