Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Bundesbank:«Μεγάλη αναταραχή στις αγορές θα προκαλούσε η χρεοκοπία της Ελλάδας»



Μεγάλη αναταραχή στις αγορές θα προκαλούσε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας ή η αποχώρησή της από την Ευρωζώνη, υποστηρίζει ο Ρούντολφ Μπέμλερ, μέλος του... Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Welt». Αντίθετα, ο γενικός γραμματέας των γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ υποστηρίζει ότι η «Αθήνα είναι μία ωρολογιακή βόμβα» και συνιστά την εθελοντική έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ο Μπέμπλερ επισημαίνει ακόμη ότι για την ίδια την Ελλάδα αυτή η επιλογή θα είχε ως συνέπεια μαζικές αλλαγές, ενώ θα αποδεικνυόταν για τις υπόλοιπες χώρες πιο ακριβή από τη σημερινή διαδικασία.

Το κορυφαίο στέλεχος της Bundesbank εξηγεί ωστόσο ότι, σε αντίθεση προς την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, όπου οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν, «η Ελλάδα παραμένει ερωτηματικό», καθώς, όπως λέει, έχει αποτύχει επανειλημμένα στους μεταρρυθμιστικούς της στόχους.

«Μένει να δούμε αν τώρα θα συμφωνηθεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα», δηλώνει και διευκρινίζει ότι «τα χρήματα από μόνα τους δεν θα βοηθήσουν μακροπρόθεσμα τις υπερχρεωμένες χώρες - οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης σε υγιή δημοσιονομικά και αυστηρότερους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας παραμένουν ο μόνος δρόμος».

Σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση κινούνται, ωστόσο οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα των γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Rheinische Post», ο Ντόμπριντ τονίζει ότι «αν η Ελλάδα δεν μπορεί να βρει την απαραίτητη βούληση για τις αναπόφευκτες μεταρρυθμίσεις, τότε θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά μια νέα αρχή εκτός της ζώνης του ευρώ».

Απορρίπτει δε το ενδεχόμενο επιπλέον οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Χωρίς πραγματικά και αποφασιστικά μέτρα λιτότητας, δεν μπορεί να δοθεί περισσότερο χρήμα. Αυτή είναι η σαφής συμφωνία και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια», προσθέτει χαρακτηριστικά.
Πηγή τα ΝΕΑonline

Δεν υπάρχουν σχόλια: