Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

H Μέρκελ δίνει το ρυθμό, ο Σαρκοζί «χορεύει»

Οι συναντήσεις της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ και του γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί πύκνωσαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αφορμή τη διπλή Σύνοδο Κορυφής για την κρίση χρέους της ευρωαζώνης. Ο γαλλογερμανικός άξονας... αποτελούμενος από τις δύο ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης κινεί τα νήματα, όμως το δίδυμο Μέρκελ-Σαρκοζί, κάθε άλλο παρά ισότιμα μέλη έχει.

Tα προβλήματα της γαλλικής οικονομίας έχουν αναγκάσει τον Σαρκοζί σε δευτερεύοντα ρόλο, αφήνοντας την Γερμανία να... παίζει μόνη της. Η έκθεση των γαλλικών τραπεζών στο ελληνικό χρέος, με την απειλή της υποβάθμισης (Μοοdy's) να πλανάται πάνω από το Παρίσι, "υποχρεώνει" τον γάλλο πρόεδρο να πάει με τα "νερά" της Μέρκελ, με στόχο την επίλυση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης και ιδιαίτερα του ελληνικού ζητήματος, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη απειλή της.

Αν η Γαλλία χάσει το ένα από τα τρία "Α" της αξιολόγησης, θα χάσει την ικανότητά της να δανείζει χώρες όπως η Ελλάδα, με ό,τι συνεπάγεται για την γαλλική οικονομία και την ευρωζώνη. Γι' αυτό και ο Σαρκοζί ήταν με "δεμένα χέρια" και πλήρως εξαρτώμενος από την Μέρκελ.

Οι γραμμές της Μέρκελ, εξάλλου, πέρασαν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στις περισσότερες θέσεις της Συνόδου Κορυφής, σε θέματα όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι σχέσεις ΕΚΤ και Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF), όπως και για το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους. Ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα υποστήριξε, παράλληλα, ότι στη Σύνοδο η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος ήταν εκείνη που, ουσιαστικά, άνοιξε το δρόμο για το εθελοντικό κούρεμα, στέλνοντας τελεσίγραφο προς τις τράπεζες: "50% ή τα χάνετε όλα".

Οι τριβές, πάντως, μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχουν λείψει το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τον Γάλλο πρόεδρο να στρέφεται κατά των Γερμανών, περίπου μία εβδομάδα πριν από τη Σύνοδο, λέγοντας ότι η αναποφασιστικότητά τους "καταστρέφει την Ευρώπη", ενώ και το θέμα της πώλησης γαλλικών φρεγατών στην Ελλάδα, δεν το είδε με καθόλου καλό μάτι το Βερολίνο. Εκεί πάντως που και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ήταν στο να στείλουν τελεσίγραφο προς τον ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

Σημειώνεται ότι Μέρκελ και Σαρκοζί δεν τρέφουν συναισθήματα συμπάθειας μεταξύ τους, με την ένταση να έχει γίνει αντιληπτή στους διαδρόμους των Βρυξελλών. Στη συνάντηση που έγινε, στο περιθώριο εκδήλωσης για την αποχώρηση του Ζαν-Κλοντ Τρισέ από την ΕΚΤ, οι φωνές των "Merkozy" ακούστηκαν μέχρι έξω .Η Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με την Τelegraph, φέρεται εκνευρισμένη με τον Νικολά Σαρκοζί, επειδή έμαθε ότι σχολίαζε σε κάποιον άλλο Ευρωπαίο ηγέτη ότι «η καγκελάριος είναι σε δίαιτα αλλά πάντα βάζει ένα δεύτερο πιάτο από τον μπουφέ με τα τυριά».

Το αρκουδάκι που χάρισε η Μέρκελ στον Σαρκοζί για τη γέννηση της κόρης του, Τζουλιά, μάλλον δεν μπορεί να αμβλύνει τις διαφορές των δύο ισχυρών της Ευρώπης.

Βαγγέλης Βιτζηλαίος

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: