Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Επιμένει στην επαναδιαπραγμάτευση με μπούσουλα την Πορτογαλία ο Σαμαράς

Με ένα επιπλέον όπλο στη φαρέτρα του προσέρχεται στην αυριανή κοινοβουλευτική μάχη με την κυβέρνηση ο Α. Σαμαράς. Οι δηλώσεις του Πορτογάλου Πρωθυπουργού Π. Π. Κοέλιο με τις οποίες προανήγγειλε τις προθέσεις της κυβέρνησής του να... επαναδιαπραγματευτεί όρους του μνημονίου που έχει υπογράψει η Πορτογαλία ενισχύει την επιχειρηματολογική βάση του Προέδρου της ΝΔ ο οποίος διαπιστώνει δικαίωση της στρατηγικής που ακολουθεί ήδη από το 2010 όταν, αρχής γενομένης από το πρώτο «Ζάππειο», κάνει σταθερά λόγο για επαναδιαπραγμάτευση.

Τα «καλά νέα» για τον Σαμαρά έφτασαν απρόσμενα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου συνεδρίαζε η ιβηρο-αμερικανική σύνοδος κορυφής στην Ασουνσιόν της Παραγουάης. Στην ομιλία του, ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός –τον οποίο, υπενθυμίζεται, ότι η ελληνική κυβέρνηση επικαλείται ως παράδειγμα συναίνεσης καθώς είχε αποδεχθεί την τήρηση του πορτογαλικού μνημονίου προτού η χώρα του προχωρήσει σε εκλογές- αναφέρθηκε στην τριμηνιαία αξιολόγηση της Πορτογαλίας από την Τρόικα τον Νοέμβριο, σημειώνοντας:


«Θα προτείνουμε ορισμένες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα οικονομικής και χρηματοπιστωτικής βοήθειας προς τη χώρα μας, ώστε αυτό να λαμβάνει υπόψη το μακροοικονομικό σενάριο και την εξέλιξη των βασικών δεικτών» επισημαίνοντας ενδεικτικά και σημεία του Μνημονίου, μη ρεαλιστικά προς τα οικονομικά δεδομένα της χώρας του, όπως η χρηματοδότηση των δημοσίων επιχειρήσεων από τις διεθνείς αγορές, τα οποία θα πρέπει να αλλάξουν».


«Εδώ και πολύ καιρό ο Σαμαράς ασκεί κριτική στον Παπανδρέου και τον Βενιζέλο ότι πηγαίνουν στις Βρυξέλλες και αρκούνται να παρίστανται, υπογράφοντας ό,τι τους δίνουν, χωρίς να διαπραγματεύονται για το όφελος της χώρας μας» λέει στο Newpost.gr στενός συνεργάτης του Προέδρου της ΝΔ. «Και κάθε φορά που ο Σαμαράς λέει περί επαναδιαπραγματευσης, σπεύδουν να μειώσουν το επιχείρημά του, λέγοντας ότι κανείς δεν παραδέχεται την ορθότητά του, ότι το Βερολίνο και το Παρίσι έχουν άτεγκτη στάση και ότι, ακόμη και οι αδελφής ιδεολογίας με της ΝΔ κυβερνήσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας εφαρμόζουν το μνημόνιό τους αδιαμαρτύρητα. Τώρα τι λένε»;


Στην Συγγρού επιμένουν στο επιχείρημα της επαναδιαπραγμάτευσης με περισσότερη έμφαση από προηγουμένως, ακόμη και μετά την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Το έκανε άλλωστε απολύτως σαφές ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την ίδια κιόλας στιγμή, σχολιάζοντας της απόφαση της έκτακτης συνόδου των Βρυξελλών, όταν σημείωνε ότι περισσότερο τώρα παρά ποτέ είναι αναγκαίο να αλλάξει το μείγμα πολιτικής προκειμένου να οδηγηθεί η οικονομία σε ανάκαμψη.


Η προαναγγελία Κοέλιο όμως ενισχύει σημαντικά την επιχειρηματολογία Σαμαρά απέναντι στην Κ.Ο. του κόμματός του, η οποία συνεδριάζει το μεσημέρι της Τετάρτης. Ο Πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να επαναφέρει μετ’ επιτάσεως το αίτημα για εκλογές, βασιζόμενος και στις ακραίες λαϊκές αντιδράσεις που παρατηρήθηκαν με αφορμή τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του «Όχι» οι οποίες αποδεικνύουν, κατά τους ανθρώπους του Προεδρικού περιβάλλοντος, τη δυσαρμονία που υπάρχει ανάμεσα σε κυβέρνηση και πολίτες.


Παράλληλα όμως, ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να κλείσει εκ νέου και το μέτωπο που, είτε επιχειρείται να ξανανοίξει, είτε διατηρείται και κατά περιόδους επανέρχεται από «γαλάζιους» βουλευτές ή στελέχη, αναφορικά με το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ή κυβέρνησης προερχόμενης από τον κεντροδεξιό χώρο με διευρυμένη συμμετοχή κομματικών σχηματισμών παρόμιας ιδεολογίας.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: