Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Μπλόκο σε καταθέσεις Ελβετίας


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Φόρο από 25% έως και 35% επί των κεφαλαίων που διατηρούν σε ελβετικές τράπεζες σχεδιάζει να επιβάλει σε έλληνες καταθέτες το υπουργείο Οικονομικών, με αντάλλαγμα τη διατήρηση της ανωνυμίας τους. Σε αντίθετη περίπτωση, και αφού ολοκληρωθεί...
η υπό κατάρτιση συμφωνία με την Ελβετία, οι συγκεκριμένοι καταθέτες θα κληθούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων τους αντιμετωπίζοντας ενδεχομένως ακόμα και τις διατάξεις του νόμου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, με φόρο έως και 40% και ποινικές διώξεις.
«Η Ελλάδα θα εισπράξει σημαντικούς διαφεύγοντες φόρους πολλών ετών ή θα πληροφορηθεί στοιχεία που θα της επιτρέψουν να εντοπίσει κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι διατηρούνται ενεργές τυχόν ποινικές ευθύνες, για παράδειγμα λόγω ξεπλύματος μαύρου χρήματος», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί έως το τέλος του έτους να έχει υπογραφεί προσύμφωνο με την Ελβετία, το οποίο θα βασίζεται στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουν ήδη υπογραφεί μεταξύ Ελβετίας - Βρετανίας και Ελβετίας - Γερμανίας. Η πρώτη συνάντηση προς αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκε ήδη την περασμένη εβδομάδα, ανάμεσα στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη και τον ελβετό ομόλογό του M. Aμπούλ και, όπως ανακοινώθηκε από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, η βασική επιλογή όσων διατηρούν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες θα είναι, είτε να αποκαλύψουν τα στοιχεία τους στις ελληνικές Αρχές, είτε να καταβάλουν έναν φόρο που θα επιβληθεί επί του συνόλου του κατατεθειμένου (ή επενδεδυμένου) κεφαλαίου, που θα αντιστοιχεί στο ύψος του φόρου που θα είχε καταβληθεί αν το ποσό της κατάθεσης είχε δηλωθεί ως εισόδημα στην ελληνική φορολογική Αρχή.
Η αποκάλυψη των στοιχείων στις ελληνικές Αρχές δεν είναι απαραίτητο να συνεπάγεται φόρους ή γενικότερα ποινές. Εφόσον τα κεφάλαια έχουν αποκτηθεί νόμιμα, έχουν δηλωθεί και αποδίδονται φόροι επί των τόκων, οι καταθέτες δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα. Αν, όμως, για οποιονδήποτε λόγο οι καταθέτες δεν θέλουν να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους, η διατήρηση της ανωνυμίας τους θα τους «στοιχίσει», σύμφωνα με πληροφορίες, φόρο από 25% έως και 35% επί των κεφαλαίων τους. Η συμφωνία θα περιλαμβάνει όρους και για τις μελλοντικές καταθέσεις, καθώς και το πλαίσιο παροχής πληροφοριών και στοιχείων από τις ελβετικές αρχές, κατόπιν αιτήματος των ελληνικών Αρχών, εφόσον τίθεται ζήτημα παράνομων κεφαλαίων. Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, «η διαδικασία αυτή δεν καλύπτει ποινικά αδικήματα και δεν αναιρεί συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας».
Το ύψος των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία ανέρχεται, σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, σε 60 δισ. ευρώ. Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες η ηλεκτρονική έκδοση των «Financial Times Deutschland» ανέβαζε τις ελληνικές καταθέσεις σε 200 δισ. ευρώ, ενώ άλλες εκτιμήσεις έχουν κάνει λόγο για ακόμη μεγαλύτερα ποσά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: