Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Οι κερδισμένοι της Συνόδου και οι ενστάσεις των αναλυτών

«Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να υποστηρίξει πως μία μοναδική Σύνοδος θα κάνει τα μαγικά της. Είναι μια μακρά, κοπιαστική διαδικασία. Θα υπάρξουν κι άλλες Σύνοδοι για να προωθηθεί η ευρωπαϊκή ανάπτυξη».

Με τη δήλωση αυτή η... θριαμβεύτρια της Συνόδου Κορυφής Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, έδωσε το περίγραμμα της επόμενης ημέρας μιας επίπονης, μακράς διεργασίας μεταξύ των κορυφαίων Ευρωπαίων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων που κατέληξε σε ένα σχέδιο για τη διάσωση της Ελλάδας, πρωτίστως όμως για τη διασφάλιση της συνοχής (;) στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα.

Με τη δύναμη που τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης της απέδωσαν, με τον αέρα του «νικητή», η κυρία Μέρκελ έσπευσε να ξεκαθαρίσει την πορεία που θα ακολουθήσει από τούδε και στο εξής: «Πρέπει να ενισχύσουμε τη δράση μας στην κατεύθυνση επιβολής κυρώσεων σε χώρες που παρεκκλίνουν. Πρέπει να είμαστε πιο αποφασισμένοι να τιμωρούμε τους ‘αμαρτωλούς’, από ότι ήμασταν στο παρελθόν»!

Την ίδια ώρα και μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα πιο δυτικά, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επιχειρούσε να κεφαλαιοποιήσει τα ψιχία της δικιάς του «νίκης» στη Σύνοδο. Ευρισκόμενος στο στόχαστρο της κριτικής των γαλλικών μέσων ενημέρωσης και της αντιπολίτευσης για την αδυναμία του να «περάσει» τις γαλλικές απαιτήσεις απέναντι στην «σιδηρά κυρία» από το Βερολίνο, επιχείρησε μέσω τηλεοράσεως να πείσει τους Γάλλους πολίτες – που σε περίπου 6 μήνες θα κληθούν να εκλέξουν νέο Πρόεδρο – πως γύρισε από τις Βρυξέλλες νικητής, με μια συμφωνία που δεν θα θίξει τα συμφέροντα των Γάλλων πολιτών και έχοντας παίξει επιτυχώς το ρόλο του «διασώστη» της Ευρωζώνης.

Οι αντίπαλοί του μιλάνε για τον «Ταρζάν των διαπραγματεύσεων» και ο ίδιος εναποθέτει ελπίδες στην πρωτοβουλία που «πέρασε» στη Σύνοδο, δηλαδή στο να επιχειρήσει να προσελκύσει κεφάλαια από την Κίνα στον EFSF. Για να μην πληρώσει το γαλλικό Δημόσιο τις ζημίες των τραπεζών από το ελληνικό «κούρεμα» …
24 ώρες μετά την συμφωνία στη Σύνοδο οι οίκοι αξιολόγησης ΔΕΝ έχουν τοποθετηθεί. Ούτε θετικά, ούτε αρνητικά. Μόνον η S&P υποβάθμισε την Κύπρο λόγω της έκθεσής της στην Ελλάδα.

Όμως ήδη κορυφαίοι αναλυτές μιλάνε συγκρατημένα, με τον καθ΄ύλιν αρμόδιο και μεγαλύτερο «παίκτη» στη διεθνή αγορά ομολόγων, Μοχάμεντ ελ Ερίαν της Pimco να κάνει λόγο για σημαντική συμφωνία, διευκρινίζοντας όμως ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη. «Ο κίνδυνος μειώθηκε, αλλά δεν εξαλείφθηκε», σχολίασε αναφορικά με το ευρώ, την Ευρωζώνη και την ευρωοικονομία. Και κυρίως την πιθανότητα να «σκάσει» η Ιταλία ή η Ισπανία.
Δεν «πείθεται» ούτε η Citi, ούτε ο διοικητής της Bundesbank (!) Γιενς Βάιντμαν, που θέλει πρώτα να δει πως θα συμμετάσχουν οι τράπεζες στην εθελοντική διαδικασία του “Greek haircut”.

Και μένει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν. Που σε μια δεύτερη ανάγνωση των όσων εκτυλίχθηκαν στις Βρυξέλλες μοιάζει να είναι και ο πλέον .. κερδισμένος! Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να ανακοινώνει πως ο κύριος Ρεν θα αναλάβει και τη διαχείριση του ευρώ, δηλαδή έναν ρόλο εποπτείας, σε κοινοτικό επίπεδο, των νομισματικών και οικονομικών εξελίξεων που επηρεάζουν το νόμισμα.

Για τους περισσότερους παράγοντες της αγοράς αυτό εκλαμβάνεται ως προαναγγελία για τη δημιουργία θέσης υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, την οποία εξάλλου ζητούν πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες.

Και ο ίδιος ο Όλι Ρεν ήδη φέρεται ως «υπουργός», εξ’ ου και οι «προγραμματικές» του δηλώσεις πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει σύντομα μια επίσημη πρόταση για "ομόλογα σταθερότητας", Ευρωομόλογα δηλαδή!

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: