Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Ράιχενμπαχ: «Σε δύο-τρία χρόνια θα φανεί φως στο τούνελ»

Εν αναμονή της πρώτης έκθεσης της ομάδας δράσης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Έθνος της Κυριακής» ο Χορστ Ράιχενμπαχ εκτιμά ότι... θα απαιτηθούν δύο έως τρία χρόνια για να μπει η Ελλάδα και πάλι στον δρόμο της ανάπτυξης, παραδεχόμενος ότι τα αποτελέσματα των διαρθρωτικών αλλαγών δεν φαίνονται εν μια νυκτί.

«Μετά την τελευταία μου επίσκεψη στην Αθήνα είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε την πρώτη μας έκθεση και είναι ακόμη πολύ νωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες», τόνισε ο κ. Ραινχενμπαν και πρόσθεσε: «Υπάρχουν ορισμένες προφανείς προτεραιότητες όπου πολλοί από τους συνομιλητές μου ζητούν τεχνική υποστήριξη. Η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και της φορολογίας, κυρίως της είσπραξης φόρων. Και φαίνεται ότι είναι σημαντικό να εξετάσουμε τα προβλήματα πρόσβασης στη χρηματοδότηση που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και εδώ κυρίως οι μικρές».
Ο ίδιος επεσήμανε, επίσης ότι η «η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα. Αυτές αποτελούν σημαντική προϋπόθεση για να μπορέσει να αναπτυχθεί η οικονομία. Το σχέδιο δράσης για μια Ελλάδα φιλική προς τις επιχειρήσεις αφορά πολλά από τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «ανάλογα με άλλες εξελίξεις και ελληνικά αιτήματα για τεχνική υποστήριξη, θα μας πάρει πιθανότατα δύο έως τρία χρόνια για να βάλουμε τα πάντα σε έναν δρόμο. Συνήθως απαιτείται κάποιο διάστημα για να φανούν βιώσιμα αποτελέσματα από τις διαρθρωτικές αλλαγές, όμως υπάρχουν και θέματα που μπορούν να βελτιώσουν ταχύτατα την ελκυστικότητα της Ελλάδας για τους επιχειρηματίες».
Ο ίδιος, τέλος, δήλωσε αισιοδοξία για την πρόοδο της Ελλάδας και την προθυμία ιδιωτών και κρατών να συμμετάσχουν στο πακέτο στήριξης της χώρας.

Πηγή: Έθνος της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια: