Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Ουραγός στις επενδύσεις η Ελλάδα

Η Ελλάδα του Μνημονίου κατρακυλάει στις διεθνείς αγορές, γίνεται μέρα με τη μέρα λιγότερο ανταγωνιστική και δυστυχώς... λιγότερο ελκυστική ως προορισμός για τα ανά τον κόσμο επενδυτικά κεφάλαια.

Σε αυτό το ζοφερό για τη χώρα μας συμπέρασμα καταλήγουν τα στοιχεία που επικαλείται και το γνωστό οικονομικό περιοδικό Forbes για να συντάξει τις περίφημες λίστες του, λίστες που αντικατοπτρίζουν την εικόνα που έχουν για την οικονομία και την αγορά κάθε κράτους οι διεθνείς διαχειριστές και αναλυτές.

Σε αυτή τη λίστα λοιπόν η Ελλάδα είναι μακράν η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη από πλευράς ανταγωνιστικότητας και «φιλικότητας» προς το επενδυτικό κεφάλαιο. Για την ακρίβεια βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα – και σε χαμηλότερες θέσεις της σχετικής λίστας – ακόμα και από χώρες όπως η Γκάνα , η Ρουάντα και η Μποτσουάνα!

Ουδεμία σύγκριση μπορεί δυστυχώς να σταθεί ούτε καν με τις όμορες και γειτονικές μας χώρες. Η πάλαι ποτέ «κραταιά» στα Βαλκάνια Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην 68η θέση διεθνώς ως επενδυτικός προορισμός, τη στιγμή που η Κύπρος βρίσκεται στην 28η θέση, τα Σκόπια στην 35η θέση, η Βουλγαρία στην 47η, η Τουρκία στην 54η και η Αλβανία στην 64η θέση …

Το σχετικό δημοσίευμα του «Forbes» περιγράφει ως μεγαλύτερες «πληγές» για την ελληνική οικονομία την αδυναμία προστασίας των επενδυτών (η χώρα κατατάσσεται 120ή στις 134), τη γραφειοκρατία (117η), την απόδοση της χρηματαγοράς (81η) ενώ σχετικά καλύτερες είναι οι επιδόσεις στη νομισματική ελευθερία (28η), στην προσωπική ελευθερία (32η), στην τεχνολογία (44η) και στα δικαιώματα ιδιοκτησίας (50η θέση στις 134).

Κι όλα αυτά τη στιγμή που τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι δανειστές Ευρωπαίοι εταίροι μας θεωρούν ως «κλειδί» για την προσπάθεια αναδιάταξης της χώρας και της οικονομίας την ανάπτυξη μέσω επενδύσεων και την προσέλκυση κεφαλαίων από την Ευρώπη και την Ασία.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: