Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Ανοικτή ρήξη κυβέρνησης- τραπεζιτών με «φόντο» τις κρατικοποιήσεις

Σε ρήξη οδηγούνται οι σχέσεις της κυβέρνησης με τις τράπεζες της χώρας, με την κάθε πλευρά να... κατηγορεί την άλλη ότι επιχειρεί να διώξει τις ευθύνες από πάνω της.

Σύμφωνα με άρθρο στη «Καθημερινή της Κυριακής», ανάμεσα στις δύο πλευρές υπάρχει πλέον αμοιβαία καχυποψία.


Οι τραπεζίτες κατηγορούν την κυβέρνηση ότι απέκρυψε το γεγονός ότι συζητούσε για «κούρεμα» του χρέους φέρνοντας τις τράπεζες προ τετελεσμένων. Αντίθετα, στην κυβέρνηση εξηγούν ότι ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, είχε ζητήσει εδώ και μήνες από τις τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επιτελέσουν το εθνικό καθήκον δίνοντας ρευστότητα στην αγορά, πράγμα που μπορούσαν να κάνουν με τις εγγυήσεις που είχαν λάβει.

Οι τραπεζίτες φοβούνται αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο κρατικοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Όπως αναφέρει το άρθρο στην «Καθημερινή», ανώτερα στελέχη της τραπεζικής αγοράς θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν δίνει πλέον σημασία αν κρατικοποιηθούν οι τράπεζες, και αφήνουν αιχμές ότι επιχειρεί να αξιοποιήσει πολιτικά τις πιθανές κρατικοποιήσεις και να τις παρουσιάσει ως «κυβερνητική επιτυχία».

Η επίθεση του πρωθυπουργού φέρεται να συνδέεται με την εξαίρεση που ζήτησαν οι τράπεζες για τις θυγατρικές τους από τον έλεγχο της BlackRock. Υπενθυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός είχε κάνει ολομέτωπη επίθεση στις τράπεζες, διερωτόμενος για το πως είναι δυνατόν να δανειοδοτούν επιχειρήσεις που έχουν ζημιές 500 εκ. ευρώ και όχι τις υγιείς.

Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια: