Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Αρχίζει το σκληρό «παζάρι» με τις τράπεζες

Από σήμερα αρχίζουν τα «δύσκολα» για την εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, όσον αφορά... στη συμμετοχή των ιδιωτών στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Oι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών, του ΟΔΔΗΧ και του IIF και της Διεθνούς Ένωσης τραπεζών, για την εθελοντική συμμετοχή των χρηματοπιστωτικών οργανισμών κατόχων του ελληνικού χρέους στην τελική απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων έχουν δύο κρίσιμα σημεία:

Από την μία είναι η πρακτική αντιμετώπιση του προβλήματος με το ελληνικό χρέος και η κρίσιμη διαδικασία που θα δείξει στο τέλος, κατά πόσον η αρχική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαίων ηγετών και διοικήσεων των τραπεζών θα υλοποιηθεί και δεν θα παραμείνει κενό γράμμα, ενώ από την άλλη θα προβληθεί από τους Ευρωπαίους πολιτικούς ως η «τελική, συνολική και βιώσιμη απάντηση» στις ανησυχίες και τους φόβους των αγορών αλλά και των υπολοίπων κρατών μελών των διεθνών οργανισμών.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο καλείται να απαντήσει και στα ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι με τα ασφαλιστικά ταμεία, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για επίσπευση της διαδικασίας, με την οποία θα μεταβιβασθεί δημόσια περιουσία στα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να καλύψει ένα μέρος των απωλειών που θα υποστούν από το «κούρεμα» των ομολόγων που διακρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Οι προτάσεις των ελληνικών τραπεζών

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταθέσει πρόταση για την ανταλλαγή ομολόγων (έχει γίνει αποδεκτή από το IIF), στην οποία υπάρχουν δύο επιλογές:

Η πρώτη, προβλέπει την έκδοση νέων 20ετών ομολόγων (χωρίς εγγυήσεις) στο 20% της ονομαστικής αξίας των υφιστάμενων τίτλων και μετρητά στο 22,5% και η δεύτερη την έκδοση νέων 20ετών ομολόγων (χωρίς εγγυήσεις) στο 70% της ονομαστικής αξίας των υφιστάμενων τίτλων.

Κρίσιμο σημείο είναι το κουπόνι. Εκτιμάται από πηγές της αγοράς ότι θα είναι κοντά στο 6%, χωρίς όμως να υπάρχει κάτι δεδομένο αυτή τη στιγμή. Σε ομόλογα αξίας 206 δισ. ευρώ, αν συμμετάσχουν στο πρόγραμμα όλοι οι ιδιώτες πιστωτές, το όφελος υπολογίζεται κοντά στα 95 δισ. ευρώ.

Στόχος είναι οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία να επιλέξουν την δεύτερη πρόταση, ώστε και οι απώλειες να είναι μικρότερες.

Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι ενστάσεις κορυφαίων αναλυτών και οι εκτιμήσεις τους για το κατά πόσον θα αποδειχθούν αποτελεσματικοί αυτή τη φορά οι Ευρωπαίοι στις αποφάσεις και κυρίως στην υλοποίησή τους.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα, δήλωσε ότι τουλάχιστον 9 στις 10 τράπεζες αναμένεται να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα, λέγοντας ότι «(ποσοστό) άνω του 90% των τραπεζών θα συμμετάσχουν».


«Αναμένω ότι η μείωση θα είναι περίπου 100 δισ. ευρώ. Πρόκειται για σχεδόν το 35-40% του ΑΕΠ», σημείωσε.

Πάντως, δεν εμφανίστηκε το ίδιο αισιόδοξος και σε ό,τι αφορά στις αντίστοιχες τοποθετήσεις ασφαλιστικών εταιριών σε ελληνικά ομόλογα «Ίσως χρειαστεί λίγη πειθώ ακόμη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Aπό την άλλη πλευρά, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με συνέντευξή του προειδοποίησε τις τράπεζες οτι αν δεν αποδεχθούν το εθελοντικό κούρεμα, τότε είναι ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας.


Πηγή: in.gr/protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: