Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους έγινε «κατ’ εξαίρεση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τόνισε χθες ότι πρέπει να... αποτραπεί το ενδεχόμενο άλλες χώρες να ζητήσουν μείωση του χρέους τους. Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι τα οικονομικά προβλήματα που δημιούργησε η κρίση χρέους στην ευρωζώνη θα ρυθμιστούν σε δύο με τρία χρόνια.
Σε συνέντευξή του στο πορτογαλικό περιοδικό Expresso, ο πρόεδρος της Κομισιόν σημειώνει ότι «η περίπτωση της Ελλάδας είναι μοναδική και αποτελεί εξαίρεση» και πως «όλες οι κυβερνήσεις δεσμεύθηκαν να μην καταφύγουν σε μια τέτοια ενέργεια».
Ήδη την Τετάρτη, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Βίτορ Κασπάρ απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε αναδιάρθρωση του χρέους της Πορτογαλίας, εκτιμώντας ότι μια τέτοια επιλογή «θα οδηγούσε τη χώρα σε βαθύτερη κρίση που θα εμπόδιζε την εξωτερική χρηματοδότησή της».
Η Πορτογαλία, η οποία έγινε τον Μάιο η τρίτη χώρα της ευρωζώνης, η οποία ζήτησε βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, έχει εξασφαλίσει οικονομική βοήθεια ύψους 78 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, η χώρα εξακολουθεί να αγωνίζεται για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της. Σύμφωνα με το Expresso, η Πορτογαλία χρειάζεται επιπλέον οικονομική βοήθεια ύψους 25 δισ. ευρώ.
Για να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για μείωση του ελλείμματός της στο 4,5% του ΑΕΠ ως τα τέλη του 2012, η κυβέρνηση παρουσίασε για το επόμενο έτος ένα δρακόντειο προϋπολογισμό, ο οποίος προβλέπει νέα μέτρα λιτότητας, στο πλαίσιο της οικονομικής προσαρμογής, με μια ύφεση που υπολογίζεται στο 2,8% του ΑΕΠ το 2012 και με ρεκόρ ποσοστό ανεργίας στο 13,4%.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, που θα ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο στα τέλη Νοεμβρίου, το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας θα αυξηθεί στο 110,5% του ΑΕΠ στα τέλη του 2012 έναντι 101,9% εφέτος (173,1 δισ. ευρώ).
«Η Πορτογαλία είναι είναι μια από τις χώρες, οι οποίες βρίσκονται σήμερα σε μια κατάσταση που τις εμποδίζει να εφαρμόσουν πολύ σκληρά και κάποιες φορές επώδυνα προσαρμοστικά μέτρα. Όμως, είναι αναπόφευκτο, λόγω του επιπέδου του χρέους», υπογραμμίζει ο κ. Μπαρόζο.
Προειδοποίηση Ρέγκλινγκ
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας σε συνέδριο στο πανεπιστήμιο Τσινγκχούα, ανέφερε σε προειδοποιητικό τόνο ότι τα κρατικά ομόλογα που «επί δεκαετίες ή ακόμη και αιώνες» αντιπροσώπευαν τα κυριότερα περιουσιακά στοιχεία χωρίς κίνδυνο, «θα μπορούσαν να απολέσουν αυτή τη θέση, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες χώρες».
Ο Ρέγκλινγκ που βρίσκεται στην Κίνα σε μια προσπάθεια να πείσει το Πεκίνο να επενδύσει στο EFSF, δήλωσε νωρίτερα ότι το Ταμείο θα μπορούσε να εκδώσει ομόλογα σε γιουάν.
Όπως είπε, το EFSF θα μπορούσε να εκδώσει χρεόγραφα σε όποιο νόμισμα θέλει και πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να εκδοθούν ομόλογα σε γιουάν, με την έγκριση των κινεζικών αρχών, αν και αυτό, όπως εκτίμησε, θα ήταν δύσκολο.
Tην Παρασκευή, μία μέρα μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's ανακοίνωσε ότι διατηρεί στο βαθμό ΑΑΑ, τον καλύτερο δυνατό, την πιστοληπτική ικανότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
NEA.
Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου