Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Παράθυρο για ''κούρεμα'' και στα ομόλογα των ιδιωτών


Ρεπορτάζ : Μαρία Βουργάνα
(από την Ημερησία)

Το ενδεχόμενο να «κουρευτούν» και τα ομόλογα που έχουν στα χέρια τους οι ιδιώτες άφησε ανοιχτό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φιλ. Σαχινίδης. Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες καθώς από σήμερα ξεκινούν οι...
συνομιλίες με τους ιδιώτες πιστωτές για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, ενώ πολλές λεπτομέρειες του προγράμματος δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί.
Σύμφωνα με τον κ. Σαχινίδη, η συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων θα περιλαμβάνει ένα μείγμα μετρητών και νέων ομολόγων. «Δεν έχουμε διαμορφώσει τις τελικές προϋποθέσεις της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Θα καλέσουμε όλους τους κατόχους των ομολόγων», δήλωσε ο κ. Σαχινίδης, προσθέτοντας ότι «Η συμφωνία προβλέπει ότι ένα μέρος των ομολόγων θα αποπληρωθεί σε μετρητά και το υπόλοιπο με την έκδοση νέων ομολόγων».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega άφησε να εννοηθεί ότι με «κούρεμα» κινδυνεύουν και τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που έχουν λάβει οι απολυμένοι της Ολυμπιακής ως αποζημίωση. «Είναι ανοιχτό το θέμα», είπε αρχικά και πρόσθεσε «βεβαίως και μπορεί να χάσουν».

Τον κίνδυνο να «κουρευτούν» κατά 50% οι τίτλοι που έχουν στην κατοχή τους αντιμετωπίζουν και προμηθευτές νοσοκομείων τους οποίους το Δημόσιο, ελλείψει ρευστού, εξόφλησε με ομόλογα έναντι παλαιών χρεών. Επίσης, ανάλογες απώλειες μπορεί να έχουν και όσοι τοποθέτησαν τα κεφάλαιά τους σε επενδύσεις που είναι επικεντρωμένες σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Ο κ. Σαχινίδης μάλιστα σημείωσε πως δεν θα μπορούν να εξαιρεθούν οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων «αν αυτό συνιστά διάκριση».
Ασφαλιστικά ταμεία
Για τα ασφαλιστικά ταμεία η κυβέρνηση προσανατολίζεται να τους μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία (κυρίως ακίνητα) ώστε να αντισταθμίσει τις απώλειες. Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα ταμεία προβλέπει μεταβίβαση περιουσίας του Δημοσίου, κάτι που δεν θα επηρεάσει το μέγεθος του δημοσίου χρέους.
«Η κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα να δημιουργηθεί εταιρεία ειδικού σκοπού, με μετόχους τα ασφαλιστικά ταμεία, στην οποία να μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, ώστε να αναπληρωθούν οποιεσδήποτε απώλειες. Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση, η ονομαστική αξία των ομολόγων που θα έχουν τα ταμεία στα χαρτοφυλάκιά τους θα είναι μεγαλύτερη της σημερινής εμπορικής αξίας των ομολόγων αυτών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος. Σύμφωνα με πληροφορίες σε πρώτη φάση θα καλυφθούν με ρευστό οι άμεσες απώλειες που έχουν τα ταμεία. Με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα ρευστότητας και οι ασφαλιστικοί φορείς θα καταβάλουν κανονικά τις συντάξεις.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε πως «δεν θίγεται το ύψος των συντάξεων και η ασφαλής καταβολή τους» ενώ ο Φίλιππος Σαχινίδης παραδέχθηκε πως η απομείωση θα είναι και για τα ελληνικά ταμεία 50% για να μην υπάρξει διακριτή μεταχείριση σε σχέση με ασφαλιστικούς οργανισμούς άλλων χωρών που διαθέτουν ελληνικά ομόλογα και θα συμμετάσχουν στη διαδικασία.
Συνολικά η αξία των ομολόγων που έχουν οι ασφαλιστικοί φορείς υπολογίζεται σε 22 με 24 δισεκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα μετά το «κούρεμα» να έχουν απώλειες 11 έως 12 δισ. ευρώ.
Νέα μέτρα
Ο κ. Σαχινίδης, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων σε περίπτωση που δεν αποδώσουν ή δεν εφαρμοστούν όσα έχουν ήδη ψηφιστεί, είπε συγκεκριμένα: «Εάν εφαρμοστούν όλα όσα ψηφίστηκαν στο ελληνικό Κοινοβούλιο και υπάρχει και η ανάλογη αντιμετώπιση του προβλήματος από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με υπευθυνότητα, η χώρα δεν χρειάζεται να πάρει άλλα μέτρα, μπορεί να πετύχει το στόχο το δημοσιονομικό που έχει τεθεί για το 2012».
PSI ή... δραχμή
«Eχουμε μακρύ δρόμο μέχρι να λύσουμε όλα τα προβλήματα», δήλωσε ο υπουργός Oικονομικών B. Σόιμπλε, ενώ την ίδια ώρα απηύθυνε προειδοποίηση προς τις τράπεζες να αποδεχθούν τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Λέγαμε πάντα ότι προτιμούμε το εθελοντικό `κούρεμα', έχουμε εξηγήσει όμως επίσης ότι ένας λιγότερο συναινετικός δρόμος δεν μπορεί να αποκλειστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά. Eπίσης, τόνισε ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε αυτό θα έχει σημαντικές συνέπειες για τους ιδιώτες πιστωτές. Mιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι η Eυρώπη έχει μπροστά της μακρύ δρόμο για να επιλύσει την κρίση, σημειώνοντας ότι βασική παράμετρος είναι να εφαρμόσει η Iταλία τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έχει υποσχεθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: