Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Προβληματισμός για τη λύση (;) στο «ελληνικό πρόβλημα»

Ενώ οι τραπεζίτες ετοιμάζονται από τη Δευτέρα να ξεκινήσουν τις επαφές με το υπουργείο Οικονομίας, τον ΟΔΔΗΧ και το IIF για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50%, πυκνώνουν οι φωνές αμφισβήτησης για τη λύση που επέλεξαν οι Ευρωπαίοι για την Ελλάδα. Δεν είναι μόνον οι 24 από τους 47 οικονομολόγους που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση του Reuters και οι οποίοι υποστήριξαν ότι οι αποφάσεις δεν είναι αρκετές. Τα πιο ανησυχητικά νέα ήρθαν... από την πλευρά της Fitch η οποία ανακοίνωσε ότι η μείωση της ονομαστικής τιμής των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες κατά 50% θα μπορούσε να αποτελέσει πτωχευτικό γεγονός.

Ο οίκος αξιολόγησης υποστήριξε ότι η Ελλάδα με την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων, πιθανόν θα λάβει την αξιολόγηση Β ή και χαμηλότερη. Ταυτόχρονα με βάση τις αποφάσεις που πήρε η Ευρώπη για να έχουμε μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020, πρέπει να συμμετάσχει το 85% των ιδιωτών. Αν πετύχει η ανταλλαγή ομολόγων, λέει η Fitch, τότε η σχέση ΑΕΠ/χρέους στην Ελλάδα το 2013 θα είναι στο 142%.

Τον προβληματισμό του εκδήλωσε και ο Κ. Rogoff διακεκριμένος οικονομολόγος και καθηγητής του Harvard. «Δεν έχουμε δει το τέλος , δεν ξέρουμε πόσα θα είναι τα κουρέματα» δήλωσε και συνέχισε: «Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, για πόσο καιρό και πώς θα εξελιχθεί το θέμα». Τέλος κατέληξε δίνοντας πιθανότητες 80% η Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Γενικότερα φαίνεται ότι η εκτίμηση είναι ότι η Ευρωζώνη με τις αποφάσεις που έλαβε για το ελληνικό χρέος, αγόρασε χρόνο χωρίς να έχει αντιμετωπίσει την ουσία του προβλήματος. Η επέκταση της κρίσης παραμένει η σοβαρότερη απειλή για το ευρώ και το γεγονός ότι η Ιταλία αναγκάστηκε να πάρει 7,93 δις (αντί 8,5 δις που αναζητούσε στη δημοπρασία ομολόγων) και μάλιστα με επιτόκιο 6,06% δείχνει ότι τα μαύρα σύννεφα παραμένουν στον ορίζοντα. Άλλωστε η χώρα μας όταν κατέφυγε στο μηχανισμό δανειζόταν στις αγορές με 5,80%.

Από τη Δευτέρα θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι της συμφωνίας που έγινε μεταξύ του IIF και των ευρωπαίων ηγετών για το ελληνικό κούρεμα. Τα δύο κρίσιμα σημεία που μένουν να διευκρινιστούν είναι τα ομόλογα που θα λάβουν κατά την ανταλλαγή οι ιδιώτες, τι διάρκεια θα έχουν και ποιο θα είναι το επιτόκιο. Αυτό θα προσδιορίσει και τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: