Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Οι «καρχαρίες» μυρίστηκαν χρήμα


Η πρόταση εξαγοράς του ομίλου WAZ από τον όμιλο Springer αναστατώνει τον γερμανικό Τύπο

Ο εκδότης μιας εφημερίδας προχωρά με αβέβαια βήματα στην ψηφιακή εποχή. Οι οικογένειες που... ελέγχουν τον όμιλο δεν συμφωνούν πάντα και ανησυχούν για το τι θα συμβεί όταν αναλάβει η επόμενη γενιά. Ενας πανίσχυρος βαρόνος των ΜΜΕ διαβλέπει την ευκαιρία και κινείται για να εξαγοράσει την επιχείρηση. Η τολμηρή εξαγορά της εταιρείας Dow Jones, που εκδίδει την εφημερίδα «Wall Street Journal» έναντι 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Ρούπερτ Μέρντοκ, ουσιαστικά έθεσε τέλος σε έναν αιώνα οικογενειακού ελέγχου σε έναν σημαντικό δημοσιογραφικό όμιλο στις ΗΠΑ. Μήπως τώρα συμβαίνει κάτι ανάλογο στη Γερμανία;
Πριν από περίπου δέκα ημέρες, ο Ματίας Ντέπφνερ, επικεφαλής του Axel Springer, του μεγαλύτερου εκδοτικού ομίλου στη Γερμανία, έστειλε μια επιστολή α λα Μέρντοκ στην οικογένεια που ελέγχει τον δεύτερο μεγαλύτερο δημοσιογραφικό όμιλο της Γερμανίας, τον WAZ Mediengruppe, ο οποίος διαθέτει επίσης σημαντικές επενδύσεις στην Αυστρία, την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Ο Ντέπφνερ έγραψε ότι ο όμιλος Axel Springer ενδιαφέρεται για την εξαγορά του WAZ προσφέροντας 1,4 δισ. ευρώ.

Η προσφορά έγινε ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη ένα οικογενειακό δράμα στον WAZ, μια επιχείρηση που ελέγχεται από τους κληρονόμους των δύο ιδρυτών της και προκάλεσε αντιδράσεις. «Το να κάνεις προσφορά εξαγοράς μιας εταιρείας χωρίς να έχει ανακοινωθεί πρόθεση πώλησης, είναι ο τρόπος των καρχαριών της οικονομίας», δήλωσε ο Κρίστιαν Νινχάους, επικεφαλής του ομίλου WAZ.
Οι αναλυτές θεωρούν πως οι αυστηρές Αρχές κατά των τραστ στη Γερμανία θα αντιδράσουν στο ενδεχόμενο συγχώνευσης του Axel Springer, που έχει στην ιδιοκτησία του την εφημερίδα «Bild Zeitung» με κυκλοφορία τρία εκατομμύρια αντίτυπα, με τον όμιλο WAZ που εκδίδει τοπικές εφημερίδες κυρίως στην Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, το πιο πολυπληθές γερμανικό κρατίδιο. Ο WAZ όμως κατέχει και το 50% της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας στην Αυστρία, της «Kronen Zeitung», η οποία πουλώντας 800.000 φύλλα σε μια χώρα μόλις οκτώ εκατομμυρίων, ασκεί μεγάλη επιρροή στην πολιτική και την επιχειρηματική ζωή της χώρας. Οπως η «Bild», έτσι και η «Kronen Zeitung» είναι μια ταμπλόιντ εφημερίδα με κραυγαλέους τίτλους στην πρώτη σελίδα και φωτογραφίες μισόγυμνων γυναικών. Οι άλλες εφημερίδες του WAZ στην Ουγγαρία, την Κροατία, τη Σερβία, τα Σκόπια και τη Ρωσία, εξάλλου, θα εξυπηρετήσουν πολύ καλά τις επιχειρήσεις του Springer στην ευρύτερη περιοχή, όπου ο όμιλος συνεργάζεται με τον ελβετικό οίκο Ringier.
Η επιστολή του Ντέπφνερ προκάλεσε την περιφρονητική απάντηση των απογόνων ενός εκ των ιδρυτών του WAZ, Γιάκομπ Φούνκε, οι οποίοι με ανακοίνωση του εκπροσώπου τους τόνισαν ότι «η πώληση μετοχών του ομίλου WAZ αποκλείεται και έτσι δεν υπάρχει πιθανότητα διαπραγμάτευσης με τον όμιλο Axel Springer». Από την πλευρά των άλλων ιδιοκτητών όμως, της οικογένειας Μπροστ, η απάντηση ήταν σιβυλλική. Ο εκπρόσωπος της οικογένειας, Πέτερ Χάινμαν, χρησιμοποίησε μια φράση από την πρώτη επιστολή του αποστόλου Παύλου «Προς Θεσσαλονικείς» που τους προτρέπει να δοκιμάζουν τα πάντα και να κρατούν τα καλύτερα. Αυτή η βιβλική αναφορά αποκάλυψε και τον ρόλο - κλειδί που παίζει ο Χάινμαν, γιος ενός πρώην προέδρου της Γερμανίας, στο μέλλον του ομίλου WAZ. Οταν έφθασε η επιστολή Ντέπφνερ, ο Χάινμαν ήδη εξέταζε την πρόταση εξαγοράς από μια εκ των αδελφών Φούνκε, την Πέτρα Γκρότκαμπ, προς την οικογένεια Μπροστ. Η 67χρονη Γκρότκαμπ προσέφερε στους Μπροστ 470 εκατομμύρια ευρώ για να εξαγοράσει το 50% των μετοχών του ομίλου που ελέγχουν, το οποίο μαζί με το 17% που κατέχει η ίδια θα της δώσει τον έλεγχο της ομίλου.
Οι πιθανότητες να καταλήξουν σήμερα οι δύο όμιλοι σε συμφωνία είναι ελάχιστες. Από τη στιγμή όμως που το παιχνίδι άρχισε, κανείς δεν ξέρει πού θα καταλήξει.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: