Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011
Φρέναραν την κατρακύλα
Η FED κατάφερε να βάλει προσωρινό φρένο στην ελεύθερη πτώση των αγορών χθες, χωρίς όμως να διασφαλίσει ένα οριστικό τέλος στο κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας των τελευταίων ημερών. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα επιχείρησε να... κατευνάσει την τρέχουσα χρηματιστηριακή αναταραχή, ανακοινώνοντας ότι θα διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο κοντά στο μηδέν για τα επόμενα δύο χρόνια.
Είπε συγκεκριμένα ότι θα αφήσει αμετάβλητο το εύρος διακύμανσης του παρεμβατικού της επιτοκίου μεταξύ 0% και 0,25% τουλάχιστον ώς τα μέσα του 2013. Ηταν η πρώτη φορά που η FED προσδιόρισε το χρόνο ισχύος της πολιτικής της για τα επιτόκια. Τα τελευταία δύο χρόνια η αμερικανική τράπεζα μιλούσε κάπως αόριστα για «παρατεταμένη περίοδο» μη αύξησης των επιτοκίων της. Η αλλαγή αυτή, στην οποία διαφώνησαν τρία μέλη της νομισματικής της επιτροπής, είναι ενδεικτική της αναγνώρισης της κρισιμότητας της κατάστασης. Εξίσου ενδεικτική είναι και η ομολογία της τράπεζας, για τρίτη φορά φέτος, ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας είναι κατώτερη των αρχικών της προσδοκιών. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα επανέλαβε ακόμη την πρόθεσή της για επανεπένδυση των εισπράξεών της από τα ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της και ωριμάζουν. Απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί στον πολυπόθητο τρίτο ποσοτικής χαλάρωσης που προσδοκούσε η αγορά.
Ο δείκτης των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, που στο μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής συνεδρίασης σημείωνε κέρδη 2%, βούτηξε μετά την ανακοίνωση της FED έως και 2% χαμηλότερα. Αλλαξε στη συνέχεια και σε διάστημα μισής ώρας πρόσημο 6 φορές, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν ερμηνεία για την κίνηση της FED, για να κλείσει τελικά με εκρηκτική άνοδο 3,98%. Ανάλογη ήταν η πορεία του S&Ρ 500 και του Nasdaq που έκλεισαν με άνοδο 4,74% και 5,29% αντίστοιχα.
Οι έντονες διακυμάνσεις ήταν το χαρακτηριστικό νωρίτερα και στις αγορές της Ευρώπης και της Ασίας. Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 1,67%, παρότι αρχικά σημείωνε απώλειες μεγαλύτερες του 3%. Στη Φρανκφούρτη ο DAX, που βούτηξε ενδοσυνεδριακά έως και το -7%, κατάφερε να περιορίσει τις απώλειές του στο -0,1%. Ομοίως Λονδίνο και Παρίσι ανέκαμψαν από την αρχική τους πτώση και έκλεισαν με σημαντική άνοδο, 1,89% και 1,63% αντίστοιχα. Οι μεγάλες διακυμάνσεις των χρηματιστηριακών δεικτών προμηνύουν ότι οριστική ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένη.
Εν τω μεταξύ συνεχίστηκε και χθες η ροή κεφαλαίων προς τα επενδυτικά καταφύγια του ελβετικού φράγκου και του χρυσού. Το ελβετικό νόμισμα σημείωσε άνοδο μεγαλύτερη του 5% έναντι του δολαρίου και του ευρώ, σημειώνοντας νέο ρεκόρ έναντι των δύο νομισμάτων. Η ισοτιμία του έναντι του δολαρίου έφτασε ώς τα 0,70 ελβετικά φράγκα ενώ έναντι του ευρώ στα 1,007 ελβετικά φράγκα. Οι απώλειες για το δολάριο και το ευρώ έναντι του ελβετικού νομίσματος από την αρχή της χρονιάς φτάνουν πλέον το 23% και το 15% αντίστοιχα. Οι εξελίξεις αυτές και η ισχυροποίηση του γεν προμηνύουν πιθανότατα νέες μεγάλες αναταραχές για τη συνέχεια στις αγορές συναλλάγματος, που πιθανότατα να οδηγήσουν σε κόντρες μεταξύ των εμπλεκόμενων οικονομιών.
Ο χρυσός, που αποτελεί και αυτός ασφαλές λιμάνι για τους επενδυτές σε περιόδους κρίσεων, συνέχισε την εκρηκτική πορεία των τελευταίων ημερών σημειώνοντας νέο ρεκόρ πάνω από τα 1.770 δολάρια η ουγκιά.
Νωρίτερα και για ακόμη μια ημέρα η ΕΚΤ είχε προχωρήσει σε αγορές ισπανικών και ιταλικών ομολόγων καταφέρνοντας να οδηγήσει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τα σπρεντ τους έναντι των γερμανικών. Η διαφορά απόδοσης των ιταλικών δεκαετών έναντι των γερμανικών υποχώρησε κατά 19,75 μονάδες βάσης στις 281 μ.β., ενώ των αντίστοιχων ισπανικών κατά 7,35 μ.β. στις 272 μ.β. *
enet.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου