Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Στο μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας η Τράπεζα Πειραιώς


Η Τράπεζα Πειραιώς έχει κάνει χρήση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance) της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως είπε την Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας σε αναλυτές, κατά τη ... διάρκεια τηλεδιάσκεψης για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.

«Είχαμε πρόσβαση στον ELA», είπε ο Αλέξανδρος Μάνος, σύμφωνα με το Dow Jones Newswire. «Προσχωρήσαμε στον μηχανισμό ELA το τρίτο τρίμηνο», διευκρίνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σύμφωνα με το Reuters.

«Μας δίνει μεγαλύτερο περιθώριο κίνησης, περισσότερη ευελιξία. Είναι πιο ακριβό από τα δάνεια της ΕΚΤ. Το κόστος ανέρχεται στο 3,5% περίπου έναντι 1,5% στην ΕΚΤ», προσέθεσε.

Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες στην Ευρωζώνη έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν ρευστότητα στις τράπεζες μέσω του μηχανισμού Emergency Liquidity Assistance (ELA).

Ο μηχανισμός δίνει την δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να αντλούν ρευστότητα από την ΤτΕ, η οποία θα κάνει αποδεκτά στοιχεία του ενεργητικού των τραπεζών που θα έχουν καταπέσει ολοκληρωτικά ή σε μεγάλο βαθμό από την ΕΚΤ.

Η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας έχει προσφέρει ήδη κεφάλαια στις τράπεζες της χώρας μέσω του ELA, κίνηση η οποία επιτρέπεται από την ΕΚΤ σε εξαιρετικές περιπτώσεις για τη στήριξη των – χρηματοοικονομκών – οργανισμών που προσωρινά έχουν προβλήματα ρευστότητας αλλά δεν είναι αφερέγγυοι.

Η Πειραιώς είναι η δεύτερη ελληνική τράπεζα που αναφέρει ότι έκανε χρήση του ELA. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν ενταθεί οι φήμες για τις ελληνικές τράπεζες που προσέφυγαν στον ELA και μάλιστα είχε αναφερθεί ότι ιδιωτική τράπεζα άντλησε 2,1 δισ. ευρώ. Αυτές οι φήμες δεν σχολιάστηκαν από την ΤτΕ.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: