Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Τα αυθαίρετα "τακτοποιούν" τους ημιυπαίθριους


Ανοιχτό παράθυρο για τακτοποίηση μέσω του νόμου για τα αυθαίρετα των ημιυπαίθριων και των άλλων κλειστών χώρων σε ακίνητα των οποίων η οικοδομική άδεια εκδόθηκε μετά τις 2 Ιουλίου 2009 και είχαν εξαιρεθεί από τη ρύθμιση αφήνει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στις ρυθμίσεις για την ... τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, όπως σημειώνουν "Τα Νέα", εντάσσονται τα ακίνητα με οικοδομική άδεια που εκδόθηκε ή αναθεωρήθηκε έως τις 2 Ιουλίου 2009.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Δημήτρη Καψιμάλη, από τις 2 Ιουλίου 2009 μέχρι σήμερα οικοδομήθηκαν περισσότερα από 200.000 ακίνητα με κλειστούς ημιυπαίθριους και άλλους χώρους, τα οποία, αν δεν τακτοποιηθούν, δεν θα μπορεί να μεταβιβαστούν ή να πωληθούν.

Εφόσον τελικά τακτοποιηθούν με τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα, η τακτοποίηση θα κοστίσει στους ιδιοκτήτες τους 20% - 30% ακριβότερα από ό,τι το πρόστιμο εξαιτίας των προσαυξητικών συντελεστών, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ.

Αντίθετη σε αυτό το ενδεχόμενο εμφανίζεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων Ελλάδας (ΠΟΜΙΔΑ).

"Η ισχύουσα ρύθμιση για τη δήλωση αλλαγής χρήσης ημιυπαίθριων χώρων θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να συμπεριλάβει τους ημιυπαίθριους χώρους που άλλαξαν χρήση μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, για να μπορούν οι χώροι αυτοί να δηλωθούν με τον ισχύοντα νόμο και τα ισχύοντα πρόστιμα και όχι με τον νέο νόμο περί αυθαιρέτων και τα απαγορευτικά πρόστιμά του", επισημαίνει σε επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.

Στο μεταξύ, η παράταση για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων και των άλλων παράνομα κλειστών χώρων λήγει στα τέλη Οκτωβρίου - και όχι στις 30 Δεκεμβρίου, όπως αρχικά είχε γίνει γνωστό από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η πρώτη δόση του προστίμου για τους ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων από την αρχή του χρόνου και μετά πρέπει να υποβληθεί μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Δεκεμβρίου.

Διευκρινίζεται ότι ο προϋπολογισμός του 2011 προβλέπει από την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων και των άλλων παράνομα κλειστών χώρων την είσπραξη ποσού 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, από το 2010 έως τον περασμένο Ιούλιο έχουν συγκεντρωθεί 540 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σύμφωνα με την εκτίμηση του ΤΕΕ μπορεί να συγκεντρωθούν άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Μέχρι τις αρχές Αυγούστου είχαν υποβληθεί 630.268 αιτήσεις και έχουν δηλωθεί περίπου 900.000 παράνομα κλειστοί χώροι.
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: