Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Χρονικό προαναγγελθέντος θαψίματος


Τον όρο «φαρσοκωμωδία» που χρησιμοποίησε η αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας τη... διαλεύκανση της υπόθεσης Siemenς, απέδειξε πως συμμερίστηκε μερίδα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που πήγε κόντρα στην κυβερνητική γραμμή για ... παραπομπή σε προκαταρκτική των Χρ. Μαρκογιαννάκη και Γ. Αλογοσκούφη, με αποτέλεσμα να απορριφθεί χθες, στην Ολομέλεια -παρουσία του πρωθυπουργού- η πρόταση διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών των δύο πρώην υπουργών της Ν.Δ.
Σε δεύτερη πράξη (προηγήθηκε τον Ιούλιο, ψηφοφορία για την παραπομπή της υπόθεσης σε γνωμοδοτικό δικαστικό συμβούλιο που είχε απορριφθεί και πάλι από κυβερνητικούς βουλευτές), η Ολομέλεια της Βουλής επικύρωσε πως η αποκάλυψη του μεγαλύτερου μεταπολιτευτικού σκανδάλου -κατά τις εκτιμήσεις όλων των κομμάτων- εξαντλείται στην παραπομπή στην τακτική δικαιοσύνη των Α. Τσοχατζόπουλου και Αν. Μαντέλη.

Η κυβερνητική παράταξη, παρά την οικεία πρωτοβουλία, δεν κατάφερε, όπως φάνηκε, να πείσει το σύνολο των βουλευτών της, με αποτέλεσμα να καταστεί εκ προοιμίου βέβαιη η απόρριψη της πρότασης για σύσταση προκαταρκτικής, αφού από τους 154 του ΠΑΣΟΚ προσήλθαν οι 149 τη στιγμή που απαιτούνταν 151 ψήφοι. Από τη χθεσινή ψηφοφορία απουσίασαν η Βάσω Παπανδρέου αδικαιολόγητα, οι Δ. Παπουτσής και Σ. Αμοιρίδης για λόγους υγείας και οι Β. Τόγιας και Θ. Ρομπόπουλος, λόγω απουσίας στο εξωτερικό.

Δεδομένης της αποχώρησης της Νέας Δημοκρατίας, του ΛΑΟΣ, της ΔΗ.ΣΥ. και της επιλογής για «λευκό» και «άκυρο» από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, συνάγεται πως και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επέλεξαν την αρνητική ή την ουδέτερη ψήφο, αφού υπέρ της παραπομπής Αλογοσκούφη ψήφισαν 130 και υπέρ της παραπομπής Μαρκογιαννάκη 128.

Σχολιάζοντας το χθεσινό «μνημόσυνο» της πολύμηνης και θορυβώδους αναζήτησης από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που μάταια διερεύνησε την εμπλοκή πολιτικών προσώπων, η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ διαβεβαίωσε πως «έκανε το παν για τη διαλεύκανση της υπόθεσης», κατηγόρησε τα κόμματα, κυρίως την αξιωματική αντιπολίτευση, πως «δεν συνέβαλαν στην αποκάλυψη της αλήθειας», δικαιολόγησε, τέλος, τα εσωκομματικά αδικαιολόγητα, υπενθυμίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση σε υποθέσεις κατά προσώπων, οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση».

Με το ερώτημα για τη «σπουδή» του ΠΑΣΟΚ στη χθεσινή επανάληψη της φάρσας να αιωρείται, οι διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ που επιδίωξαν την ανάκληση της πρότασης για προκαταρκτική -επιχείρησαν μάλιστα συλλογή υπογραφών- προεξάρχοντος του διατελέσαντος προέδρου της Εξεταστικής Σ. Βαλυράκη, επέρριπταν ευθύνες στο προεδρείο της Κ.Ο. που δεν πρόλαβε το δεύτερο ναυάγιο. Ο ίδιος πάντως εντός αιθούσης χθες τάχθηκε υπέρ της σύστασης προκαταρκτικής. Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν πως μπροστά σε μεγαλύτερες αντιδράσεις για «κουκούλωμα» η κυβέρνηση επέλεξε να προωθήσει την πρωτοβουλία της προς ψήφιση στην Ολομέλεια. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως την παραμονή της ψηφοφορίας, 12 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν, με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής, την αλλαγή τού κανονισμού, ώστε οι σχετικές ψηφοφορίες να διεξάγονται φανερά, προκειμένου να αποκατασταθεί «η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος».

Στη συζήτηση μπροστά σε άδεια έδρανα που προηγήθηκε της χθεσινής ψηφοφορίας, η Ν.Δ. διά του εκπροσώπου της Ν. Δένδια δήλωσε πως δεν θα συμπράξει σε «κατασκευασμένες κατηγορίες», ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ανακοινώνοντας την αποχώρηση του κόμματος μίλησε για «γελοιότητες», ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν τα δύο μεγάλα κόμματα για συγκάλυψη. «Θλιβερή» χαρακτήρισε τη διαδικασία, τέλος, η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο Χρ. Μαρκογιαννάκης μίλησε από βήματος για «κατάντημα των θεσμών», ενώ ο Γ. Αλογοσκούφης γραπτώς αναφέρθηκε σε «άθλια μικροκομματική προσπάθεια εμπλοκής του στην υπόθεση με κατασκευασμένες και έωλες κατηγορίες». Τη δυσαρέσκειά του για την αποχώρηση των τριών κομμάτων εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, τονίζοντας πως «οι απουσίες βλάπτουν τη δημοκρατία».

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την τύχη των αποζημιώσεων από τη Siemens -τις σχετικές διαπραγματεύσεις διεξήγαξε ο παραιτηθείς Χ. Παμπούκης- προκάλεσε η σχετική αναφορά του υφυπουργού Δικαιοσύνης Δ. Πεταλωτή που μίλησε χθες για «νομικώς σύνθετο» εγχείρημα.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: