Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Ο κυκλώνας φαινόμενο σκότωσε οκτώ και χτυπά τη Νέα Υόρκη


Έχοντας σκοτώσει ήδη οκτώ κατοίκους και ξεσπιτώσει περίπου ενάμιση εκατομμύριο ο κυκλώνας Αϊρίν συνεχίζει χτυπώντας με καταρρακτώδη βροχή από χθες το βράδυ τη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με ... δήλωση αξιωματούχου των υπηρεσιών αρωγής είναι ένα 11χρονο αγόρι στη Βιρτζίνια το οποίο χτυπήθηκε από δέντρο που ξερίζωσε ο αέρας και ένας σέρφερ 55 ετών.

Μπορεί χθες στις 20:00 τοπική ώρα ο κυκλώνας να υποβαθμίστηκε στην χαμηλότερη κατηγορία της πενταβάθμιας κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον, αλλά εξακολουθεί να έχει διάμετρο περίπου 840 χιλιόμετρα.

Μέχρι αυτή τη στιγμή πάνω από ενάμιση εκατομμύριο πολίτες έχουν εκκενώσει περιοχές της ανατολικής ακτής, ενώ σε πόλη φάντασμα έχει μεταμορφωθεί η Νέα Υόρκη, που πλήττεται από καταρρακτώδεις βροχές.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες έχουν διακοπεί, τα αεροδρόμια έκλεισαν, οι δρόμοι άδειασαν και πολλές βιτρίνες καταστημάτων έχουν καλυφθεί με κόντρα πλακέ. Τα μπαρ και τα εστιατόρια του Μανχάταν έκλεισαν, οι παραστάσεις στο Μπρόντγουεϊ ακυρώθηκαν και οι τουρίστες εξαφανίστηκαν ακόμη και από την Τάιμς Σκουέρ.

Πάνω από ένα εκατομμύριο κάτοικοι εκκενώθηκαν από το Νιού Τζέρσεϊ και τα παράλια και 370.000 από την υπόλοιπη Νέα Υόρκη, ενώ ο δήμαρχος της πόλης Μάικλ Μπλούμπεργκ σε νέα ανακοίνωση του κάλεσε τους κατοίκους να μείνουν οπωσδήποτε στα σπίτια τους. «Μην βγαίνετε στους δρόμους, μείνετε στα σπίτια σας ή στα κέντρα υποδοχής», επέμεινε σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι είναι «πολύ αργά να φύγουν» όσοι δεν υπάκουσαν στις εντολές εκκένωσης που εκδόθηκαν για περιοχές που κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επισκέφθηκε ένα κέντρο της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (FEMA) συνεχίζοντας να παρακολουθεί τις προετοιμασίες για το πέρασμα του κυκλώνα.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: