Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Προς πώληση η περιουσία των ΕΔ.Τι "βγαίνει στο σφυρί".


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε.Βενιζέλος στην επίσκεψή του σε μονάδες για τις ευχές του Πάσχα επανέλαβε τη πρόθεση της κυβέρνησης να “αξιοποιήσει” μέρος της περιουσίας των ΕΔ. Τις επόμενες ημέρες από το ΥΕΘΑ θα ανακοινωθούν οι οριστικές αποφάσεις για τα στρατόπεδα που θα κλείσουν και σ΄ αυτά δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί και το... Άργος Ορεστικό για το οποίο είχε προκληθεί αναστάτωση στο ΥΕΘΑ ,μετά από τη παρέμβαση του προέδρου της Βουλής που είχε ζητήσει τη συνέχιση της λειτουργίας του.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ.Βενιζέλος η ακίνητη περιουσία των ΕΔ έχει ταξινομηθεί σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:

•Τα ενεργά στρατόπεδα των ΕΔ.

•Τα στρατόπεδα εντός αστικών ιστών που τα ζητούν οι δήμοι για εμπορικές και κοινωφελείς χρήσεις

•Τα ακίνητα των Ενόπλων Δυνάμεων που θα πουληθούν στο πλαίσιο της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Η τελευταία κατηγορία είναι αυτή που έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και έχει να κάνει με τα 50 δις που πρέπει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση για τους “δανειστές” μας.


Το σύνολο των «χακί» αυτών ακινήτων ανέρχεται σε 1.767, συµπεριλαµβανοµένων και µερικών εκτάσεων και εγκαταστάσεων των Ελληνικών Αµυντικών Συστηµάτων (πρώην ΠΥΡΚΑΛ – ΕΒΟ). Στο χαρτοφυλάκιο µε τα µη χρησιµοποιούµενα από τις Ένοπλες ∆υνάµεις ακίνητα περιλαμβάνονται επίσης δεκάδες διαµερίσµατα, καταστήµατα, αστικά οικόπεδα, αγροί, ηµιδασικές εκτάσεις, κληροδοτήµατα κ.λπ., ενώ αρκετή περιουσία έχουν και εποπτευόµενοι φορείς.

Όπως είχε γράψει στα ΝΕΑ ο Λ.Δημάκας «στο υπουργείο Άµυνας αποφεύγουν τη λέξη πώληση και µιλούν για προώθηση προγραµµάτων ανάπτυξης»! Στα σχέδια εντάσσεται «ένα νέο super Γκάζι», πολυχώρος για διασκέδαση και αναψυχή µε πολλά έσοδα που µπορεί να δηµιουργηθεί αν αξιοποιηθούν τα 150 στρέµµατα και οι εγκαταστάσεις της κρατικής εταιρείας µεταξύ Υµηττού και ∆άφνης».


Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει η υπό πώληση περιουσία των ΕΔ περιλαμβάνει εκτάσεις σε Ελευσίνα και Μαρτίνο (από 500 στρεµµ.), Σύρο (30 στρεµµ.), Πατήσια (10 στρεµµ.) κ.ά. Η αξιοποίηση της περιουσίας από την «κτηµατική» θυγατρική προτείνεται ανεξαρτήτως από το αν θα περιληφθεί ή όχι στο πακέτο διαπραγμάτευσης για την πώληση – έως 65% – των ΕΑΣ σε στρατηγικό επενδυτή. 



Άλλες πληροφορίες επισημαίνουν τη πρόθεση εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ένα σύνολο οικοπέδων συνολικής έκτασης 250.000.000 τ.μ. περίπου σε όλη την επικράτεια της χώρας, στα οποία περιλαμβάνονται και 1.560 ακίνητα διάφορων κατηγοριών, από την πώληση των οποίων η ηγεσία του ΥΕΘΑ ελπίζει να κερδίσει 6 δις ευρώ από την πώληση ή ενοικίαση των ακινήτων .

Δεν υπάρχουν σχόλια: