Πέμπτη 28 Απριλίου 2011
Βουλή-Υποβρύχια: Κατά Ακη -Σουφλιά ο εισηγητής της ΝΔ
Σε κλίμα πόλωσης και εν αναμονή της τοποθέτησης του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας του ΠαΣοΚ κ. Α. Τσοχατζόπουλου διεξάγεται στην Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης του κυβερνώντος κόμματος για σύσταση προανακριτικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του ιστορικού στελέχους του ΠαΣοΚ στην υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων. Ο ίδιος από το... πρωί παρακολουθεί με στενούς συνεργάτες του και τους δικηγόρους του τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, ενώ κατά την διάρκεια της διαδικασίας θα προσέλθει, αφού προηγουμένως ενημερώσει τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο, να μιλήσει επί όσων του προσάπτονται. Η συζήτηση προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις 6.00 το απόγευμα και θα ακολουθήσει μυστική ψηφοφορία (απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών).
Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο εισηγητής της ΝΔ κ. Π. Καμμένος, είπε αναφερθείς στα σκάνδαλα και την εμπλοκή πολιτικών σε αυτά ότι «αν δεν κάνουμε πράξη το άρατε πύλας, που λέγεται στην Ανάσταση, το γιαούρτωμα θα μετατραπεί σε καλάσνικοφ». Λίγο αργότερα ο εισηγητής του ΛΑΟΣ κ. Αθ. Πλεύρης επιτέθηκε στον κ. Καμμένο και στους βουλευτές της ΝΔ που τον χειροκρότησαν λέγοντας ότι «το να ακούγεται ότι τα γιαούρτια θα γίνουν καλάσνικοφ και να χειροκροτά η παράταξη που έχει νεκρούς από την τρομοκρατία είναι ντροπή».
Αν και η ΝΔ τάσσεται υπέρ της συγκρότησης της προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Τσοχατζόπουλο, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι «θα ήταν πιστολιά στον αέρα αν δεν συνοδευόταν με την εξεταστική που ζήτησε η ΝΔ προκειμένου να εξεταστεί το σκάνδαλο από τότε που άρχισαν οι συζητήσεις μέχρι και σήμερα», συμπεριλαμβάνοντας και την περίοδο της «γαλάζιας» διακυβέρνησης, ενώ επισήμανε ότι «δεν μπορεί οι απατεώνες να μείνουν ατιμώρητοι». Τόνισε δε ότι «εδώ και πάρα πολλά χρόνια έπρεπε να είχε γίνει αυτή η συζήτηση και να έχουν δικαστεί (οι υπεύθυνοι) από Ειδικό Δικαστήριο», ενώ καταφέρθηκε κατά όσων «λήστεψαν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας για να αποκτήσουν βίλες και κότερα». «Λεφτά υπάρχουν και σε λογαριασμούς», είπε χαρακτηριστικά ενώ σημείωσε ότι «δεν είναι όλοι οι βουλευτές ανέντιμοι», προσθέτοντας ότι δεν θα επέλθει η διαφάνεια «αν δεν αποκαλύψουμε τους Βουρλούμηδες που στηρίχθηκαν από Σουφλιά, παρέμειναν απί Παπακωνσταντίνου και τώρα μπήκαν στο ΔΣ του ΄΄Σκάι΄΄ και από υπάλληλοι των γερμανών τώρα, ενώ διώκονται για απιστίες σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, μπαίνουν στα διοικητικά συμβούλια των Μέσων που εκλέγουν τους βουλευτές όλους».
Η θέση του κ. Καμμένου ότι το σκάνδαλο δεν περιορίζεται στον κ. Τσοχατζόπουλο σχολιάστηκε από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη ο οποίος είπε ότι τάσσεται υπέρ του εισηγητή της ΝΔ, διερωτώμενος όμως αν «η ΝΔ είναι υπέρ του εισηγητή της». Έτσι ο κ. Καρατζαφέρης τάχθηκε υπέρ της σύστασης προανακριτικής για όλους. «Αν ψάξουμε θα ψάξουμε τους πάντες και τα πάντα», είπε, αναφερθείς έτσι και στους μετέπειτα υπουργούς τόσο του ΠαΣοΚ, όσο και της ΝΔ. «Εσείς το 2004 που αναλάβατε δεν καταλάβατε τι είχε γίνει, γιατί δεν κάνατε κάτι;», ρώτησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πάντως ξεκαθάρισε ότι «σε κόλπα συγκάλυψης εμείς δεν συμμετέχουμε και θα αποχωρήσουμε». Έτσι ο ΛΑΟΣ αποχώρησε από την συζήτηση και δεν αναμένεται να λάβει μέρος στην ψηφοφορία.
Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκης σχολιάζοντας το επιχείρημα του κ. Καρατζαφέρη περί «προανακριτικής για όλους», είπε ότι δεν υπάρχουν ούτε καν οι ενδείξεις για τους μετά τον κ. Τσοχατζόπουλο υπουργούς, αλλά τάχθηκε υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει την μετέπειτα περίοδο. «Ζητώ εξεταστική για να αποδείξω πόσο συκοφάντες είναι όσοι κατηγορούν τη ΝΔ», είπε, υπογραμμίζοντας ότι επί των ημερών του ιδίου, όσο και του κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλου «δεν παραγγείλαμε και δεν παραλάβαμε τα υποβρύχια». Αποκάλυψε μάλιστα ότι ο κ. Καρατζαφέρης τον είχε επισκεφθεί στο Πεντάγωνο και του είχε ζητήσει να παραλάβει τα υποβρύχια και τις τορπίλες, ενώ έβαλε και βουλευτές του ΛΑΟΣ να του καταθέτουν σχετικές ερωτήσεις.
Η συζήτηση οξύνθηκε και όταν ο έτερος εισηγητής της ΝΔ κ. Αργ. Ντινόπουλος διατύπωσε αιχμές για την νέα σύμβαση που υπέγραψε η παρούσα κυβέρνηση, προκαλώντας την μήνιν του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτη ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς την ΝΔ «να επαναφέρει στην τάξη ένα βουλευτή της ο οποίος αναφέρεται σε κρίσιμα εθνικής σημασίας θέματα με όρους και πρακτικές πρωϊνάδικου τηλεόρασης, απαξιώνοντας τους αμυντικούς εξοπλισμούς για τους οποίους πρέπει να είναι υπερήφανος ο ελληνικός λαός, όπως είπε. Σε έντονο ύφος ο κ. Ντινόπουλος απάντησε ότι «τα περί πρωινάδικων τα αντιπαρέρχομαι γιατί σας έχω δει εσάς σε θλιβερούς πρωινάδικους μονόλογους στην κρατική τηλεόραση».
Την παρέμβαση του κ. Πετσάλνικου προκάλεσε η παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ κ. Γ. Γιακουμάτου, ο οποίος είπε ότι κακώς επετράπη στον κ. Τσοχατζόπουλο να έλθει στην Βουλή για να τοποθετηθεί. «Κακώς έρχεται να βεβηλώσει το Κοινοβούλιο», είπε, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής του διευκρίνισε ότι δεν είχε το δικαίωμα να του το απαγορεύσει καθώς το προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής. Ο κ. Γιακουμάτος επιτέθηκε στον πρώην υπουργό διερωτώμενος «πού τα βρήκε η κυρία Σταμάτη (σ.σ. σύζυγος του κ. Τσοχατζόπουλου), μια συνταξιούχος της ΔΕΗ, για να έχει το σπίτι στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου», ενώ είπε ότι κανείς βουλευτής δεν φανταζόταν «ότι θα συζητά εδώ μέσα για μίζες, για off-shore και τέτοιες αλητείες».
Εκ μέρους του ΚΚΕ ο εισηγητής του κ. Αντ. Σκυλλάκος τάχθηκε υπέρ της σύστασης της προανακριτικής επιτροπής ωστόσο δήλωσε ότι η όλη υπόθεση «είναι πολύ ευρύτερη ενώ ηθελημένα περιορίζεται μόνο στις μίζες ενός συγκεκριμένου υπουργού και στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ κ. Αθ. Πλεύρης έκανε λόγο για «επιλεκτική μνήμη» και διερωτήθηκε «γιατί μόνο ο κ. Τσοχατζόπουλος, αφού η απόφαση για τα υποβρύχια εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ». Μάλιστα τόνισε ότι «πουθενά δεν λέει η εισαγγελία ότι πέσαμε μόνο στον Τσοχατζόπουλο», ενώ σημείωσε ότι «η εξάλειψη του αξιοποίνου (δηλαδή η παραγραφή) δεν μπορεί να θιγεί και μην κοροϊδεύετε τον κόσμο». Όπως είπε χαρακτηριστικά το αδίκημα της δωροδοκίας συνιστά «καραμπινάτη εξάλειψη του αξιοποίνου», ενώ για το αδίκημα του «μαύρου χρήματος», είπε να παραπεμφθεί στην Δικαιοσύνη διότι αν μείνει στην Βουλή «θα δοθεί το άλλοθι της παραγραφής».
Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Θ. Δρίτσας είπε ότι «ψηφίζουμε αναγκαστικά ναι σε αυτή την εκβιαστικά μονόπλευρη πρόταση για να μην κλείσει η υπόθεση», ενώ έκανε λόγο για «ένα διαχρονικό σκάνδαλο κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση», το οποίο ξεκίνησε με την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε επιπόλαιη την έρευνα που διεξάγει η γερμανική Δικαιοσύνη και ως εκ τούτου επιβάλλεται να γίνει η προανακριτική επιτροπή για να διερευνήσει εις βάθος την υπόθεση. «Να στείλουμε καθαρό μήνυμα προς την κοινωνία αλλά και εκτός συνόρων», είπε ο κ. Βενιζέλος.
BHMA
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου