Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Φονικός καύσωνας στην Ευρώπη

Φονικός καύσωνας στην Ευρώπη
Αυξάνονται τα θύματα του καύσωνα που πλήττει τα τελευταία 24ωρα πολλές περιοχές της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης, μετατρέποντας σε πραγματικό «καμίνι» κάποιες πόλεις. Ήδη έχουν καταγραφεί τουλάχιστον οκτώ θάνατοι που συνδέονται με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Αγγλία...

Στην Ισπανία, ένας 17χρονος πέθανε σήμερα από θερμοπληξία σε ένα χωριό της Ανδαλουσίας. Σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση της Ανδαλουσίας, ο νεαρός ζαλίστηκε και βούτηξε στην πισίνα του χώρου όπου εργαζόταν, αλλά όταν βγήκε από το νερό είχε σπασμούς και διακομίσθηκε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Europa Press αυτός είναι ο δεύτερος θάνατος στην Ισπανία που συνδέεται με το κύμα καύσωνα. Ένας 80χρονος κατέρρευσε και πέθανε σε δρόμο της πόλης Βαλαντολίντ, στη βορειοδυτική Ισπανία.
Γαλλία
AP Photo/Kamil Zihnioglu
Στην Ισπανία αυτές τις ημέρες ο υδράργυρος έχει ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν πως ο καύσωνας δεν θα υποχωρήσει ούτε σήμερα.

Μαίνεται για 3η ημέρα η πυρκαγιά στην Καταλονία

AP Photo/Jordi Borras
Στο μεταξύ οι πυροσβέστες δίνουν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα μάχη με τις φλόγες στην Καταλονία, όπου η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη.
Οι Αρχές συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή στον κόσμο που κινείται στις δασικές περιοχές της περιφέρειας. Ήδη περίπου 500 άτομα χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ενώ σε άλλους δόθηκε οδηγία να παραμείνουν μέσα σε αυτά για να μην εκτεθούν στον κίνδυνο.

«Βράζει» η νότια Γαλλία

Το κύμα καύσωνα πλήττει και τη Γαλλία, όπου σε κάποιες περιοχές γύρω απ’ τη Μασσαλία και το Μοντπελιέ στη νότια χώρα η θερμοκρασία σήμερα αναμένεται να ξεπεράσει τους 44 βαθμούς Κελσίου.
Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία έχει εκδώσει προειδοποίηση για την υψηλότερη κατηγορία κινδύνου για πρώτη φορά.
Λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών κάποια σχολεία έκλεισαν, καθώς δεν διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές. Έτσι, πολλά παιδιά βρήκαν την ευκαιρία να παίξουν σε υπαίθριους χώρους.
Σύμφωνα με το AP, συνολικά έμειναν κλειστά σήμερα περίπου 4.000 σχολεία και ακυρώθηκαν πολλές σχολικές γιορτές.
AP Photo/Kamil Zihnioglu
Τέτοιες θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα σπάνιες στη Γαλλία, όπως και ο κεντρικός κλιματισμός. Το 2003 όμως είχαν χάσει τη ζωή τους από τον καύσωνα περίπου 15.000 άνθρωποι.
Θύματα του καύσωνα μετρά και η Γαλλία, καθώς αυτή την εβδομάδα πνίγηκαν τέσσερις άνθρωποι, ενώ ένα 12χρονο κορίτσι πνίγηκε σε ένα ποτάμι κοντά στο Μάντσεστερ της Αγγλίας.
Στη Γαλλία, επίσης, ένα παιδί 6 ετών από την Συρία τραυματίσθηκε σοβαρά αφού κτυπήθηκε από πίδακα που προκάλεσε το άνοιγμα πυροσβεστικού κρουνού.
«Καμίνι» και το Παρίσι, όπου τις τελευταίες ημέρες πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν λίγη δροσιά στα συντριβάνια της πόλης.
Ανάσα δροσιάς στους κήπους Τουιλερί στο κέντρο του Παρισιού
AP Photo/Kamil Zihnioglu
Προειδοποιώντας ότι αυτά τα επεισόδια καύσωνα θα επαναλαμβάνονται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από το Τόκιο ότι είναι αναγκαία η προσαρμογή της κοινωνίας και των πρακτικών της. «Οφείλουμε να αλλάξουμε την οργάνωσή μας, τον τρόπο εργασίας μας...να κτίζουμε διαφορετικά...»
Αντίστοιχα στην Ιταλία οι Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή για 16 πόλεις και οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας μοιράζουν νερό σε τουρίστες που επισκέπτονται τα φημισμένα αξιοθέατα της Ρώμης υπό τον καυτό ήλιο.
Σήμερα το πρωί βρέθηκε νεκρός στο κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μιλάνου ένας 72χρονος άστεγος, ο οποίος δεν άντεξε την αποπνικτική ζέστη.
Στην βόρεια Ιταλία αναμένονται και σήμερα υψηλές θερμοκρασίες, μέχρι 40°C στο Πιεμόντε, 39°C στην Γένοβα και στην Τοσκάνη. 
AP Photo/Gregorio Borgia
 Στο Βερολίνο, δε, η αστυνομία έβγαλε στους δρόμους τις αύρες για να ποτίσει τα δέντρα στο κέντρο της πόλης.
Τη χθεσινή ημέρα καταρρίφθηκε σειρά ρεκόρ στην Ευρώπη: 38,9°C στην Τσεχία, 38,6°C στην Γερμανία, 38,2°C στη Πολωνία, 43,5°C στη νότια Γαλλία.
Η φετινή χρονιά αναμένεται ότι θα είναι από τις πιο ζεστές στην ιστορία και αυτό θα σημάνει πως η περίοδος 2015-2019 θα είναι η πιο ζεστή πενταετία που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ).
Είναι πολύ νωρίς για να αποδοθεί οριστικά στην κλιματική αλλαγή το κύμα καύσωνα που πλήττει αυτή τη στιγμή την Ευρώπη, όμως ο καύσωνας αυτός είναι «σίγουρα το λογικό επακόλουθο» των ακραίων καιρικών φαινομένων και «τα κύματα καύσωνα θα γίνουν πιο έντονα, πιο παρατεταμένα, θα αρχίζουν νωρίτερα και θα τελειώνουν αργότερα», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη η εκπρόσωπος του ΠΜΟ Κλερ Νάλις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: