Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Ο Αντετοκούνμπο δεν μας έχει ανάγκη (είναι Έλληνας γιατί γουστάρει!)

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης 

Παιδιά να λέμε και καμιά αλήθεια:
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν την έχει καμιά ανάγκη την Ελλάδα!
Ούτε τη χώρα, ούτε τη σημαία της, ούτε το διαβατήριό της, ούτε καν τις δημόσιες υπηρεσίες να πάει να στηθεί στην ουρά για κάνα γαμημένο πιστοποιητικό.
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ένα αστέρι παγκοσμίου βεληνεκούς,..

που έτσι και βγάλει στην αγορά την ιθαγένειά του θα βρεθούν εκατό διαφορετικά κράτη να πέσουν στα πόδια του και να του προφέρουν γη και ύδωρ. Ό,τι θέλει ο πασάς, ότι θέλει ο άρχοντας των γηπέδων, γι’ αυτόν και για όλη του την οικογένεια. Χωρίς προϋποθέσεις και γραφειοκρατίες και τρεξίματα. Όλα κομπλέ, σ’ εμάς έλα αδερφέ, να κλέψουμε κι εμείς ολίγη από τη λάμψη σου. Να τσουρνέψουμε κάτι από τη δόξα σου!
Κι όμως ο Γιάννης επιμένει ελληνικά. Επιμένει να δηλώνει Έλληνας, δικό μας παιδί, της γαλανόλευκης τέκνο περήφανο. Δικό μας παιδί, απ’ τα Σεπόλια. Από μια γειτονιά που δεν θα αποκτήσει ποτέ τη χλίδα και το τουπέ του Παλιού Ψυχικού και της Εκάλης. Από τη γειτονιά των καταφρονεμένων…
Ο Γιάννης είναι εκατομμυριούχος παιδιά. Έχει τόσα πολλά εκατομμύρια που φτάνουν και για τα εγγόνια του και για τα εγγόνια των αδερφών του. Και θα κονομήσει πολύ περισσότερα ακόμη στην καριέρα του, εικοσιέξι χρονών είναι μόνο, τα καλύτερα έρχονται. Δεν έχει ανάγκη να πουλήσει πατριωτισμό και εθνικό φρόνημα, μπας και τον βολέψουν πουθενά μπας και τρουπώσει που θα έλεγε κι ο Βουτσάς. Ο Αντετοκούνμπο είναι Έλληνας γιατί γουστάρει!
Κι αυτό είναι που μετράει πάνω απ’ όλα, πάνω από βραβεία και επιδόσεις και στατιστικές. Ότι ο χαρακτήρας του Γιάννη δεν μεταλλάχθηκε, ότι ο Γιάννης δεν έβαλε νερό στο κρασί του, ότι ο Γιάννης δεν υπέκυψε στην γοητεία του χρήματος. Η χαρά της ζωής κατοικεί ακόμη μέσα του και από μέσα του πηγάζει η αγάπη για έναν τόπο που παραλίγο να τον ξεράσει. Για έναν τόπο που τον αντιμετώπισε με καχυποψία και δεν έσκυψε ποτέ πάνω του να τον προστατεύσει. Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο…
Οπότε ας πούμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε έναν μεγάλο αθλητή και ακόμη πιο μεγάλο άνθρωπο. Ας το βγάλουμε το καπέλο κι ας σκύψουμε το κεφάλι, σ’ αυτόν τον γίγαντα των σπορ που δεν έπαψε ποτέ να είναι το δικό μας το παλικάρι απ’ τα Σεπόλια. Και τιμά την πατρίδα όπου σταθεί και όπου βρεθεί, δίχως να ζητάει ανταλλάγματα. Η χαρά του, χαρά μας και ο πόνος του, πόνος μας. Ο Γιάννης είναι η Ελλάδα του εικοστού πρώτου αιώνα, είτε αρέσει σε κάποιους στενόμυαλους είτε όχι!

Υ.Γ.: Προσωπικώς χαίρομαι ιδιαιτέρως που ο Αντετοκούνμπο λέει και καμιά κουβέντα και για την Νιγηριανή καταγωγή του. Από εκεί ήρθε η φαμίλια του, μην το ξεχνάμε, δεν ήρθε από το εξώτερο διάστημα.

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: