Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Η κορυφή ηρεμεί, η βάση κοχλάζει

Η κορυφή ηρεμεί, η βάση κοχλάζειΔημήτρης Κουκλουμπέρης

Αν και τα κορυφαία στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. συμφωνούν στην ανάγκη ενότητας ύστερα από τη ρήξη Φώφης Γεννηματά - Ευάγγ. Βενιζέλου, στη βάση του κινήματος συνεχίζονται οι αποχωρήσεις υποψηφίων βουλευτών και τοπικών παραγόντων, οι οποίοι δηλώνουν απογοητευμένοι από τις τελευταίες εξελίξεις...

Σε επίπεδο κορυφής, δηλαδή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που συνεδρίασαν την Τρίτη, η προσπάθεια της Φώφης Γεννηματά να απορροφηθούν οι κραδασμοί της ρήξης με τον Ευάγγελο Βενιζέλο κρίνεται μάλλον επιτυχημένη.

Το αποτέλεσμα της πολιτικής της επιλογής θα κριθεί βεβαίως στην κάλπη, όπως εξάλλου αναγνώρισε και η ίδια. Ωστόσο, προς το παρόν, οι αυστηρές προειδοποιήσεις που προηγήθηκαν, η έκκληση ενότητας και το μήνυμα για φυγή προς τα εμπρός που απηύθυνε φαίνεται πως έπιασαν τόπο στους βουλευτές και τα στελέχη, τα οποία -παρά τις επιμέρους διαφωνίες ορισμένων- έδειξαν να συμμερίζονται την κρισιμότητα της συγκυρίας και ενέκριναν ομόφωνα την εισήγησή της.

Την ίδια ώρα όμως, σε επίπεδο βάσης και μεσαίων στελεχών ή υποψηφίων, το κλίμα παραμένει ανάστατο, γεγονός που αποδεικνύεται από τις νέες παραιτήσεις που έγιναν γνωστές και προστέθηκαν σε εκείνες των προηγούμενων ημερών, όταν ανακοινώθηκε το διαζύγιο ΚΙΝ.ΑΛΛ. - Ευάγγελου Βενιζέλου.

Μεταξύ όσων απέσυραν την υποψηφιότητά τους ήταν ο Νίκος Γκόλας, νυν αντιδήμαρχος Τουρισμού στον Δήμο Ιωαννίνων, ο οποίος επρόκειτο να είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του νομού με το ΚΙΝ.ΑΛΛ., ο Βασίλης Χατζηγιακουμής από την Κω, που είχε θέσει υποψηφιότητα στον Νομό Δωδεκανήσου, καθώς και η γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης Αγίου Νικολάου στον Νομό Λασιθίου στην Κρήτη, Μαρία Στρατάκη.

Συνεδρίασε η Επιτροπή Ψηφοδελτίων
Μέσα σε αυτό το εύθραυστο σκηνικό, συνεδρίασε χθες το μεσημέρι η Επιτροπή Ψηφοδελτίων την οποία απαρτίζουν οι Μανώλης Χριστοδουλάκης, Μανώλης Οθωνας, Βασίλης Κεγκέρογλου, Κώστας Σκανδαλίδης, Γιάννης Μεϊμάρογλου, Δημήτρης Ρέππας, Γρηγόρης Νιώτης, Ανδρέας Σπυρόπουλος και Στέφανος Παραστατίδης.

Κύρια δουλειά της Επιτροπής ήταν να καταγράψει και να συμπληρώσει τα κενά που δημιουργούνται από πρόσφατες και παλαιότερες αποχωρήσεις αλλά και να κλείσει τις υπόλοιπες εκκρεμότητες με τις λίστες των εθνικών εκλογών, οι οποίες πρέπει να σημειωθεί ότι σε ποσοστό περίπου 70% είναι έτοιμες από τον Δεκέμβριο του 2018. Τότε η Κεντρική Επιτροπή, έπειτα από συνεδρίασή της λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, είχε δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα 240 υποψηφίων, αν και στη συνέχεια μεσολάβησαν διάφορες εξελίξεις, π.χ. η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ που -όπως γίνεται αντιληπτό- «άδειασε» ορισμένες θέσεις για νέες υποψηφιότητες.

Στο επίκεντρο επρόκειτο επίσης να βρεθούν διάφορα «τεχνικά» αλλά σημαντικά ζητήματα, όπως οι ποσοστώσεις γυναικών στα ψηφοδέλτια. Θέματα που σχετίζονται με προβεβλημένα στελέχη, τα οποία δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε ποια Περιφέρεια θα κατέβουν, δεν αναμενόταν να απασχολήσουν την επίμαχη συνεδρίαση της Επιτροπής, αφού αυτές οι αποφάσεις θα ληφθούν απευθείας από το γραφείο της προέδρου.

Ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αναφέρουν πάντως ότι ήδη διενεργούνται μετρήσεις από εταιρεία δημοσκοπήσεων για πρόσωπο ή πρόσωπα στον στενό περίγυρο της ηγεσίας, ώστε ανάλογα με τα ευρήματα που θα υπάρξουν να «κλειδώσει» και η συμμετοχή σε ψηφοδέλτιο όπου το ΚΙΝ.ΑΛΛ. βγάζει σίγουρα έδρα, αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν καραμπόλες ανάμεσα σε υποψηφίους (είτε στον νότιο, είτε στον δυτικό τομέα της Β’ Αθηνών και πλέον με λιγότερες πιθανότητες στην Ανατολική Αττική).

Ο προσανατολισμός της Χαριλάου Τρικούπη είναι όλες οι παραπάνω εκκρεμείς υποθέσεις, μαζί και με την εξεύρεση εκπροσώπου Τύπου για τις εκλογές, να έχουν διευθετηθεί μέχρι τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που αντί για την Κυριακή μετατίθεται για την Τετάρτη, 12 του μήνα.

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: