Περισσότερες πληροφορίες έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα για την διασπάθιση από στενούς συνεργάτες του Χουάν Γκουαϊδό τεράστιων ποσών, που θεωρητικά προορίζονταν για ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα. Τιμολόγια από πολυτελή δείπνα και ξενοδοχεία αποδεικνύουν το «πάρτυ» που οργάνωσαν στελέχη του αυτο-αποκαλούμενου «προέδρου», τα ποσοστά αποδοχής του οποίου καταρρέουν στο εσωτερικό της Βενεζουέλας.
Έκθεση που δημοσιεύτηκε από την ηλεκτρονική εφημερίδα Panampost που έχει έδρα το Μαϊάμι υποστηρίζει ότι η Ροσάνα Μπαρέρα και ο Κέβιν Ρόχας, μέλη του κόμματος του Γκουαϊδό, καταχράστηκαν χρήματα που προορίζονταν για την λεγόμενη «ανθρωπιστική βοήθεια» προς τη Βενεζουέλα. Η Μπαρέρα είναι κουνιάδα του Σέρχιο Βεργκάρα, ενός από τους πιο στενούς συνεργάτες του Γκουαϊδό.
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έκδοση τάσσεται φανατικά εναντίον του νόμιμου προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, και δεν θα μπορούσε να κατηγορηθεί ότι αναπαράγει επιχειρήματα της κυβέρνησης.
Η Μπαρέρα και ο Ρόχας είχαν τοποθετηθεί από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη συνοριακή πόλη της Κολομβίας, Κούκουτα, με σκοπό να επιβλέπουν τις επιχειρήσεις. Παράλληλα στο πλαίσιο των καθηκόντων τους ασχολούνταν με τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας που είχαν λιποτακτήσει.
Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας στις 23 Φεβρουαρίου προσπάθησε να εισάγει βοήθεια προερχόμενη από τις ΗΠΑ από τα σύνορα μεταξύ Βενεζουέλας και τη Κολομβίας, καλώντας παράλληλα τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας να στραφούν εναντίον του Μαδούρο. Την ημέρα εκείνη πραγματοποιήθηκαν συγκρούσεις και λιποτάκτησαν μερικές δεκάδες στρατιώτες. Παράλληλα ένα από τα φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια τυλίχτηκε στις φλόγες στην γέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ. Αργότερα έγινε γνωστό ότι η φωτιά προκλήθηκε από βόμβα μολότοφ προερχόμενη από υποστηρικτή της αντιπολίτευσης.
Τα μέλη του στρατού που εισάκουσαν το αίτημα του Γκουαϊδό και λιποτάκτησαν βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης, αφού τις τελευταίες εβδομάδες εκδιώχθηκαν από τα ξενοδοχεία που έμεναν λόγω απλήρωτων λογαριασμών. Η Panampost ανέφερε συγκεκριμένα ότι τα ξενοδοχεία είχαν απλήρωτους λογαριασμούς ύψους 20.000 δολαρίων.
Να σημειωθεί ότι οι απαρχές του σκανδάλου συμπίπτουν με τη διοργάνωση της μεγάλης συναυλίας στην Κούκουτα από τον δισεκατομμυριούχο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο οποίος από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό του επίδοξου πραξικοπηματία Χουάν Γκουαϊδό. Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Νταν Κοέν στο grayzone, ο Μπράνσον είχε υποσχεθεί να συγκεντρωθούν 100 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς ποτέ να εξηγήσει πως θα έφταναν στο λαό της Βενεζουέλας. Τελικά, σύμφωνα με τους διοργανωτές τα έσοδα έφτασαν τα 2.5 εκατομμύρια δολάρια – ένα μεγάλο τμήμα των οποίων πρέπει να δαπανήθηκε για τις ανάγκες της συναυλίας, η οποία στήθηκε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.
Η έρευνα της Panampost δίνει λεπτομέρειες για τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν η Μπαρέρα και ο Ρόχας προκειμένου να καταχραστούν τα χρήματα ενώ σταδιακά έρχονται στο φως αποδείξεις από τα υπέρογκα προσωπικά έξοδα που πραγματοποιούσαν.
Τα δυο στελέχη του Γκουαϊδό φαίνεται να ζητούσαν χρηματοδότηση για όλα τα ξενοδοχεία που φιλοξενούσαν τους λιποτάκτες στρατιωτικούς και τις οικογένειες τους, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Κολομβίας και η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες πλήρωναν το μεγαλύτερο μέρος από το συγκεκριμένο κόστος.
Οι δύο αξιωματούχοι του Γκουαϊδό κατηγορούνται πως παραφούσκωσαν κατά 50% τον αριθμό των στρατιωτών που είχαν υπό την επίβλεψη τους ενώ ξόδευαν δεκάδες χιλιάδες δολάρια από τα χρήματα που τους είχαν διατεθεί σε ιδιωτικά δείπνα, ψώνια και ξενοδοχεία. Ένας αριθμός φωτοτυπιών αποδείξεων που έχουν υποβληθεί από τη Μπαρέρα περιλαμβάνονται στο άρθρο.
Επιπλέον, λέγεται ότι η Μπαρέρα και ο Ρόχας προσπάθησαν να οργανώσουν ένα δείπνο με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τους λιποτάκτες σε ένα εστιατόριο στη Μπογκοτά προσποιούμενοι ότι εργάζονταν για λογαριασμό του «πρέσβη» που έχει τοποθετήσει ο Γκουαϊδό στη Μπογκοτά, Ουμπέρτο Καλντερόν Μπέρτι. Το δείπνο ακυρώθηκε όταν η ομάδα του Μπέρτι ανέφερε σε άλλες διπλωματικές αποστολές πως δεν σχετίζεται με τη συγκεκριμένη διοργάνωση.
Φαίνεται ότι τα υπερβολικά έξοδα και η κακοδιαχείρηση της χρηματοδότησης έπεσαν στην αντίληψη των αρχών της Κολομβίας οι οποίες ειδοποίησαν τον Γκουαϊδό και τον Λεοπόλντο Λόπεζ, αλλά για εβδομάδες δεν λάμβαναν κάποια απάντηση.
Το άρθρο αναφέρει ότι η Μπαρέρα συνάντησε αντιπροσώπους του Γκουαϊδό και κατέθεσε τις αποδείξεις από τα έξοδα της σε ένα λογιστικό έλεγχο, αλλά πηγές αναφέρουν ότι από τους αριθμούς που κατατέθηκαν φαίνεται να έλειπαν 100.000 δολάρια.
Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι το 60% των τροφίμων που προορίζονταν για τη Βενεζουέλα σάπισαν ύστερα από σύντομο χρονικό διάστημα. Την ευθύνη για την βοήθεια από τις ΗΠΑ μοιράζονταν η Μπαρέρα και ο Ρόχας μαζί με τον Μιγκέλ Σαμπάλ, έναν επιχειρηματία που σύμφωνα με το ερευνητικό μπλογκ La tabla, διοικεί έναν οργανισμό που στόχο έχει την στρατολόγηση αντικυβερνητικών ακτιβιστών.
Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας αντέδρασαν στις κατηγορίες ενώ ο Γκουαϊδό ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πως δεν θα ανεχτεί την διαφθορά και ότι οι απεσταλμένοι του «πρέπει να λογοδοτήσουν» για την αξιοποίηση της χρηματοδότησης που είχε διατεθεί για τους λιποτάκτες στρατιώτες. Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμολυ Αμερικανικών Κρατών, Λουίς Αλμάγκρο, επίσης άσκησε πιέσεις για μία «λεπτομερή έρευνα».
Οι ισχυρισμοί της Panampost συμπίπτουν με τα επιχειρήματα που είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση του Μαδούρο μετά τη σύλληψη του Ρομπέρτο Μαρένο, αρχηγού του επιτελείου του Γκουαϊδό. Οι ισχυρισμοί αφορούσαν «σχέδια» τρομοκρατίας από την αντιπολίτευση. Ο Υπουργός για θέματα επικοινωνίας Χόρχε Ροντρίγκες παρουσίασε στοιχεία από συνομιλίες του Μαρένο που λέγεται ότι αφορούσαν πληρωμές προς την «Ροσάνα από τη Κουκουτά» για την πρόσληψη παραστρατιωτικών που θα ηγηθούν επιθέσεων ενάντια σε δημόσια ιδρύματα.
Το σκάνδαλο διαφθοράς έρχεται στο φως ενώ ο Γκουαϊδό εξακολουθεί να χάνει την στήριξη του λαού της Βενεζουέλας, τέσσερις μήνες μετά αφού αυτοανακηρύχθηκε «μεταβατικός πρόεδρος». Πρόσφατη δημοσκόπηση αποκάλυψε πως μόνο το 36% των Βενεζουελάνων αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό ως αρχηγό του κράτους, ποσοστό αρκετά χαμηλότερο από το 49% του περασμένου Φεβρουαρίου. Αντίθετα ο πρόεδρος Μαδούρο βλέπει την δημοτικότητα του να αυξάνεται από το 34% του περασμένου Φεβρουαρίου στο 41% τον Ιούνιο.
Με πληροφορίες από το venezuelanalysis.com
info-war.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου