Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Δεν αποκλείει ο Κ. Σημίτης τουρκικές σκέψεις για νέα Ίμια

Δεν αποκλείει ο Κ. Σημίτης τουρκικές σκέψεις για νέα Ίμια
Τον κώδωνα του κινδύνου για τα όρια της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης όπως και της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας κρούει σήμερα ο Κώστας Σημίτης τονίζοντας ότι «η Τουρκία μπορεί να θεωρήσει ότι η περίοδος αυτή προσφέρεται για να επιβάλει τις απόψεις της»...


Σε άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει το σημαντικό θέμα της εξωτερικής πολιτικής μας, δηλαδή τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά πρόβλημα των Ιμίων το 1996 ο ίδιος γράφει πως «δεν προέκυψε τυχαία», «καθώς η τουρκική ηγεσία τότε θέλησε να εκμεταλλευθεί την κρίση που προκάλεσε η ασθένεια του Ανδρέα Παπανδρέου, η παραίτησή του, και η εκλογή νέας ηγεσίας, για την οποία πίστεψε ότι μπορεί να την αιφνιδιάσει».

«Δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρόμοιες σκέψεις στη σημερινή τουρκική ηγεσία», σημειώνει επίσης ο πρώην πρωθυπουργός κρίνοντας ότι η «έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα λόγω των εκλογών δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για δράσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Σημίτη, τα προβλήματα είναι γνωστά, αλλά «οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα είναι διαφορετικές από εκείνες που επικρατούσαν επί δεκαετίες» και ο «κίνδυνος επεισοδίων θα είναι υπαρκτός εάν δεν προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις, όχι πάντα ευχάριστες».

Τέλος, επισημαίνει πως ότι η αποφασιστική διαφορά προέκυψε από την ανεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την πιθανολόγηση ότι υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου σε περιοχές της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: