Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Η υστερία του ελληνικού Τύπου!

Στην Ουκρανία, στο Τσέρνομπιλ, δεν έγινε ένα απλό πυρηνικό «ατύχημα»· έγινε μια καταστροφή, τις διαστάσεις της οποίας άλλοι προσπάθησαν να τις παρουσιάσουν μειωμένες –πολύ μικρότερες των πραγματικών– κι άλλοι να τις θηριοποιήσουν με συντελιακές αναφορές. Γράφαμε σε προηγούμενο θέμα τού Harddog για το δημοσιογραφικό «ατύχημα» της φιλόδοξης εφημερίδας Πρώτη (όπως το παρουσίασε ο «Πασατέμπος» του Άγγελου
Μενδρινού), η οποία στις πρώτες ημέρες του ατυχήματος/δυστυχήματος κράτησε χαμηλούς τόνους, άργησε να συνειδητοποιήσει το μέγεθός του και να το προβάλει ανάλογα, κάτι που έκανε τρεις ημέρες μετά την έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα. Έως τότε τόνιζε –και καλά έκανε – τις πυρηνικές δοκιμές των Δυτικών Δυνάμεων, και ιδιαίτερα της Γαλλίας, που γίνονταν εκείνες της ημέρες παρά τις διαμαρτυρίες της Νέας Ζηλανδίας κι άλλων χωρών...


Το ατύχημα/δυστύχημα στο Τσέρνομπιλ ήταν πραγματικά μεγάλο. Ήταν τεράστιο, και σαν τέτοιο καταγράφεται στην Ιστορία, ό,τι και να λέμε σήμερα. Δεν ήταν όμως κάτι σαν το «Χιροσίμα το Κίεβο!» όπως περίπου παρουσιάστηκε από την εγγενή τερατολογία του ελληνικού Τύπου. Και αφού γράψαμε με τη βοήθεια του pasatempo.wordpress.com για την πλευρά της υποβάθμισης από μικρό μέρος του Τύπου, ας γράψουμε για την αντίθετη πλευρά: την υστερία του Τύπου!


Ένα πολύ ωραίο θέμα του Νίκου Μποζιονέλου στο dailymedia.gr μάς παρουσιάζει την εικόνα που επικράτησε στις ελληνικές εφημερίδες της άνοιξης του 1986 και, συνακόλουθα, στην ελληνική κοινωνία. Η οποία δικαιολογημένα ανησυχούσε ΚΑΙ από αυτά που είχαν συμβεί, καθώς η ραδιενέργεια από το Τσέρνομπιλ απλωνόταν στην Ευρώπη, ΚΑΙ από την ομοβροντία πρωτοσέλιδων που πρόβαλαν με γιγαντιαίους τίτλους ακόμα και τις φήμες, όπως η Βραδυνή λόγου χάρη, η οποία έγραψε: «ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΦΗΜΕΣ»!


Επιστρατεύτηκαν ακόμα και τα «ξύλινα γράμματα», δηλαδή  αυτά τα τεράστια που χρησιμοποιούνταν σε έκτακτες περιπτώσεις τον καιρό της λινοτυπίας (και τα οποία ήταν πραγματικά ξύλινα και όχι μεταλλικά όπως τα άλλα).


Το βλέπουμε σε ένα από τα πολλά πρωτοσέλιδα που δημοσιεύει ο Ν. Μπoζιονέλος και ήταν της σοβαρής Μεσημβρινής που έγραψε σε μέγεθος τίτλου αθλητικών εφημερίδων μετά από πολύ μεγάλες νίκες: «ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΚΟΛΑΣΗ».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το θέμα στο dailymedia.gr. Είναι εξαιρετικό τουλάχιστον για το ιδιαίτερα πλούσιο έντυπο υλικό του –αυτό που εμείς, εδώ στον Harddog, λατρεύουμε να βλέπουμε και, όποτε μπορούμε, να δημοσιεύουμε. (Παραθέτουμε μόνο τρία από τα πάρα πολλά «αποκόμματα» και πρωτοσέλιδα των εφημερίδων που υπάρχουν στο θέμα.)


harddog-sport.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: