Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Γεννηματά – Βενιζέλος: Πόλεμος μέχρι τέλους


Στο μεσοδιάστημα της ανασύνταξης ανάμεσα σε ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές η πολιτική ζωή κάνει στάση στο δράμα του ΚΙΝΑΛ. To δράμα της ρήξης Γεννηματά – Βενιζέλου, που από χθες έχει πάρει διαστάσεις ανοιχτού πολέμου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με την συνέντευξή του στον Σκάι, καταλόγισε στην Φώφη Γεννηματά ότι έκανε «επιλογή αυτοχειριασμού της παράταξης», χαρακτήρισε εαυτόν «θύμα προσωπικής πολιτικής σκοπιμότητας» παρ’ ότι ο ίδιος «συμβολίζει τον αγώνα για την διάσωση της χώρας», και προεξόφλησε ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ χορηγεί την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας...



Η Φώφη Γεννηματά από την πλευρά της, αφού δήλωσε ότι «το προφίλ του κ. Βενιζέλου δεν ταιριάζει με το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε στους προοδευτικούς ψηφοφόρους, τους απογοητευμένους από τον ΣΥΡΙΖΑ», διαμηνύει ότι είναι αποφασισμένη να ανακόψει κάθε απόπειρα εσωστρέφειας φθάνοντας, εάν χρειαστεί, ακόμη και σε διαγραφές.

Η ένταση αυτής της δημόσιας αντιπαράθεσης μεταφέρεται σήμερα στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ, όπου επικρατεί διχασμός και βαθύς προβληματισμός χωρίς όμως φυγόκεντρες τάσεις μέχρι τουλάχιστον τις εκλογές. Οι Νίκος Ανδρουλάκης, Γιάννης Μανιάτης και Λεωνίδας Γρηγοράκης έχουν ήδη πάρει θέση υπέρ Βενιζέλου, οι Δημήτρης Κρεμαστινός και Κώστας Σκανδαλίδης επιχείρησαν να αναλάβουν διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες χωρίς όμως ουσιαστικό αντίκρυσμα, ενώ με την πλευρά της προέδρου έχουν ταχθεί εξ αρχής οι Σταμάτης Μαλέλης, Παύλος Χρηστίδης και Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Το επιχείρημα που προβάλλεται δημοσίως ως η αιτία της ρήξης είναι η επιλογή της Φώφης Γεννηματά να ενισχύσει το αντιδεξιό προφίλ του κόμματος μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών – ένα προφίλ που, όντως, δεν υπηρετούσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την δεδηλωμένη θέση του υπέρ όχι μόνον του «αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου» αλλά κυρίως υπέρ της προσέγγισης με την Νέα Δημοκρατία. «Εάν τα διλήμματα και η ρήξη έρχονταν μετά τις εκλογές, με άπαντες παρόντες εντός Βουλής, τότε θα είχαμε διάσπαση», έλεγε χαρακτηριστικά χθες έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο στέλεχος προσθέτει ότι αυτή η πραγματικότητα υπαγόρευσε και την επιλογή της Φώφης Γεννηματά να πάει στην σύγκρουση τώρα, παρά το υψηλό ρίσκο της κίνησής της.



Αυτή όμως είναι μάλλον η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή, όπως τουλάχιστον, αποτυπώνεται από στελέχη του «προεδρικού» κλίματος, λέει πως είχε προηγηθεί ένα σκληρό παρασκηνιακό παιχνίδι επιρροής με στοιχεία «ακόμη και υπονόμευσης». Στο εν λόγω παιχνίδι οι ίδιες πηγές εντάσσουν και την ήττα του Απόστολου Κατσιφάρα στην περιφέρεια της δυτικής Ελλάδας τον οποίον είχαν σπεύσει να στηρίξουν με την κοινή τους παρουσία την περασμένη Παρασκευή η Φώφη Γεννηματά, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Κώστας Λαλιώτης.

Εκεί, ο υποψήφιος της ΝΔ και τελικός νικητής φέρεται να έλαβε την στήριξη του «αντάρτη» του ΚΙΝΑΛ Κώστα Σπηλιόπουλου ο οποίος είναι «βενιζελικής» επιρροής και είχε έρθει τρίτος στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών. Ο καταλύτης για την σύμπραξη Σπηλιόπουλου με τον υποψήφιο της ΝΔ ήταν το γεγονός πως ο Απόστολος Κατσιφάρας είχε αποδεχθεί, πέραν της στήριξης του ΚΙΝΑΛ, και την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Το κλίμα, δε, που εισέπραξε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στην εκεί περιοδεία της θεωρείται και ο καταλύτης ως προς τον χρόνο που επέλεξε για την ρήξη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Το παρασκήνιο αυτό αποτυπώνει και το σημείο βρασμού στο οποίο έχει φθάσει ο εσωτερικός διχασμός στο ΚΙΝΑΛ – ένας διχασμός, πάντως, που παραμένει άγνωστο σε ποιόν ακριβώς βαθμό διαχέεται και στους ψηφοφόρους του κόμματος. Η προσκείμενη στον Ευάγγελο Βενιζέλο πλευρά επιμένει πως η «εκδίωξή» του αποδεσμεύει μαζικά ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ να στηρίξουν την ΝΔ, ενώ οι «προεδρικοί» επενδύουν στον επαναπατρισμό απογοητευμένων από ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε επίπεδο κομματικής βάσης, ο πόλεμος έχει οδηγήσει μέχρι τώρα σε περιορισμένες αποχωρήσεις κυρίως μεσαίων στελεχών, είναι προφανές όμως πως τα πάντα θα κριθούν την 7η Ιουλίου. Ηδη, δε, βουλευτές και στελέχη της πλευράς Βενιζέλου διαμηνύουν πως εάν τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ στις εθνικές εκλογές δεν αυξηθούν σημαντικά, τότε η πρόεδρος του κόμματος θα πρέπει να είναι έτοιμη για ευθεία αμφισβήτησή της – γεγονός, όμως, που ήδη γνωρίζει καλά και η ίδια η Φώφη Γεννηματά…

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: