Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

Ήταν το εκλογικό αποτέλεσμα στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ;


Το ερώτημα τέθηκε από την πρώτη στιγμή δημοσιοποίησης του exit poll που έδειχνε μεγάλη διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ...

Να ξεκαθαρίσουμε ότι στρατηγική ήττα σε εκλογική αναμέτρηση δεν σημαίνει αυτόματα πολιτική και δεν σημαίνει εξαφάνιση ή καταστροφή. Υπάρχει η ποσοτική ερμηνεία αλλά και η ποιοτική που έχει μεγαλύτερη σημασία στην ανάλυση.
Ποσοτικά η ήττα είναι συντριπτική, ωστόσο αυτό συνέβη σε ευρωεκλογές που το διακύβευμα δεν ήταν η διακυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός, όμως το αντέστρεψε και έθεσε θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Χωρίς περιστροφές η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στρατηγική γιατί ανάγκασε τον Πρωθυπουργό να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Η στρατηγική του Πρωθυπουργού ήταν να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας, αυτή όμως ανατράπηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα.
Η στρατηγική της ΝΔ ήταν να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές και μάλιστα να αναγκάσει τον κ. Τσίπρα παρά τη θέληση του να το πράξει. Και τα κατάφερε!
Επομένως σε επίπεδο εκλογικής στρατηγικής, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας υπέστησαν βαριά ήττα και η ΝΔ νίκη.
Αυτή είναι η πραγματικότητα της κάλπης και όποιος την αρνείται απλώς πάσχει από το σύνδρομο της γυάλας.
Δεν ξέρω πως πέφτουν από τα …σύννεφα κάποιοι Υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από το αποτέλεσμα και τη διαφορά. Προφανώς δεν έχουν καμία επαφή με την κοινωνία, σίγουρα θα ήταν δύσκολο να προβλέψεις 9 μονάδες διαφορά αλλά δεν ήταν και ντέρμπι. Επομένως ο Πρωθυπουργός το πρώτο που έχει να κάνει είναι, αν όχι να απομακρύνει τα στελέχη του στενού του περιβάλλοντος που του έδιναν εκτιμήσεις για εκλογές ντέρμπι, τουλάχιστόν να μην τα συμβουλεύεται.
Και τέλος θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να δίνει αέρα νικητή στη ΝΔ ενόψει εθνικών εκλογών αλλά δεν το προεξοφλεί.
Στις εθνικές εκλογές τα διλλήματα λειτουργούν καθοριστικά ενώ το διακύβευμα είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης και ο Πρωθυπουργός που θα ηγηθεί…
Η εξίσωση των επόμενων εκλογών έχει πολλές μεταβλητές και άγνωστους Χ.
Και σε αυτές για τη ΝΔ δεν αρκεί η νίκη αλλά η αυτοδυναμία, διαφορετικά μια ακόμα νίκη δεν θα είναι και τόσο νίκη και μάλιστα με τον πήχη στις 9 μονάδες διαφορά.
Η προεξόφληση στην πολιτική είναι σαν κατάρα…
Συμπερασματικά, στρατηγική εκλογική ήττα ναι, η πολιτική θα κριθεί στις εθνικές εκλογές.

του Νίκου Παναγιωτόπουλου – Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: