Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Κανιβαλίζοντας τη λογική τους

Κανιβαλίζοντας τη λογική τους

Οταν ένα κόμμα αιφνιδιάζεται συνεχώς, σημαίνει ότι η ηγετική ομάδα του δεν έχει σταθμίσει σωστά τα πράγματα και λειτουργεί με τη λογική ότι αυτό που επιθυμεί θα συμβεί οπωσδήποτε, οπότε δεν χρειάζεται να προσέχει τι γίνεται στη δημόσια σφαίρα και πώς κινούνται οι άλλοι παίκτες. Οταν η ηγετική ομάδα ενός κόμματος, στην προσπάθειά της να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί από τους αλλεπάλληλους αιφνιδιασμούς που έχει υποστεί, επιλέγει ακραίες θέσεις για να τη «βγει» στον αντίπαλο, τότε είναι σαφές πως βρίσκεται σε κατάσταση προγραμματικής σύγχυσης...


Αν μάλιστα φτάνει στο σημείο να προτείνει ό,τι μισούσε, να εισηγείται ό,τι θεωρούσε λαϊκιστικό, δύσκολα μπορεί να αντικρούσει την κριτική για ροπή στον τυχοδιωκτισμό. Η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είχε προεξοφλήσει πολλές ήττες της κυβέρνησης. Δεν έβλεπε να κλείνουν οι αξιολογήσεις, προέβλεπε πιστοληπτική γραμμή στήριξης, ήταν σίγουρη ότι δεν θα βγαίναμε στις αγορές.

Είχε συντάξει το προεκλογικό πρόγραμμά της συνυπολογίζοντας ότι οι συντάξεις θα μειωθούν, το αφορολόγητο θα μειωθεί, το ΕΚΑΣ δεν πρόκειται να επανέλθει, ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και στην εστίαση θα μείνει στα ύψη, δεν θα δοθεί 13η σύνταξη. Κατά τη διάρκεια της δημόσιας συζήτησης δεν είχε υποσχεθεί (προς τιμήν της) ότι αυτή αν κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση θα ακυρώσει τις συγκεκριμένες δυσβάσταχτες μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας.

Αιφνιδιάστηκε όταν η κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει να μη μειωθούν οι συντάξεις. Αιφνιδιάστηκε όταν κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι -δημοσίως και όχι κρυπτόμενοι πίσω από την ανωνυμία- δήλωσαν ότι αν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο μπορεί το αφορολόγητο να μη μειωθεί. Αιφνιδιάστηκε όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μείωση του ΦΠΑ. Αιφνιδιάστηκε όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη 13η σύνταξη. Πώς αντέδρασε; Σπασμωδικά.

Παρουσίασε τον Τσίπρα σαν σκυλάκι της Μέρκελ, τον κατηγόρησε ότι ξεπούλησε τη Μακεδονία για να γίνει αρεστός στους δανειστές, μίλησε για παροχές προεκλογικού χαρακτήρα (τις οποίες όμως θα ψηφίσει), για κλοπή των θέσεών της (μήνυση πάντως δεν θα κάνει). Επιχείρησε επίσης να ισοφαρίσει τις εντυπώσεις καταθέτοντας τροπολογίες για να ψηφιστούν αμέσως τα θετικά μέτρα, πριν δηλαδή συγκεντρωθούν τα στοιχεία που θα δικαίωναν τις κυβερνητικές εκτιμήσεις για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και θα αποστόμωναν τους πιο σκληρούς από τους δανειστές.

Με λίγα λόγια καλούσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Το κόμμα που έχει καταγγείλει πολλές φορές τον Τσίπρα ότι παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ότι δεν σέβεται τις συμφωνίες που έχει υπογράψει, ότι συμπεριφέρεται σαν αριστεριστής πλήρους απασχόλησης, ότι δυσφημεί τη χώρα και υπονομεύει τις σχέσεις μας με τους εταίρους, τον προέτρεπε να κάνει ό,τι αυτό καταδίκαζε στεντορείως, ό,τι δεν διανοήθηκε να κάνει την περίοδο που κυβερνούσε.

Υιοθετώντας όμως πρακτικές τις οποίες αποδοκίμαζε από θέση αρχής, κανιβαλίζοντας μάλιστα όσους τις πρότειναν, διατρέχει τον κίνδυνο να γελοιοποιηθεί. Ετσι όπως το πάει δεν αποκλείεται κάποια στιγμή (ίσως πριν από τις εθνικές εκλογές) να ζητήσει από τον Τσίπρα να νομοθετήσει τη μονομερή διαγραφή του χρέους. Και στη συνέχεια να κηρύξει ανένδοτο κατά της αδίστακτης κλίκας των Βρυξελλών.

Ανάγωγα
«Σκεφτόμαστε την επαναφορά του ΕΚΑΣ», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες για τον χρόνο και τα κριτήρια. Νέος αιφνιδιασμός στην αξιωματική αντιπολίτευση. Προλαβαίνει, πάντως, η Νέα Δημοκρατία να καταθέσει τροπολογία σε κάποιο σχέδιο νόμου και να ζητάει την εδώ και τώρα επιστροφή του ΕΚΑΣ χωρίς κανέναν περιορισμό. Ετσι θα πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό ευαισθησίας. «Φτούκα πρω» που λέγαμε όταν παίζαμε κρυφτό στις αλάνες.

Τάσος Παππάς

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: