Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Πού πήγαν και χάθηκαν 1,5 εκ. ψηφοφόροι;

(...) Από τις εκλογές του 2009 μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 «χάθηκαν» σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόροι! Σταδιακά, όπως δείχνει η αλληλουχία. Ο κόσμος, συνειδητά πλέον, γυρίζει την πλάτη στις κάλπες. Κι αυτό φαίνεται από τη...

συμμετοχή ανά περιφέρεια: Στις περιφέρειες των πόλεων, όπου τα ποσοστά ήταν σαφώς μεγαλύτερα λόγω ελάχιστης απόστασης από το εκλογικό τμήμα, υπάρχει καθίζηση. Κι εδώ δεν υπάρχει η δικαιολογία «ψηφίζω επαρχία και δεν έχω λεφτά».

Στις Ευρωεκλογές του 2009 είχαν πάει 5,2 εκατομμύρια να ψηφίσουν και λίγους μήνες αργότερα οι κάλπες προσέλκυσαν 7 εκατομμύρια ανθρώπους! Τεράστια διαφορά, προφανώς επειδή ο κόσμος πίστεψε στο «λεφτά υπάρχουν».

Στις Ευρωεκλογές τα ποσοστά συμμετοχής είναι σαφώς μικρότερα απ’ ό,τι στις εθνικές. Τώρα, όμως, δεν έχουμε πρόσφατο δείγμα εθνικών εκλογών. Οπότε η «δίψα» κάποιων να εκφραστούν, συν το μισό εκατομμύριο 17άρηδες που δεν είχαν μπει προηγουμένως στο σύστημα των ψηφοφόρων, αναμένεται να μεγαλώσει σε απόλυτους αριθμούς το νούμερο. Οτιδήποτε πάνω από 60% είναι αποδεκτό, κάτω απ’ αυτό και υπ’ αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρότατα (...).

** Απόσπασμα από την πολύπλευρη ανάλυση του Αργύρη Παγαρτάνηστο nbozionelos.gr. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που συνθέτουν τον χάρτη των ευρωεκλογών, τον καταμερισμό των πολιτικών δυνάμεων (με πρόσωπα και... διευθύνσεις) δεξιά της ΝΔ και αριστερά του Σύριζα, τα μειονοτικά κόμματα, τα «ειδικά» κόμμα (Κυνηγοί, Αγρότες κ.λπ.), την ξαφνική αύξηση ψηφοφόρων του 2009 λόγω τού «λεφτά υπάρχουν» κ.ά. Ενδεχομένως γνωρίζετε, από παλιότερα δημοσιεύματα και εδώ, στο μπλογκ του Harddog, τη διεισδυτικά ματιά και τη συγκροτημένη σκέψη του φίλου Αργύρη -αξίζει να τον διαβάσετε και τώρα. Δείτε ολόκληρο το θέμα του εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: