Kατά τη Νέα Δημοκρατία θα είναι ένα «τριήμερο κοινοβουλευτικό debate εφ όλης της ύλης» που, όμως, ο πρόεδρός της αρνήθηκε στην τηλεοπτική του εκδοχή. Κατά την κυβέρνηση είναι η ευκαιρία για μια ακόμη προσωπική αναμέτρηση Τσίπρα – Μητσοτάκη και για την ανάδειξη της «πολιτικής και προγραμματικής ένδειας» της ΝΔ, όπως λέει χαρακτηριστικά κορυφαίος υπουργός. Και κατά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι απλώς…
πολιτικό κατενάτσιο – μια τριήμερη καθυστέρηση στην συζήτηση για το πακέτο των θετικών μέτρων της κυβέρνησης «που θέλει να ακούσει ο ελληνικός λαός», όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Σε κάθε περίπτωση, η αντίστροφη μέτρηση για την (νέα) παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και για μια τριήμερη σκληρή προεκλογική σύγκρουση στη Βουλή ξεκινά σήμερα, με την κατάθεση της πρότασης μομφής της ΝΔ κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη προαναγγείλει πως θα μετατρέψει αυτομάτως την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση, καθώς για το Μαξίμου η πολιτική πρόθεση της ΝΔ είναι καθαρή – επιχειρεί, τρεις εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές «να δραπετεύσει από τα μείζονα και από την αναμέτρηση για την οικονομία και τα θετικά μέτρα, κρυπτόμενη πίσω από το… ύφος του Πολάκη», όπως έλεγε χθες το βράδυ κυβερνητική πηγή.
Ως προς τη διαδικασία, αυτό σημαίνει πως σταματά αυτομάτως κάθε άλλη κοινοβουλευτική λειτουργία – συμπεριλαμβανομένης και της συζήτησης για τη ρύθμιση των 120 δόσεων που κατατίθεται επίσης σήμερα στη Βουλή και η Ολομέλεια μετατρέπεται σε πεδίο μιας οξείας προεκλογικής σύγκρουσης. Εως χθες το βράδυ, η πιθανότερη εκδοχή ήταν πως η συζήτηση επί της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης θα ξεκινήσει την Τετάρτη και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, καθώς την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα απουσιάζει στο Σίμπιου της Ρουμανίας για τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επί της ουσίας, οι τόνοι διαγράφονται εξαιρετικά υψηλοί, με την μεν κυβέρνηση να εστιάζει στο προνομιακό – όπως θεωρεί – για εκείνη μέτωπο της οικονομίας και τη ΝΔ να επιμένει στην ανάδειξη θεμάτων «πολιτικής ηθικής», όπως τουλάχιστον εκείνη εννοεί και ερμηνεύει την περίπτωση Πολλάκη και τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Στέλιο Κιμπουρόπουλο.
Ενδεικτικές των προθέσεων της ΝΔ άλλωστε είναι και οι οξύτατες χθεσινές αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Καβάλα, ο οποίος χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «ψεύτη» και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας «ψευτόμαγκα, που βρίζει χυδαία όσους δεν δέχονται τα ψέματα που λέει ο πρώτος». Για να καταλήξει θέτοντας την… νέα εκδοχή του διλήμματος των εκλογών με την πρόσκληση στους πολίτες να επιλέξουν αν θα είναι «με την Ελλάδα των πολάκηδων ή με την Ελλάδα των πολλών». Είναι μια εκδοχή που προφανώς προϊδεάζει και για το κλίμα που θα επικρατήσει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες – ένα κλίμα, πάντως, που η κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν θα ακολουθήσει επιμένοντας σε συζήτηση πολιτικής ουσίας και στην ανάδειξη των μεγάλων διαφορών της με τη ΝΔ στα ζητήματα της οικονομίας και του κοινωνικού κράτους.
Χαρακτηριστική εδώ ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να μην καταθέσει την πρόταση μομφής κατά Πολάκη λέγοντας ότι «θα είναι λάθος». «Δεν ξέρω», είπε, «εάν ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στην πρόταση για τη συζήτηση για τον κ. Πολάκη, τότε θα καθυστερήσουμε 3 μέρες για να γίνει συζήτηση στη Βουλή. Αυτό θα είναι λάθος διότι ο ελληνικός λαός θέλει να ακούσει τα θετικά μέτρα, οπότε θα σταματήσει αυτή η συζήτηση για να κάνουμε συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Εμείς θέλουμε να συζητήσουμε τις 120 δόσεις και τα άλλα μέτρα».
Πάντως, από τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης η κυβέρνηση θα βγει κερδισμένη κατά μία κοινοβουλευτική έδρα, καθώς θα την στηρίξει πλέον και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, και από το Σάββατο υπουργός Τουρισμού, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης του Ιανουαρίου η κυβέρνηση είχε υπερψηφιστεί από 151 βουλευτές, χωρίς τότε την ψήφο Θεοχαρόπουλου. Η επακόλουθη απόφαση εκλογικής συνεργασίας της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ και η υπουργοποίηση Θεοχαρόπουλου ανεβάζουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις 152 έδρες – γεγονός, που σημαίνει ότι δεν τίθεται και κανένα ζήτημα αμφισβήτησής της στην περίπτωση που εκλεγούν ευρωβουλευτές η Έλενα Κουντουρά και ο Σπύρος Δανέλλης.
tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου