Βρισκόμαστε στα 1919. Στην Ελλάδα γιορτάζεται η Πρωτομαγιά, στον υπόλοιπο κόσμο την έχουν αφήσει πίσω εδώ και δύο εβδομάδες αφού η χώρα δεν έχει αναγνωρίσει το νέο ημερολόγιο. Από τα πρώτα θέματα στις εφημερίδες οι φόβοι για κινητοποιήσεις εργατών. «Βούλγαρους» χαρακτηρίζουν οι συντηρητικές εφημερίδες...
όσους θέλουν να πάρουν μέρος σε αυτές κι ο «Ριζοσπάστης» απαντά ανάλογα.
Το απόγευμα της μέρας εκείνης πέφτει σαν βόμβα η μεγάλη είδηση: Ο ελληνικός στρατός αναλαμβάνει με απόφαση των χωρών που κέρδισαν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο να επιβάλει την τάξη στο βιλαέτι Αϊδινίου, όπου ανήκει η Σμύρνη. Όλοι μιλούν για απελευθέρωση της Σμύρνης και τη Μεγάλη Ιδέα.
Την προηγούμενη μέρα έχουν επιβιβαστεί σε πλοία, στην Καβάλα, 13.000 άνδρες της 1ης Μεραρχίας με κατεύθυνση τη Σμύρνη. Εν πλω μαθαίνουν από τον Μέραρχο Νίκο Ζαφειρίου, τόσο τον προορισμό όσο και την αποστολή τους.
Στην Αθήνα την είδηση προλαβαίνουν μόνο οι απογευματινές εφημερίδες της Πρωτομαγιάς (τότε οι αργίες του Τύπου ήταν τρεις: Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Πάσχα).
Ο «Ριζοσπάστης» την επόμενη μέρα στο κεντρικό του σχόλιο διατυπώνει επιφυλάξεις για τον τρόπο που δόθηκε η εντολή στην Ελλάδα και την Ιταλία, η οποία με ορμητήριο τα κατεχόμενα Δωδεκάνησα, αποβίβασε στρατό στην Αττάλεια. Μόλις ο συντάκτης του άρθρου αρχίζει να κάνει λόγο για «ιμπεριαλιστική ενέργεια» πέφτει το «ψαλίδι» της λογοκρισίας(...)
** Διαβάστε τη συνέχεια στο pasatempo.wordpress.com. Μια ακόμα ιστορία (δημοσιογραφική αυτή) από τις πολλές ενδιαφέρουσες που δημοσιεύει το μπλογκ του συνάδελφου Άγγελου Μενδρινού.
http://harddog-sport.blogspot.com/2019/05/blog-post_73.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου