Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ

Ντόναλντ Τραμπ
Την απόφασή του να κηρύξει τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να εξασφαλίσει τους πόρους και τα μέσα για να χτίσει το τείχος, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.Οι Δημοκρατικοί κατέθεσαν νόμο για...
να μπλοκάρουν την απόφαση, απειλούν με νομικά μέτρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, όπως ανακοίνωσε από τον Λευκό Οίκο, δεν χτίζει το τείχος μόνο επειδή ήταν μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις του, αλλά είναι «κάτι πραγματικά σημαντικό επειδή η χώρα αντιμετωπίζει εισβολή ναρκωτικών, εισβολή ανθρώπων, και αυτό είναι απαράδεκτο».

Αυτό που δεν είπε, βέβαια, είναι ότι τα ναρκωτικά στην πλειονότητά τους εισέρχονται στις ΗΠΑ από «νόμιμες οδούς» και κανένα τείχος δεν μπορεί να τα σταματήσει.

Ανέφερε ότι κι άλλες φορές πρόεδροι έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ αναγνώρισε ότι η δική του απόφαση μπορεί να αντιμετωπίσει «πόλεμο» από το Κογκρέσο.

Αλλά τα πράγματα «είναι πολύ απλά», ανέφερε, «θέλουμε να κλείσουμε τον δρόμο στα ναρκωτικά και τον δρόμο στους εγκληματίες και τις συμμορίες που έρχονται στη χώρα μας».

Ανέφερε ότι θα υπέγραφε τα έγγραφα μετά το τέλος της συνέντευξης, ενώ ανέφερε ότι αμέσως μετά «θα μας κάνουν μήνυση».

Λίγο αργότερα η εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου ανέβασε tweet με τον Τραμπ να υπογράφει το διάταγμα.



«Και κατά πάσα πιθανότητα η απόφαση θα είναι εναντίον μας και θα καταλήξουμε στο Ανώτατο Δικαστήριο» τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως είπε, εκεί ελπίζει ότι θα λάβει «θετική ετυμηγορία».

«Θα το πολεμήσουμε»

Ήδη οι Δημοκρατικοί κατέθεσαν στο Κογκρέσο νόμο με τον οποίο θα προσπαθήσουν να ακυρώσουν την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ. Την πρόταση κατέθεσε η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Τούλσι Γκάμπαρντ.

Επίσης, οι Δημοκρατικοί δήλωσαν ότι «θα χρησιμοποιήσουν κάθε δυνατό μέτρο» για να αντισταθούν στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου.

Η πρόεδρος του Κογκρέσου, Νάνσι Πελόσι, και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, ανακοίνωσαν αμέσως ότι «θα αναλάβουν πρωτοβουλίες στο Κογκρέσο, στα δικαστήρια και θα απευθυνθούν και στην κοινή γνώμη».

Χαρακτήρισαν την κίνηση Τραμπ «στερούμενη νομικής ισχύος» και τον κατηγόρησαν ότι «κουρελιάζει το Σύνταγμα», σφετεριζόμενος την εξουσία του Κογκρέσου να ελέγχει τις δημόσιες δαπάνες.

Οι συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ λένε ότι μέρος της δαπάνης για το τείχος θα προέλθει από τα κονδύλια για κατασκευαστικά έργα του στρατού, όταν οι Δημοκρατικοί λένε ότι αυτά τα ποσά πρέπει να πάνε στην ασφάλεια και την άμυνα της χώρας.

«Αργή διαδικασία»

Όπως είναι τα δεδομένα, η διαδικασία θα είναι πολύ χρονοβόρα και είναι πιθανό η κατάσταση έκτακτης ανάγκης να κριθεί αντισυνταγματική, ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αποφασισμένος να προχωρήσει.

Η ανακοίνωση Τραμ ήρθε λίγες ώρες μετά την έγκριση κατά πλειοψηφία της συμφωνίας μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για τη συνοριακή ασφάλεια για την αποσόβηση ενός νέου «λουκέτου» στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες της χώρας.

Ο συμβιβασμός μεταξύ των δύο κομμάτων προβλέπει τη διάθεση 1.375 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή 55 χιλιομέτρων νέας περίφραξης κατά μήκος των συνόρων κι όχι 5,7 δισ. που απαιτούσε ο Τραμπ για 234 χλμ.

Ωστόσο, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί θεωρούν ότι η κίνησή αυτή είναι «αμφίβολης συνταγματικότητας» και είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε δικαστική μάχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: