Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Παντοδύναμοι στην Ε.Ε. οι διαχειριστές κεφαλαίων


Στο... καθιερωμένο «νέρωμα» ακόμη μιας νομοθεσίας που αφορά τράπεζες και λοιπές επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα προέβησαν χθες οι κυβερνήσεις της Ε.Ε., επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά...
ποιος έχει το πάνω χέρι στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της εποπτείας εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων, επενδυτικών κεφαλαίων και λοιπών οντοτήτων του χρηματοπιστωτικού τομέα, η οποία κατατέθηκε το 2017, μεταξύ άλλων, και με στόχο να ελέγξει τη μετά Brexit ευνοϊκή συμπεριφορά των κυβερνήσεων απέναντι στις χρηματοπιστωτικές εταιρείες που εδρεύουν στο Λονδίνο, «έφαγε πόρτα» στη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, φοβούμενες ότι θα χάσουν τη δύναμη να προσελκύουν ξένες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα στην επικράτειά τους, μια σειρά μικρές χώρες με επικεφαλής το Λουξεμβούργο επιχείρησαν να μπλοκάρουν τη μεταρρύθμιση.

Η πρόταση της Επιτροπής πέρασε τελικά μετά την πίεση μεγάλων χωρών, όπως η Γαλλία και η Ισπανία, όμως ήταν πολύ διαφορετική από αυτήν που αυτή είχε φανταστεί.

Σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια της Κομισιόν, η ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) θα επόπτευε πλέον άμεσα επενδυτικά κεφάλαια, όπως τα venture capital funds και τα European Long-Term Investment Funds (ELTIF) στις χώρες της Ε.Ε. Το Λουξεμβούργο μαζί με κάποιες άλλες χώρες μπλόκαραν την πρόταση.

Παράλληλα απέρριψαν τη σχεδιαζόμενη επέκταση των εξουσιών της ESMA στον έλεγχο των ενημερωτικών δελτίων, των εγγράφων δηλαδή που περιέχουν τις αναγκαίες πληροφορίες που χρειάζεται κάποιος πριν επιλέξει να επενδύσει σε μια εταιρεία.

Ο έλεγχος των εθνικών εποπτικών αρχών θα παραμείνει κυρίως στα χέρια ενός συμβουλίου που θα καταρτίζεται από τις εθνικές αρχές, αντί ενός ανεξάρτητου οργάνου όπως είχε προτείνει η Κομισιόν.

Η πρεμούρα του Μεγάλου Δουκάτου να μην αλλάξει το ισχύον καθεστώς σχετίζεται βέβαια με τον ρόλο που αυτό κατέχει σήμερα στην επενδυτική τραπεζική της ευρωζώνης. Χάρη στο ευνοϊκό νομικό και φορολογικό καθεστώς αποτελεί χρόνια τώρα την έδρα της βιομηχανίας επενδυτικών κεφαλαίων της ευρωζώνης, με συνολικό ενεργητικό αξιών 4,5 τρισ. ευρώ στην επικράτειά του, δυο φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Γερμανίας. Αρκετά από τα funds του Λουξεμβούργου έχουν τα γραφεία τους στο Λονδίνο.

Το παραπάνω μπλόκο δεν ήταν το μοναδικό που έπεσε χθες στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών. Το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Λιθουανία, η Ολλανδία και η Σουηδία αντιτάχθηκαν και σε σχέδιο να περιοριστεί η δυνατότητα που έχουν οι κυβερνήσεις να μπλοκάρουν με βέτο μεταρρυθμίσεις της Ε.Ε. για φορολογικά ζητήματα.

Η κίνησή τους υποσκάπτει επί της ουσίας τις προσπάθειες να κλείσουν τα παραθυράκια που επιτρέπουν τον φορολογικό ανταγωνισμό, τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα χρήματος στην Ε.Ε.


Μπάμπης Μιχάλης

ΕΦ.ΣΥΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: