Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν πρόκειται – ούτε επρόκειτο ποτέ – να… πάει στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έδωσε «εντολή» στον Θάνο Μωραϊτη (με τον οποίο προ πολλού έχει διαρρήξει τις σχέσεις του) να γίνει υφυπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αντάλλαξε τον Τόλκα με την θέση του επιτρόπου στην νέα Κομισιόν και δεν…
καθοδηγεί από τα υπόγεια του Μαξίμου την «άλωση» του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ. Κι όσες σκιές κι αν βαραίνουν την πρωθυπουργική του θητεία, δεν έχει βάλει στόχο ζωής να κλείσει το πολιτικό του βιογραφικό ως υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου επίσης δεν θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει τους λογαριασμούς του με την πρόσφατη ιστορία. Του χρεώνει, δικαίως ή αδίκως, βαριά ευθύνη για την πτώση της κυβέρνησής του και την απαξίωση του πολιτικού προσωπικού, πιστεύει ότι επένδυσε στον διχασμό και την ρητορική του μίσους, και αμφιβάλει βαθιά για την ειλικρίνεια και τα κίνητρα του προσκλητηρίου περί συγκρότησης προοδευτικού μετώπου. Εξ ου και δεν βλέπει προοπτικές ουσιαστικών και προγραμματικών εκλογικών συγκλίσεων.
Όλα αυτά δεν συνιστούν είδηση. Είναι γνωστά σε όσους συνομιλούν είτε μαζί του, είτε έχουν επαφή με το πολιτικό του περιβάλλον. Εξ ου και, σε πρώτη ανάγνωση, μοιάζει μάλλον υπερβολική η βαθιά ανακούφιση που εξέπεμψε η Χαριλάου Τρικούπη μετά την χθεσινοβραδυνή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού – μια παρέμβαση, με την οποία ο Γιώργος Παπανδρέου διέψευσε τα σενάρια σύγκλισής του με τον ΣΥΡΙΖΑ και επαναβεβαίωσε την συμμετοχή του στο Κίνημα Αλλαγής. «Δεν με αφορά», δήλωσε, «καμία άθλια φιλολογία, μεθόδευση ή εργαλειοποίηση, που εντάσσεται στο δυσάρεστο κλίμα των ημερών, του ευτελισμού της πολιτικής και της Δημοκρατίας, του κυνισμού και των τυχοδιωκτικών επιδιώξεων, που υπηρετούν ιδιοτελείς μεθοδεύσεις και σκοπιμότητες».
Στην πραγματικότητα, ο Γιώργος Παπανδρέου ξαναείπε όσα, κατά καιρούς, έχει επαναλάβει είτε δημόσια, είτε και στις συναντήσεις του με την Φώφη Γεννηματά. Το πρώτο πρόβλημα όμως είναι πως τις «μεθοδεύσεις και τις σκοπιμότητες» δεν τις χρεώνει μόνον στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Πρόκειται για τα ίδια στελέχη – κι αυτό το γνωρίζει η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ – που έχουν εισηγηθεί ακόμη και τον αποκλεισμό του από τα ψηφοδέλτια του κόμματος επειδή δεν συντάσσεται στην σκληρή «ασντιΣΥΡΙΖΑ» γραμμή. Το δεύτερο, και δομικό πρόβλημα, είναι ακριβώς αυτή η – επίσης δεδηλωμένη – αντίθεση Παπανδρέου στο δόγμα του «αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου». Παρά την σκληρή κριτική του προς την κυβέρνηση, ο πρώην πρωθυπουργός διαφωνεί με την μονοδιάστατη στόχευση στην «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί παγιωμένη πλέον δύναμη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και, ως εκ τούτου, και πολιτικό συνομιλητή, και διαφωνεί με τον κομματικό ετεροπροσδιορισμό – εξ ου και η απολύτως διακριτή διαφοροποίησή του από την γραμμή του ΚΙΝΑΛ στην συμφωνία των Πρεσπών.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως ο τελευταίος γύρος της εσωτερικής θύελλας στο ΚΙΝΑΛ είχε ως αφετηρία το «εμπάργκο» που κήρυξε η Χαριλάου Τρικούπη στην εκδήλωση της 4ης Μαρτίου με τον επικεφαλής των ευρωσοσιαλιστών Ούντο Μπούλμαν στην Αθήνα, στην οποία αναμένεται να είναι παρών και ο Αλεξης Τσίπρας. Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ αρνήθηκε την πρόσκληση, ο Γιώργος Παπανδρέου όμως φέρετο να είχε διαφορετική θέση. Και, κατά τις πληροφορίες, υποστήριξε ότι και ο ίδιος και η Φώφη Γεννηματά έπρεπε να είναι παρόντες στην εκδήλωση και να θέσουν στον δημόσιο διάλογο τις διαφωνίες τους για τον τρόπο με τον οποίο εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ την προσέγγιση με την σοσιαλδημοκρατία.
Το τρίτο όμως, και κεντρικό πρόβλημα, είναι πως ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να είναι εξαιρετικά καχύποπτος με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι όμως και κατηγορηματικά αρνητικός στην προοπτική οποιασδήποτε σύγκλισης με την Νέα Δημοκρατία. Πρόκειται για μια άρνηση που γνωρίζουν πολύ καλά και η Φώφη Γεννηματά και όλοι όσοι στο ΚΙΝΑΛ προαναγγέλλουν ήδη συγκυβέρνηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γνωρίζουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, την επομένη των εκλογών, θα βρεθεί κάθετα απέναντι σε μια τέτοια συγκυβέρνηση, κι αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που αρκετοί θα προτιμούσαν να μην βρίσκεται στην επόμενη Βουλή.
Είναι προφανές ότι αυτό το γνωρίζει πολύ καλά και ο Αλέξης Τσίπρας. Και ανεξαρτήτως των υπολοίπων και άμεσων πρωτοβουλιών του για την προσέγγιση με την κεντροαριστερά, οι όποιες γέφυρες κρατά ανοιχτές προς τον Γιώργο Παπανδρέου έχουν σαφή αναφορά και προοπτική στο μετεκλογικό τοπίο…
Νικόλ Λειβαδάρη
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου