Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Το μετεκλογικό ραντεβού...

Αποτέλεσμα εικόνας για Το μετεκλογικό ραντεβού...
...αριστεράς και κεντροαριστεράς

To στοίχημα της «Γέφυρας» είναι η σύγκλιση αριστεράς και κεντροαριστεράς σε ένα νέο προγραμματικό πλαίσιο και σε ένα, επίσης νέο, πολιτικό περιβάλλον. Είναι μια σύγκλιση που...


προυποθέτει την υπέρβαση ενός τοξικού παρελθόντος – προφανώς με αμοιβαία και ανοιχτή αυτοκριτική -, καθώς και την συμμετοχή των ευρύτερων δυνατών δυνάμεων από τον χώρο της κεντροαρστεράς και της αριστεράς.

Στο πλαίσιο αυτό, η διακήρυξη της «Γέφυρας» που υπογράφεται από περισσότερα από 100 πρόσωπα και παρουσιάστηκε σήμερα σηματοδοτεί, ουσιαστικά, και το προσκλητήριο για την δημιουργία ενός «ισχυρού προοδευτικού πόλου» που θα βρεθεί απέναντι «στο δεξιό/ακροδεξιό μπλοκ».


Κρίνοντας από τις παρουσίες στην εκδήλωση, πρόκειται προφανώς για μια πρωτοβουλία που έχει την πλήρη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Σχεδόν το μισό υπουργικό συμβούλιο και σύσσωμη η κομματική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν το παρών – από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη έως τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη.


Κρίνοντας από την οξύτητα των αντιδράσεων της Χαριλάου Τρικούπη, πρόκειται και για ένα προσκλητήριο που όχι μόνον απορρίπτεται εν τη γενέσει του αλλά συνιστά και casus belli για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής: «Ο κήρυκας του διχασμού στήνει δήθεν  τώρα γέφυρα για την Κεντροαριστερά. Μόνο η γέφυρα των στεναγμών υπάρχει για τον κ. Τσίπρα που τον οδηγεί στο τέλος της πρωθυπουργίας και την πολιτική απομόνωση» ήταν το μήνυμα της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά που ήρθε απλώς να επιβεβαιώσει ότι η σύγκρουσή της με τον ΣΥΡΙΖΑ – και με όσους κεντροαριστερούς συνομιλούν μαζί του – περνά πλέον σε φάση πολεμική.


Είναι ένας «πόλεμος» που δεν αιφνιδιάζει κανέναν – ούτε τους δημιουργούς της «Γέφυρας», ούτε τους υπέρμαχους της προοδευτικής συμμαχίας τόσο εντός κυβέρνησης όσο και στην ευρεία κεντροαριστερά. Κατά την εκτίμησή τους, άλλωστε, το στοίχημα της σύγκλισης και του προοδευτικού μετώπου δεν θα κερδηθεί, ούτε θα χαθεί τώρα – θα κριθεί σε χρόνο μετεκλογικό. Και το βάθος, η εμβέλεια και η δυναμική του θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, τόσο από το εάν θα υπάρξει νίκη και αυτοδυναμία της ΝΔ όσο, και κυρίως, από τις εκλογικές επιδόσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του ΚΙΝΑΛ.


Εως τότε, άπαντες παίρνουν θέσεις, τα στρατόπεδα αρχίζουν να οριοθετούνται και «εγγράφονται οι πολιτικές υποθήκες», όπως λέει χαρακτηριστικά πρόσωπο που συμμετείχε στην δημιουργία της «Γέφυρας». Στο πλαίσιο αυτό, από τις υπογραφές που βρίσκονται κάτω από την σημερινή διακήρυξη την δική τους ιδιαίτερη πολιτική αξία - για διαφορετικούς λόγους, και από διαφορετικές αφετηρίες η καθεμία – ίσως έχουν εκείνες του Γιάννη Μπουτάρη, του Νίκου Μουζέλη, του Σωτήρη Βαλντέν, της Μαρίας Ρεπούση, του Σπύρου Δανέλλη και του Γιάννη Ραγκούση.


Επίσης την δική τους πολιτική αξία έχουν και οι παράλληλες – και δη στο συγκεκριμένο timing – παρεμβάσεις του Γιώργου Παπανδρέου και του Κώστα Λαλιώτη. Αμφότεροι απέκρουσαν, και διέψευσαν κάθετα, οποιοδήποτε σενάριο σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα φάση, ταυτόχρονα όμως αμφότεροι έδειξαν ότι το μετεκλογικό τοπίο μπορεί να κυοφορεί ριζικούς πολιτικούς ανασχηματισμούς.


Και οι δύο έστειλαν σαφές μήνυμα προς την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ότι δεν μπορεί, και δεν συζητείται, σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας με την ΝΔ και επανάληψης του μοντέλου συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου επιβεβαίωσε και την γνωστή θέση του για διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την προσφυγή στις κάλπες και κατόπιν ειλικρινούς αυτοκριτικής.


«Ας αξιολογήσει τα λάθη του, ας κάνει την αυτοκριτική του γιατί συγκάλυψε τον καραμανλισμό, είχε προσωπική συνεργασία με τον κ. Παυλόπουλο και τον κ. Καμένο, και εδώ είμαστε», είπε χαρακτηριστικά. Οπότε, το παιχνίδι μόλις τώρα ανοίγει για όλες τις πλευρές και το τελικό και καθοριστικό ραντεβού δίνεται για μετά τις εκλογές. Για το χρονικό και πολιτικό σημείο στο οποίο όλοι θα κληθούν, νομοτελειακά, να επιλέξουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν…


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: